O vodě PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

O: Naslouchej mi, ó nováčku, a poslouchej dobře. Masožravé rostliny potřebují mnohem více vody než většina rostlin.


zd_zalivka2.jpg

Určitě potřebují více vody než pokojové rostliny. Je to tím, že domovem masožravých rostlin jsou mokřady. Mají to rády mokré!

Masožravé rostliny vždy vyžadují umístění ve vlhkém substrátu. Jak vlhký má substrát být? Mokrý, mokrý, mokrý. Pokud stisknete substrát v dlani, očekávejte vodu tekoucí mezi vašimi prsty dolů z ruky. Mokrý, mokrý, mokrý.

Mokrý!

Tím je řečeno vše, ale musím zmínit, že některé masožravky mají raději poněkud sušší substrát a některé (jako například hlíznaté rosnatky) vždy vyžadují suchou periodu. Ale stále ve srovnání s pokojovými rostlinami, to má většina masožravek ráda mokré. Mokré, mokré, mokré. Ponechání vašich květináčů v podmiskách plných vody je dobrý zd_zalivka1.jpgnápad pro téměř všechny masožravé rostliny vyjma láčkovky – Nepenthes, mnoha tučnic – Pinguicula a několika podivností jako například rosnolist – Drosophyllum, které však nyní pravděpodobně nepěstujete.

Předtím, než se opětovně odvážíte mi napsat nějaké otázky ohledně zálivky, ujistěte se proklatě, že jste přečetli několik dalších stránek v tomto FAQ o čistotě a vhodnosti vody.

 


var0038.jpghabtx08.jpgdrotu19.jpg
Zleva: lokalita tučnic, Oregon; lokalita špirlic, Texas; Drosera rotundifolia, Jižní Karolína
habwa01.jpg
Lokalita bublinatek, Washington

Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner
FOTO © Radek Kastner (neoznačené fotografie)

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
Další >