CCPS arrow Informační servis arrow Akce a novinky arrow Akce arrow REPORTÁŽ z podzimního setkání CCPS v Olomouci a Prostějově
REPORTÁŽ z podzimního setkání CCPS v Olomouci a Prostějově PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[25.10.2009]

V sobotu 24. října 2009 se uskotečnilo další z velmi vydařených setkání členů naší společnosti. A tak po dvou obdobných akcích v Praze v roce 2008 a skvělé terénní jarní výpravě do Třeboňského okolí, přišlo na řadu zase něco jiného.

Díky již celorepublikově vyhlášené pohostinnosti Martina Dančáka z Univerzity Palackého v Olomouci jsme získali skvělé zázemí nejen pro vypořádání se s několika málo záležitosmi společnosti, ale hlavně pro přednáškový program.

Samozřejmě jsme se také podívali do skleníků s masožravými rostlinami jak u Martina Dančáka na univerzitě, tak později po přesunu do Prostějova i k Láďovi Sedláčkovi, jehož pohostinnost je s Martinovou naprosto srovnatelná.

Celodenní setkání jsme ukončili posezení v Hradební pivnici a křtem dvou nových kultivarů špirlic Mirka Srby.

Velký dík patří všem, kteří dorazili (téměř celá třetina členské základny!) a podíleli se na skvělém průběhu tohoto setkání. Jen Praha (nepočítám-li jako pražského zástupce, chomutovského rodáka Mirka Srbu) a Liberecko se moc nepochlapili. V každém případě je obdivuhodné, že dorazili kolegové i z Plzně, Odolena Vody nebo České Lípy, odkud není doprava na Moravu přece jen úplně jednoduchá. Počet účastníků se průběžně měnil podle časů příjezdu a odjezdu jednotlivých členů.

Začali jsme (po úvodu) přednáškou Radka Kastnera o Mexiku, tedy hlavně o mexických tučnicích. Její upravenou verzi, doplněnou o informace, které nezazněly, naopak zkrácenou o informace o rostlinách a jejich fotografie, naleznete pod tímto odkazem:
Po skoro dvou hodinách mexického chilli hurá do skleníků...
skleniky_ol_1.jpgskleniky_ol_4.jpg
Troška kyslíku a světla ve sklenících přišla vhod, jen Vaškovi s Járou se nepodařilo přesvědčit Pinus palustris k masožravosti... (vpravo)
skleniky_ol_6.jpgskleniky_ol_7.jpg
Tisíce špirlic v "live"...
skleniky_ol_3.jpgskleniky_ol_10.jpg
...rosnatky...
skleniky_ol_11.jpgskleniky_ol_13.jpg
...část láčkovek, heliamfor...
skleniky_ol_12.jpgskleniky_ol_9.jpg
...a tučnic (vlevo), vpravo potom perla každé sbírky masožravkářského fajnšmekra - VAMRovská Pinguicula moranensis var. neovolcanica, kdy už někdo ve sbírkách a v "odborné" literatuře udělá pořádek...ve skutečnosti je to obyčejný kříženec Pinguicula ´Gina´ (P. zecheri × agnata)
m_dancak.jpg
Potom se už Martin Dančák vrhl na svou přednášku o Réunionu a všem nám dokázal, že i nemasožravá témata mohou být více než zajímavá.
auditorium.jpg
Auditorium bylo po celou dobu jedno velké ucho...
m_srba.jpg
Na závěr olomoucké části si vzal slovo Mirek Srba, který nás všechny seznámil se svými dvěma novými registrovanými kultivary špirlic...
m_srba_1.jpgm_srba_2.jpg
Český král S. cv. ´Přemysl Otakar I.´ a císař římský a král český S. cv. ´Rudolf II.´
m_srba_3.jpgm_srba_4.jpg
A že se od Mirka můžeme těšit na další perly, je vidět i z těchto dvou obrázků nových kříženců.
prostejov_1.jpgprostejov_2.jpg
Koupací, nejen masožravé, jezírko Ládi Sedláčka. Teplota vody 11 °C, žádný odvážlivec na přeplavání se ale nenašel...
prostejov_3.jpgprostejov_4.jpg
Jeden z prostějovských skleníků, který Láďa nazývá "Rogalo", má totiž elektricky ovládanou zvedací střechu, polovinu zabírají masožravky, polovinu kaktusy. Ale v Prostějově jsou ještě další dva skleníky naplněné rostlinami...
prostejov_5.jpgprostejov_6.jpg
K vidění jsou zde jak masožravky, tak kaktusy, orchideje nebo tillandsie.
prostejov_7.jpg prostejov_8.jpg
V prostějovské hospůdce byla skvělá zábava, zvláště zajímavé bylo líčení o ochraně masožravých rostlin na beskydských sjezdovkách (vlevo), no a samozřejmě že došlo i na předem ohlášený křest nových dvou kultivarů Mirka Srby, za vydatné pomoci Ládi Sedláčka byly otevřeny a zkonzumovány tři lahve šampaňského, zvláště těmi, kdo neřídili cestou domů svá vozidla...
prostejov_9.jpgprostejov_10.jpg
Poté, co první dávku šampaňského, po zásluze, dostaly do svých květináčů špirlice, došlo na zálivku demineralizovaným, dešťovým, BRUTálním sektem i ostatních přihlížejících.
prostejov_11.jpgprostejov_12.jpg
A ještě jednou Sarracenia cv. ´Rudolf II.´ a Sarracenia cv. ´Přemysl Otakar I.´ v celé své živé kráse...
Aktualizováno ( [19.06.2011] )
 
< Předch.   Další >