CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Nejen pro začátečníky arrow Jak mám pěstovat masožravé rostliny?
Jak mám pěstovat masožravé rostliny? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

O: Musíte sami sebe vzdělávat, pokud chcete úspěšně pěstovat masožravé rostliny.


zd_pestovani_masozravek1.jpg

Žádné množství lásky nebo základních pěstitelských zkušeností nemůže nahradit nedostatek vědomostí a znalostí. Jak získáte tyto drahocenné informace, normálně odhalované pouze v uzavřeném okruhu pěstitelů masožravých rostlin? Můžete si přečíst tento FAQ, můžete si koupit mou knihu (How to Grow Carnivorous Plant) nebo kteroukoliv z dalších dobrých knih o masožravých rostlinách, které jsou na trhu. Můžete získat pomoc od jiných pěstitelů masožravek. Můžete se také připojit k některé ze společností nebo pročítat například fórum ICPS po nějakou dobu. Pokud neuděláte žádnou z těchto věcí a prostě budete rostliny jen pěstovat, jako konvenční, milované pokojové rostliny, vaše hladové botanické klenoty uhynou. To vám slibuji.

Neposlouchejte rady lidí v množinách či obchodech, kde jste si koupili vaši rostlinu.zd_pestovani_masozravek2.jpg Mají obvykle kolem těchto rostlin stejné temno, jako máte i vy. Pokud jste donuceni poslouchat jejich blábolení, položte jim následující klíčovou otázku k prověření jejich vědomostí: „Můžu použít kokosová vlákna do mého substrátu?“

Zkušený pěstitel masožravých rostlin bude mít na tento problém vytvořen nějaký názor, nebo klidně jiný nebo vám řekne, proč je tato otázka ošemetná (má to co do činění s mořskými solemi). Je úplně jedno, jak vám odpoví, ale to na čem záleží je, že by měli mít pro vás jasně promyšlenou a dlouhou odpověď. Pokud váš tzv. expert pouze krčí rameny nebo vás častuje pohledem jelena oslněného reflektory automobilu, vlídně se usmějte, ale nevěnujte pozornost jeho radám.

Pouze při používání důvěryhodných zdrojů informací budete schopni učinit moudrá pěstitelská rozhodnutí. Budu v tom zd_pestovani_masozravek3.jpgzcela neústupný – musíte mít opravdu dobré informace. Jinak zvolíte špatný substrát, zálivku, osvětlení, vlhkost, teplotu či hnojení.

Mimochodem nepovzbuzuji vás k tomu, psát nám maily, dokud jste nepřečetli tento FAQ a nenašli jste v něm odpovědi na vaše otázky. FAQ v sobě ukrývá mnohem více informací a tipuji, že jsem na vaše otázky již tady někde odpověděl. Pravděpodobně nemusíte čekat na mou pomalou a málo obsažnou odpověď, když tento vpravdě skvělý FAQ jednoduše očekává vaše zkoumání.

Jako dodatek k mucholapkám existují ještě stovky jiných druhů masožravých rostlin.zd_pestovani_masozravek4.jpg Nemělo by být překvapením, že rozdílné druhy rostlin mají rozdílné pěstitelské požadavky (z nichž žádná se nedá příliš jednoduše naplnit). Takže poté co se dozvíte množství obecných informací o masožravých rostlinách v tomto FAQ, podívejte se na informace týkající se každého rodu masožravých rostlin, které jsou uloženy v příslušné sekci FAQ.

Ale začátečníci by si měli ujasnit to, že nejdříve přečtou několik následujících stran – vše v sekci pro začátečníky – aby měli přehled o základech.

A závěrečná poznámka… Berte všechny moje informace o pěstování pouze jako soubor doporučení. Pokud rady u vás nezaberou, zkuste něco jiného.
Experimentujte!


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner
FOTO © Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >