CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Články o MR arrow Časopis - veřejné články arrow Pěstování masožravých rostlin v družině - reportáž
Pěstování masožravých rostlin v družině - reportáž PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[08.09.2012]

Šárka Foretníková

Rok se s rokem sešel a já bych Vám ráda zprostředkovala, nebo alespoň trochu přiblížila náladu, která mne a mé „svěřence“ provázela celým minulým školním rokem. 

prisazeni.jpg d2.jpg

d1.jpg d15.jpg

rosnatkydeti.jpg  

Těm, kteří mne ještě neznají, musím trošku vysvětlit, že jsem jedna z těch, kteří mají to štěstí, že mohou dělat práci, která je baví. Jsem vychovatelkou ve školní družině jedné krásné základní školy a už mnoho let úspěšně bojuji s nepravdivými názory některých lidí, že družina je jen hlídárna dětí.  U nás to rozhodně neplatí. Děti se do družiny těší, protože ví, že budeme zase dělat něco nového, že bude nějaký pokus, budeme něco vyrábět, něco si zahrajeme, …no prostě něco zažijeme… Mám také odzkoušeno, že nejlépe nadchnu děti pro věc, kterou mám sama ráda. Takže v naší družině najdete nejen spoustu různých výkresů a výrobků, ale také velkou sklenici se strašilkami, které si děti mohou brát do rukou a velmi rády jim také staví různé překážkové dráhy z dřevěných kostek, nebo domečky. Taky máme velké terárium s africkými šneky – Achatinami. Ty děti moc do ruky neberou – „blééé je mokrej a slizkej!“ J Ale krmí je a rádi pozorují, o kolik zase vyrostli.

holky_sadi.jpg pokus.jpg

dsc0pok.jpg pok85.jpg  

Samozřejmě že u nás nesmí chybět také nějaká flóra, a jaká myslíte, že to bude? No přece masožravá! Už ani nevím, který rok to začalo, přinesla jsem dětem ukázat vzorky rostlin z mé sbírky a udělala jim o nich takovou besedu… Měli jste vidět ty napjaté pohledy, slyšet ty všetečné otázky …ostatně hlouběji do historie nemusím zacházet vše je k nahlédnutí v sekci Dětské okénko. V minulých letech jsme spolu s CCPS  pořádali výtvarnou soutěž „Masožravka“, kterou jste měli možnost ovlivnit na internetu. V loňském školním roce mne napadlo uspořádat Kurs pěstování masožravých rostlin.

d12.jpg dva_v_jednom_rosnatky.jpg

tom.jpg dsc00709.jpg  

Velmi ráda jsem přijala nabídku členů CCPS, Pavla Kučery, Jiřího Portla a Lukáše Staňka, kteří nám poslali pro děti zdarma pokusné rostlinky nejlépe pěstovatelné masožravé rostliny - rosnatky kapské. Děkujeme!

Chtěla jsem, aby mohly děti tyto rostlinky nejen okukovat a obdivovat, ale naučit se je i pěstovat. Cílem tedy bylo:

·        Pečlivě umýt přinesený květináček

·        Umíchat si substrát

·        Šetrně zasadit masožravku

·        Najít jí nejvhodnější místo k životu (na okně úplně u skla)

·        Seznámit se se způsobem zalévání a nejvhodnější vodou

·        Vzít si svou pokusnou kytku domů a postarat se o ni co nejlépe

·        Za půl roku přinést ukázat jak se jí daří!

Každé dítko dostalo nejprve domů informační letáček pro rodiče, kde jsem žádala o svolení, zda si smí dítě přinést domů pokusnou masožravou rostlinu. (Hlavně kvůli tomu, abych se ujistila, že doma nepoletí přinesená kytka oknem) Celkově se zúčastnilo pokusu 28 dětí, ale pozorovatelů bylo mnohem více. Ve své družině mám 30 dětí a ve vedlejším druhém oddělení je další třicítka, která chodila průběžně nakukovat, co je u nás nového.

S dětmi jsme opatrně vybalily zásilky od pěstitelů a společnými silami vysadili rostliny do květináčků.

umyvaci_fronta.jpg vyhodnoceni.jpg

dsc00718.jpg vysev_rosnatek.jpg  

Hned jakmile se naše rostlinky trošku vzpamatovaly, odnesli si je všichni domů a jejich úkolem bylo se o rostlinu postarat tak, aby rostla a vydržela pěkná a zdravá až do jara. Na jaře jsme provedli vyhodnocení nejzdravější rostliny, mnohdy i kvetoucí, jsem odměnila diplomem a pěknou cenou. Nutno dodat, že si to pěstování určitě užily všechny děti i ty co jim rostlinka v uhynula. Vždyť i to také patří k životu pěstitele.

V družině samotné jsme provedli také pokus o množení kořenovými řízky rosnatek a listovými řízky tučnic. Vše také z materiálu zmiňovaných dárců.

dsc09179.jpg stado.jpg

tuc_z_blizka.jpg vysledek_tucnic_po_3.4roku.jpg  

V průběhu roku děti o svých rostlinách diskutovaly, ... (zda rosí, nebo nerosí, jestli má nový list a kolik chytila mušek), měly možnost pozorovat jak se z kořínků  a listů klubou nové rostliny. A to bylo tím nejdůležitějším cílem celé akce.

Šárka Foretníková

vychovatelka 1. oddělení družiny při ZŠ Klobouky u Brna

ob2.jpg ob5.jpg

obr1.jpg ob4.jpg

ob3.jpg  

Aktualizováno ( [09.09.2012] )
 
< Předch.   Další >