CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Mohu sbírat masožravé rostliny ve volné přírodě?
Mohu sbírat masožravé rostliny ve volné přírodě? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Pokud masožravé rostliny naleznete, vyfoťte si je, ale nechejte rostliny být. Existuje tak málo masožravých rostlin, které na lokalitách zůstaly, že jejich sběr přispívá k jejich ohrožení.

Vím, vím, když rostliny naleznete, je to tak vzrušující, že si je chcete vzít sebou domů. Ale jsou přece tak snadno dostupné od jiných pěstitelů, že jejich trhání v přírodě je téměř neomluvitelné. Nechejte je být! Například každý druh masožravé rostliny, které se vyskytují v USA, se také nachází v kultivaci (s výjimkou pár druhů bublinatek) a při několikaměsíčním úsilí je můžete vypátrat u jednotlivých pěstitelů. (Stejně tak i všechny druhy masožravých rostlin, které se vyskytují v České republice, jsou dostupné a sehnatelné od jiných pěstitelů, pozn. překl.)

Vím, vím, rostlina, kterou vidíte v přírodě se zdá být odlišná od těch, které jsou v kultivaci. Ale také u špirlic existuje v kultivaci nepřeberné množství barevných variet a zatímco „přesně“ stejný vzor vybarvení v kultivaci být nemusí, rostliny podobné určitě k dispozici jsou.

Vím, vím, myslíte si, že to znáte lépe a můžete být opravdu dobří při pěstování masožravých rostlin, ale ruku na srdce, je toto důvod, abyste sbírali rostliny v přírodě?
shybr02.jpg
Semenáš špirlice
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jen proto, že se nikdo nedívá, jen proto, že vykopání rostliny z měkkého a blátivého substrátu je otázkou několika chvil, i tak se nedá tato aktivita omluvit. Ukažte nějaký respekt k přírodě. Uvědomte si, že všechna ta práce, kterou jste si dali s návštěvou lokalit, byla učiněna proto, protože tyto rostliny milujete. Nechte je být.

Těm, kdo sbírají rostliny v přírodě, se ochranářsky myslící pěstitelé straní. Na světě není mnoho nadšenců do masožravých rostlin a jména těch, kdo v přírodě kradou se rychle rozkřiknou. Uchovejte si své jméno čisté a budete mít rozhodně více příležitostí užít si toho nesmírného úžasu ze setkání s masožravými rostlinami v přírodě, protože ostatní budou vědět, že vám mohou důvěřovat při předávání informací o lokalitách!

Pokud uchováte své jméno čisté, obchodování s rostlinami z kultivace bude pro vás také snazší. Pěstitelé, kteří mají dobrou pověst, nechtějí být spojováni se sběrateli a pytláky.

Jen tak mimochodem, jsem zcela přesvědčen, že obchodování s rostlinami, o nichž víte, že byly sebrány v přírodě je stejně tak špatné, jako kdybyste tyto rostliny sebrali sami. Pokud byly rostliny ukradeny, pěstujete výsledky pytlačení a zároveň ho podporujete. Nezajímá mne, jestli rostliny rozmnožujete; myslím, že to je srovnatelné s distribucí pirátského softwaru nebo hudebních nosičů. Faktem zůstává, že byly rostliny získány neetickým a možná také nelegálním způsobem.

Často se setkávám s lidmi, kteří uvádějí jako ospravedlnění sběru rostlin ničení přírodního prostředí, ale to je obvykle průhledný pokus ukonejšit svědomí sběrače (podobné jako při vykradení banky, kterou by dříve nebo později vyloupil stejně někdo jiný). Je to nejvíce používaný scénář u sběru rostlin, příjezd pekelných buldozerů ničících prostředí je extrémně vzácný, daleko vzácnější než případy líných lidí s prasečíma očima, kteří seberou rostliny z národních parků, rezervací a soukromých pozemků, aby rozšířili velikost své sbírky. Ve skutečnosti je přírodní sběr obvykle ilegální. Například v Severní Karolíně (USA) hrozí za sběr pokuta tisíce dolarů za jedinou rostlinu. Marj Boyer, severokarolínský botanik, uvádí několik detailů.

(has provided some details)


dmusc110.jpg
Pytlácká lokalita - mucholapka podivná, Jižní Karolína
 Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
V seznamu pěstíren v tomto FAQ (In the FAQ's nursery list), budu (a také to dělám) vypouštět záznamy o pěstírnách, které sbírají semena nebo rostliny v přírodě proto, aby naplnily objednávky.


No a na závěr (a to je velmi slabý důvod proč nesbírat rostliny v přírodě v porovnání s morálním aspektem), rostliny z přírody nemají příliš skvělé prognózy pro přežití a to ze dvou důvodů. Prvním z nich je, že rostliny z přírody jsou často napadeny škůdci a nemocemi, takovými, které mohou napadnout i vaše ostatní rostliny. (Příroda vrací úder! Ha ha!) Druhým důvodem je, že komerční pěstitelé vybírají (úmyslně nebo bezděčně) rostliny, které přirozeně dobře reagují na podmínky umělého pěstování. Divoké rostliny jsou nejlépe adaptovány k životu v přírodě, nechejte je na pokoji.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >