CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow Články o MR arrow Časopis - veřejné články arrow Aldrovanda vesiculosa - Mikroskopický výlet do sveta nevšednej vodnej mäsožravky
Aldrovanda vesiculosa - Mikroskopický výlet do sveta nevšednej vodnej mäsožravky PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[18.06.2010]

Karol Gazdík

Aldrovanda vesiculosa! Unikát v rastlinnej ríši! Skladám Bohu česť, že stvoril niečo také veľkolepé!
Dosť ale emócií a vrhnime sa na jej poznávanie.

av_1.jpg

Na prvý pohľad vyzerá Aldrovanda ako obyčajná plávajúca riasa, nič výnimočné, ale keď sa na ňu pozriete z blízka, budete naozaj prekvapený. A napodiv aj jej príbuznosť s Mucholapkou podivnou je prekvapujúca!
Pasca je veľmi podobná pasci suchozemskej Mucholapky, avšak rozdiely sa samozrejme nájdu.
Tak ako pri príbuznej Mucholapke, aj tu je základom citlivý spúšťací chlp. Mucholapka má celkom 6, niekedy 8 spúšťacích chlpov, kdežto Aldrovanda ich má 40 podľa staršej knihy doktora Studničky a 60-80 podľa Barryho Rice. Teda rozdielom je počet ale i tvarovo sa trošku líši. Aldrovanda má tieto chlpy užšie od koreňa, naopak pri Mucholapke môžme jasne pozorovať ohraničenosť koreňa, ktorý je vlastne citlivým senzorom zachytávajúcim podnety od tuhej časti vlastného chlpu. Veľkosť chlpov Aldrovandy je 0,5-1,5 mm. Cez mikroskop som zazrel 3 takéto chlpy a poviem vám, že to bola drina pokým som ich našiel a získal relevantné fotky. Spúšťacie chlpy sú však dosť nespoľahlivé. Niekedy k spusteniu stačí stimulovať jeden chlp a inokedy je potrebné podráždiť viac chlpov aby sklapnutie nastalo. Sklapnutie trvá cca 0,5 s, ako aj pri Mucholapke. V prípade Aldrovandy je to však veľmi obdivuhodné, nakoľko musí zdolávať odpor vody. Toto sklapnutie som osobne pozoroval. Mal som raz "slabú chvíľu" a tak som vzal špendlík a podráždil som asi 4 pasce. Bola to krása a tá rýchlosť ma naozaj ohúrila.


FOTOGRAFIE VONKAJŠÍCH ČASTÍ PASCE:

aldrovanda2_s_koristou.jpgaldrovanda4_tkanivo_nosica_pasce.jpg
Pasca s korisťou                  Tkanivo nosiča

aldrovanda5.jpgaldrovanda7_ozubenie.jpg
Upevnenie pasce                  Patrné ozubenie 


Po sklapnutí sú možné dve alternatívy:
1. rastlina sklapla naprázdno, vtedy sa podobne ako Mucholapka otvorí do cca 15 hodín
2. rastlina ulovila korisť, nastáva trávenie, čo je komplikovaný proces...
Rastlina podobne ako Mucholapka vycíti pomocou chemických receptorov prítomnosť koristi a vtedy začne odčerpávať vodu z pasce čo trvá rádovo 30 minút. Tu nastáva veľmi bolestivá chvíľa pre korisť, lebo po odčerpaní vody sa pasca hermeticky uzavrie, podobne ako Mucholapka, horné membránové zóny sa k sebe navzájom prehnú a pasca sa obrovskou silou zovrie čo väčšieho živočícha v pasci v momente rozpučí. Vznikne tak utesnená tráviaca komora do ktorej sú napustené tráviace enzýmy.
Trávenie trvá niekoľko dní až týždeň. Potom sa pasca otvorí, ale už nie je schopná druhý krát tráviť. Teda pasca je jednorázová.


VNÚTRO PASCE:

aldrovanda8.jpgaldrovanda9_utroby_pasce.jpgaldrovanda12.jpg
Vstup do pasce                       Útroby pasce                         Vnútro pasce

Aldrovandu som mikroskopoval asi najdlhšie zo všetkých mäsožravých rastlín. V centre môjho záujmu figuruje totiž na najvyššom stupni. S trasúcimi rukami som odoberal vzorku za vzorkou a s údivom som sa pohrúžil do mikrosveta tejto rastliny. Z vonku sa pozorovala bez problémov. Prezrel som si pár pascí a v jednej som napodiv našiel korisť, ktorá sa ešte hmýrila a bojovala s tiesneným priestorom. Osobne by som nechcel byť v jej koži, byť tráveným zaživa. Ďalej som chcel prirodzene vidieť útroby jej pasce. No a tu bol háčik. Ako pozorovať niekoľko milimetrovú pascu z vnútra? Dlho som "zápasil" s pascou na podložnom sklíčku, krútil som s ňou, pinzetou ju viac otváral, potom som skúsil inú pascu a opakovalo sa to... Po asi 50 minútach sa mi to konečne podarilo, ani som nedýchal, keď som pozoroval jej tráviace žľazy a spúšťacie chlpy. Bol som zvedavý aj na štvordielne chĺpky v tvare X, ktoré slúžia k lákaniu koristi a zároveň k odčerpávaniu vody z pasce. Nachádzajú sa v hornej časti pasce. Tie som žiaľ nespozoroval a to bolo pre mňa dosť veľké sklamanie.


ORGÁNY PASCE:

aldrovanda10_spustaci_chlp_a_traviace_zlazy.jpgaldrovanda11_traviaca_zlaza_zaostrena.jpg
Spúšťací chlp v strede, v okolí tráviace žľazy (vĺavo); tráviaca žľaza zväčšená a zaostrená (vpravo)


Bol som zvedavý aj na ozubenie pasce, ktoré sa nachádza na vyhnutom okraji pasce smerom dnu. Našiel som ho, ale zachytiť ho bolo problém. Nie je tak jasne viditeľné ako som predpokladal. Možno som ho pozoroval pod zlým uhlom alebo lom svetla bol špatný, ale to je už jedno. Niečo som predsa len zachytil.
Pre lepšiu predstavu som pascu aj nakreslil a samozrejme aj jej orgány. A posúďte sami, že z pohľadu takej malej Dafnie alebo Cyklopa je pohľad na pascu Aldrovandy naozaj hrôzostrašný a nakoniec aj posledný.

a_vesiculosa1.jpg

Pasca

a_vesiculosa2.jpg

Orgány v pasci


Aktualizováno ( [18.06.2010] )
 
< Předch.   Další >