CCPS arrow Společnost arrow Kontakty
Rod Utricularia a jeho ochrana PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[06.05.2009]

O: Většina druhů bublinatek obsazuje relativně velká území a toto je chrání před významným poškozením ze strany lidstva.


habfl09.jpghabca31.jpg
Prostředí s výskytem bublinatek: Florida (vlevo) a Kalifornie
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


I když existuje pár jasných indikátorů, že ničení prostředí a zhoršování podmínek – které zmenšuje prostředí dostupné k žití na Zemi – má pravděpodobně vzrůstající dopad na bublinatky:

1) Podle Taylora: 20 druhů bylo sbíráno méně než pětkrát. To znamená, že se vyskytují buď ve velmi špatně prozkoumaných oblastech, nebo to jsou vzácné druhy, s extrémně omezenými populacemi. Jsou to tyto druhy: U. albiflora, U. antennifera, U. aureomaculata, U. buntingiana, U. choristotheca, U. corynephora, U. forrestii, U. georgei, U. helix, U. leptorhyncha, U. letestui, U. naviculata, U. perversa, U. petersoniae, U. physoceras, U. salwinensis, U. steyermarkii, U. terrae-reginae, U. tridactyla a U. warburgii.


habnz03.jpg
Prostředí výskytu bublinatek na Novém Zélandu

2) Podle Taylora: je dalších osm druhů bublinatek známo jen z jejich originálního sběru. A znovu není jasné, zda jde o tak vzácné rostliny, nebo jsou to druhy prostě málo sbírané: U. cheiranthos, U. determannii, U. garrettii, U. hintoii, U. kenneallyi, U. mirabilis, U. peranomala a U. rhododactylos.

3) Utricularia podadena byla sbírána pouze dvakrát na lokalitě, která byla zničena zemědělstvím, takže je pravděpodobně vyhubena.

4) Japonská U. dimorphantha je extrémně ohrožená v přirozeném prostředí.


habbc01.jpg
Lokalita s bublinatkami v Britské Kolumbii

5) Některé vodní druhy, jako například U. stygia, jsou v Evropě extrémně vzácné a mnoho jejich původních lokalit bylo již zničeno.

6) Utricularia amethystina je zřejmě vyhubena v USA, i když stále existují populace ve střední Americe.


Page citations: Rice, B.A. 2003c, 2006a; Taylor, P. 1989; personal observations.

Revised: July 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >