CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Viděl jsem láčky rostlin jako součást květinových aranžmá. Je to špatně?
Viděl jsem láčky rostlin jako součást květinových aranžmá. Je to špatně? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.10.2008]

O: Po určitou dobu byl naprosto běžný vzrůstající zájem o láčky špirlic v obchodech s řezanými květinami, kde květináři používali láčky do jednotlivých květinových aranžmá.


Jsou to pro ně skvělé rostliny, protože láčky jsou (obvykle Sarracenia leucophylla) nádherně vybarvené a trvanlivé. Bohužel téměř veškeré láčky používané při těchto obchodech nejsou pěstovány pro tyto účely jako průmyslová plodina. Láčky jsou spíše sklízeny přímo v přírodě. Dostal jsem velmi depresivní zprávu o tom, jak se skupiny dělníků pohybují po lokalitách špirlic a odřezávají všechny láčky z rostlin. Vzhledem k tomu, že špirlice vytvářejí pouze pár láček na počátku roku, tento způsob „sklízení“ pravděpodobně vyústí v uhynutí rostlin během několika málo růstových sezón.

Několik obránců těchto praktik mi poslalo maily s prohlášením, že jsou rostliny řezány udržitelným způsobem, že je z každé rostliny odebrána pouze jediná láčka během jedné sezóny. Nicméně odmítli, aby zde bylo uvedeno jejich jméno (a dokonce ani počáteční iniciály jejich jména a příjmení tak, jak tomu je u všech příspěvků ve FAQ, které pochází od jeho čtenářů). Mezitím jsem měl možnost shlédnout fotografické důkazy toho, jak vypadala lokalita před zásahem a po něm a dopad řezání láček byl naprosto děsivý. Všechny láčky byly pryč.

shybr14.jpg
Sarracenia hybrid
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Kdykoliv vidím láčky špirlic v květinářství, zastavím a něco málo jim popovídám o těchto rostlinách a jejich láčkách. Většinou nazývají tyto rostliny "cobra lilies" (což samozřejmě není pravda – toto obecné jméno je používáno pouze pro Darlingtonia californica – ale obvykle se nesnažím se příliš roztřást vzteky, ale jen prostě tento bod přecházím). Povídám jim o tom, že tyto rostliny jsou ohrožené a že jsou tyto rostliny řezány s největší pravděpodobností ilegálně.

(Všimněte si, že zatímco jsou tyto rostliny opravdu ohrožené, většina druhů špirlic není zařazena na seznam ohrožených druhů USA (U.S.A. Endangered Species Act). Vypadá to, že jejich lokality zabírají jen několik málo procent jejich původní rozlohy, téměř veškeré jejich prostředí je zničeno a přesto to nestojí naší krátkozraké společnosti na to, aby byly chráněny.)

sleuc11.jpg
Sarracenia leucophylla
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Také vždy zmiňuji to, že mne mrzí, že používají tyto rostliny a říkám jim, že mám v úmyslu povykládat svým přátelům o tom, jaké praktiky ve svém obchodě používají. To nejsou plané výhrůžky. Mívám v úmyslu dostát svým slovům. Obvykle jsem velmi slušný a zdvořilý, ale existují určité věci, kterých si vážím a budu o nich otevřeně vyjevovat svůj názor. Je naprosto nutné upozornit na to, že průmysl těžby láček špirlic přispívá k vyhubení těchto rostlin.

Momentálně už nevidívám tolik láček špirlic v květinářských obchodech, jako tomu bylo dříve. Že by vyšly tyto rostliny z módy? Můžu v to jen doufat.

Page citations: Simpson, R.B. 1994; US Fish & Wildlife Service 1973; personal observation.
Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005
T: Radek Kastner
Aktualizováno ( [21.10.2008] )
 
< Předch.   Další >