CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Rody masožravých rostlin arrow Rozšíření rodu Philcoxia a status ochrany
Rozšíření rodu Philcoxia a status ochrany PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[05.09.2012]

Tyto tři druhy rostou v různých částech Brazílie v horských savanách a pustinných oblastech.

philcoxia.minensis2.jpg  

Philcoxia minensis 

Philcoxia bahiensis: Vyskytuje se poblíž Piatã, ve státě Bahia, v pohoří Serra do Atalho, v hlubokém písku oblastí horských savan. Tato rostlina byla pozorována jak roste v rozsáhlých, téměř jednodruhových stanovištích písčitých hald, které souvisí s diamantovými doly. 

philcoxia_minensis1.jpg

Philcoxia minensis

Philcoxia goiasensis: Známa pouze z typové lokality ve státě Goiás, z hlubokého písku v pustinné oblasti. Nebyla spatřena od doby svého nálezu a sběru v roce 1966.

philcoxia_minensis2.jpg

Philcoxia minensis

Philcoxia minensis: Vyskytuje se v pohoří Serra do Cabral, ve státě Minas Gerais a to jak v oblastech narušených důlní těžbou, tak na ložiscích bílého písku. 

philcoxia_minensis3.jpg philcoxia_minensis4.jpg

Philcoxia minensis

O rozšíření těchto tří druhů je známo opravdu velmi málo. I když se obecně předpokládá, že se všechny tři druhy vyskytují ve velmi malých oblastech a tím pádem se jedná o jejich potenciální ohrožení. Philcoxia bahiensis se už na své typové lokalitě nevyskytuje, vzhledem k tomu, že zde došlo k mnoha změnám způsobených lidskou činností (zvláště potom vytvořením plantáží a využíváním prostoru pro pastvu). Těžba písku a budování silnic jsou dalším důvodem pro obavy. Na druhou stranu byly tyto rostliny pozorovány jak pronikají do lokalit, které byly opuštěny po dolování. Tyto oblasti mohou mít určité ruderální (rumištní) znaky, z nichž mohou rostliny prospívat i ve chvíli, kdy jde o antropogenně (lidskou činností) změněná stanoviště. 

sample-imagery-from-carnivorous-plants-and-their-habitats-118.jpg 

Philcoxia minensis 


Page citations: Fritsch, P.W., et al. 2007; Pereira, C.G. and Oliveira, R.S. 2010; Taylor, P., et al. 2000. 

Revised: January 2012
©Barry Rice, 2005

Photo: http://wuwei1101.popo.blog.163.com/blog/static/4867086720126324757920/ 

T: Radek Kastner 

Aktualizováno ( [05.09.2012] )
 
Další >