CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Články o MR arrow Časopis - veřejné články arrow Mexičanky v podkrkonoší aneb tudy „asi“ cesta nepovede
Mexičanky v podkrkonoší aneb tudy „asi“ cesta nepovede PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.06.2013]

Jan Fiebinger

Malý pokus začal přesazováním mých mexických tučnic.

Napadlo mně, že by se dala udělat letní skalka pro mexičanky.

Plán byl takový – při jarním přesazování, kdy se začíná tvořit letní růžice, oddělit zimní lístky pro další generaci a nechat je v truhlíku vzejít v nové rostlinky, ty „dospělé“ – loňské, vysadit do letní skalky a kochat se z květů. Nepočítal jsem s přežitím tučnic ve skalce přes zimu a tak by byly venku vlastně jako letničky – popř. ty nejhezčí vzít zpátky do truhlíku domů na zimování. 

 

Sehnal jsem si dva druhy vápencového tufu, zní to opravdu divně, ale oba kameny jsem koupil pod stejným názvem „Vápencový tuf“. První byl spíše jako travertin – tvrdý! Tedy nešel štípat a pokud vrtat, tak ano, ale pouze vidiovým vrtákem. Když už měl nějaký dutý otvor, tak byl vyplněn jemnými krystalky. Druhý byl na oko více porézní a byl jako bláto – v některých místech se dal lámat i rukou. Více připomínal zkamenělý tok roztavené hmoty se spoustou vnitřních bublin a děr.

skalka04.jpg skalka03.jpg

Takže jsem kameny rozštípal na menší a vzniklý odpad jsem kladivem zjemnil a to byl základ pro substrát drť/rašelina/perlit – 1/1/1.

skalka01.jpgskalka02.jpgskalka05.jpg

Postup vzniku skalky je stejný jako u malého rašeliniště …

skalka06.jpgskalka07.jpgskalka08.jpg

Až dosud to vypadalo dobře – kytičky začaly růst, dvě i vykvetly, ale předevčírem přišly dva přívalové deště ……. Nešlo ještě o kroupy, ale byly tak prudké, že osekaly většinu lístků …. Pokud budu mít štěstí, udělají se maličkaté semenáčky a příští rok můžu začít znova.

Posuďte sami smutný rozdíl následujících obrázků …

skalka09.jpg skalka10.jpg  

Aktualizováno ( [30.06.2013] )
 
< Předch.   Další >