CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow O rodu Utricularia, sekce Setiscapella
O rodu Utricularia, sekce Setiscapella PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[25.06.2009]

O: Průměrně velká skupina druhů, které mají vajíčkovitě tvarovaná, příčně pruhovaná semena, odlišná od ostatních druhů tohoto rodu. Připouštím, že nic zázračného pro psaní domácích úkolů, ale je to důvodem jejich vyčlenění do samostatné sekce.


Utricularia sekce Setiscapella

Druhy

Výskyt

Habit1

U. flaccida

Brazílie

T

U. nervosa

Jižní Amerika

T

U. nigrescens

Brazílie

T

U. physoceras

Brazílie

T

U. pusilla

střední a jižní Amerika, Antily

T

U. stanfieldii

Z tropická Afrika

T

U. subulata

pantropická

T

U. trichophylla

střední a jižní Amerika

T/AA

U. triloba

střední a jižní Amerika

T

1T=pozemní; AA=přisedlá vodní.

Teď vám řeknu krátký příběh. Když jsem začínal poprvé před mnoha a mnoha lety pěstovat masožravé rostliny (ano, bylo to ještě před internetem! Dokážu si představit své mladší čtenáře, jak rozvážně přemítají o předchozí vsuvce s otevřenými ústy, skelným pohledem, beze slova, jak se snaží představit si svět bez internetu....bez....YouTube!). V každém případě se tehdy celá má sbírka masožravých rostlin skládala z dvacetilitrového terária, které obsahovalo dvě Sarracenia purpurea, pět rostlin Dionaea a dvě malé Drosera capillaris. Tu a tam ze substrátu vyčuhovaly malé, jako tráva vypadající rostliny, které vytvářely drobné, niťovité stonky, které nesly malé kuličky na svých špičkách. Kuličky se magicky otevíraly a sypala se z ich semena. Když jsem zjistil – při pročítání jedné z mých knih o masožravých rostlinách – že ta malá „travnatá“ rostlina, byla ve skutečnosti další masožravá rostlina (Utricularia subulata), byl jsem vzrušen! Má vlastní bublinatka! Rozmazloval jsem ji a staral se o ni a časem z ní vyrostla zdravá a vitální rostlina. Říkám vám to proto, abyste měli kontrat k neustálým nářkům, které slyšíte od pěstitelů na adresu této rostliny. Ostatní ji mohou považovat za nudnou, já si stále myslím, že je rozkošná.

Utricularia subulata – tuto malou rostlinu můžete vidět na fotografii. Má velmi pěkné, drobné, žluté květy na vzpřímených, tuhých stvolech. Tancují ve větru jako droboučký hmyz. Ale protože je tento malý druh tak pitomě běžný, lidé ho vyřazují ze svého okolí. Pokud nejsou podmínky ideální, nebude tento druh vytvářet své malé žluté květy. Místo toho vytváří malé kulovité květy, které nemají okvětní lístky! Tyto malé kulovité věci se nazývají kleistogamické květy (což znamená, že jsou uzavřené, skryté, bez okvětních lístků). Uzavřené před opylovači, opylují se samy a následně se otevřou a rozsévají drahocenná semena. To je další důvod, proč ji lidé nemají rádi – dokáže pěkně zaplevelit sbírku. Ovšem já si stále myslím, že to je skvělý malý druh.

usubu01.jpgusubu10.jpgusubu09.jpg
Utricularia subulata - květ a rostliny ve společnosti rosnatek
 usubu02.jpg
Utricularia subulata - kleistogamické květy

Tento druh má největší oblast výskytu ze všech rostlin tohoto rodu. V USA ji naleznete v podstatě v každém východním státě na jih od Massachusetts, který má oceánské pobřeží, stejně jako v několika dalších státech.

Utricularia triloba – druh, který je svým zjevem velice podobný Utricularia subulata. Zmiňuji jej pouze proto, protože mám celkem pěkné obrázky jejích malých podzemních měchýřků, které vám chci ukázat. Podíváte-li se blíže, všimnete si, že mají malé nachové špičky.

utril02.jpg
Utricularia triloba
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Page citations: Rice, B.A. 2006a; Taylor, P. 1989; personal observations. 

Revised: August 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >