CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Mám nechat svou mucholapku kvést?
Mám nechat svou mucholapku kvést? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

O: Ne!zd_kvete_dm3.jpg

To byla jednoduchá a rychlá odpověď, že? A teď proč.

Proces utváření květů vyžaduje spoustu energie, kterou musí rostlina vydat. Po kvetení mucholapka stagnuje v růstu téměř po celý rok. Ve volné přírodě se přes tuto periodu stagnace dostane velice rychle. Ale při kultivaci, kde osvětlení, vlhkost a ostatní podmínky jsou zřídka blízké ideálním, nemusí se rostlina už nikdy z této stagnujícízd_kvete_dm2.jpg periody dostat. Ve skutečnosti může také zahynout. Toto je tedy důvod proč, samozřejmě pokud nejste velice zkušený pěstitel mucholapek nebo nemáte dostatek rostlin na pokusy. Radím vám odstřihnout tyto květní stvoly tak rychle, jak to jen jde.

Můžete říci, že vaše rostlina začíná kvést ve chvíli, kdy z centra rostliny začne vyrůstat podivný zd_kvete_dm1.jpgválcovitý stonek (nepodobný listu). Podívejte se na fotografii. (FOTO) Mladý květní stvol se protahuje a protahuje, až se na něm vytvoří v podstatě neefektní bílé květy. Pokud odstřihnete mladý květní stvol, rostlina začne vytvářet další. Odstřihněte jej znovu!

Patrně není předcházející odstavec zcela jasný pro mnoho z vás. Budu tedy ještě konkrétnější. (FOTO) Vidíte ten válcovitý stvol? Ten s tím pupenem nahoře? Tak to je právě se objevující květní stvol. Odstřihněte ho co nejníže.

Pokud počkáte, až bude mít květní stvol něco kolem 30 cm, můžete už klidnězd_kvete_dm4.jpg nechat rostlinu vykvést – škoda je dokonána. Tak už aspoň vyzkoušejte opylovat rostlinu a možná se vám podaří získat nějaká semena. Vaše rostlina však pravděpodobně uhyne, tedy pokud opravdu nejste výjimečně zkušený pěstitel.

Často uslyšíte, jak lidé říkají, že celý kolotoč kolem odstřihování květů je humbuk a že jejich rostliny rostou skvěle i bez toho, aniž by jim odstřihovali květní pupeny či stvoly.
Myslím, že tito lidé jsou velmi zkušení pěstitelé (buď náhodou, nebo zkušenostmi), ale poněkud zapomněli, jaké to je být pěstitelem – začátečníkem.


dmusc044.jpgdmusc045.jpgdmusc104.jpg
Nový květní stvol...; ...a jeho detail; Kvetení mucholapek ala příroda

Page citations: Rice, B.A., 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner
FOTO © Radek Kastner

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >