CCPS arrow Společnost arrow Orgány společnosti
Co to jsou kódy lokalit ICPS a jak souvisí s ochranou? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[24.10.2008]

O: Existuje velká míra pytláctví a vykrádání lokalit v souvislosti se vzácnými druhy masožravých rostlin. Některá tato vykrádání se pravděpodobně dějí i ze strany pěstitelů masožravých rostlin, takže ICPS vytvořila program, který by měl zásobovat pěstitele masožravých rostlin legálními a ne příliš drahými exempláři těchto vzácných rostlin. Myšlenkou je omezit vykrádání tím, že bude nabídnuta alternativa. Tento projekt byl odstartován ruku v ruce se vzděláváním o ochranářských tématech, mezi kterými se objevuje samozřejmě i pytlačení/vykrádání lokalit.


Ošidnou součástí této problematiky je uvádění "informací o lokalitách." Pěstitelé masožravých rostlin (a toto se obzvláště týká pěstitelů špirlic) rádi znají informace o místě původu svých rostlin. Ale informace o lokalitách vzácných rostlin jsou žárlivě chráněny ze strany ICPS a ta je nevyzrazuje. (Politikou ICPS je, odhalovat informace o lokalitách vzácných masožravých rostlin pouze na úrovni země – federálního státu, pozn. překl., nebo jejího ekvivalentu). Takže místo toho byl pro záchranný program ICPS vymyšlen pojem "kód lokality ICPS." Tento pojem byl schválen partnery z ochrany přírody a všichni je odsouhlasili.


salab12.jpg
Sarracenia alabamensis, lokalita AL002
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

V roce 2003 získala ICPS povolení od US Fish a Wildlife Service zahájit program distribuce špirlic (Sarracenia Distribution Program). Stovky rostlin byly distribuovány nadšencům po celých Spojených státech za velmi nízkou cenu (pouze pár dolarů za rostlinu). ICPS věří, že tento plán omezí vykrádání lokalit těchto vzácných rostlin tím, že je učiní snadněji dostupné. Napoprvé (a doposud pouze) byl tento program opakován při distribuci exemplářů Sarracenia alabamensis subsp. alabamensis.
Kódy lokalit ICPS sestávají ze dvoupísmenného zeměpisného kódu, za kterým následuje sekvence tří číslic. V rámci USA sestává zeměpisný kód z poštovní zkratky státu. Tři číslice potom označují lokalitu v rámci zeměpisného regionu. Rostliny distribuované v roce 2003 v rámci „ICPS Sarracenia Distribution Program“ pocházejí z lokalit AL001, AL002 a AL003.

Další stránky, které se touto tematikou zabývají, naleznete níže:
Co to jsou „kódy lokalit“ ICPS?
Jak vypadají „lokality označené kódy“? 
Page citations: Rice, B.A. 1996, 2001a, 2003a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T. Radek Kastner

Aktualizováno ( [24.10.2008] )
 
< Předch.   Další >