CCPS arrow Společnost arrow Orgány společnosti
Které jsou invazivní druhy a proč jsou špatné? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: "Invazivní druh" je rostlina, živočich nebo patogen, kteří agresivně osidlují prostředí. Invazivní druhy, které jsou pro prostředí škodlivé, jsou obvykle nepůvodní invazivní druhy. Tyto rostliny osidlují přírodní prostředí a vytlačují původní rostliny a živočichy. Vzhledem k tomu, že takto snižují původní biologickou různorodost, jsou tedy špatné pro přírodní prostředí.

Jiným označením pro invazivní druhy je také výraz "exotické druhy", protože slovo exotický označuje něco, co pochází z jiného místa. (Někdy si lidé myslí, že jako exotické druhy jsou označovány vzrušující nebo zajímavé rostliny nebo živočichy – to je proto, že lidé tíhnou k tomu pohlížet na věci z jiných zemí jako na výjimečné nebo zajímavé, a tak vznikla tato záměna smyslu tohoto výrazu.) Dalšími označeními invazivních druhů jsou např. výrazy nepůvodní, vetřelci nebo prostě plevel.

Invazivní druhy mohou být buď prostě otravné, hrozivě destruktivní nebo kdekoliv mezi tím. Mírně otravným invazním druhem je například pampeliška (
Taraxacum officinale). Tato rostlina pochází z Evropy, ale můžete ji nalézt na mnoha jiných místech světa jako druh invazivní. Naštěstí je pampeliška jen víceméně pro zlost. Na druhou stranu takové rostliny jako řešetlák nebo krušina (Rhamnus), když rostou v USA místo ve svém původním prostředí, zabírají mokřiny a vytvářejí výrazný stín, který brání původním druhům v růstu. Co bylo kdysi roztomilým rašeliništěm s masožravými rostlinami a tucty dalších zajímavých rostlin, stane se po čase prostorem, kde dominuje jediný druh. Zvířata, jejichž potrava je závislá na původních druzích? Zmizí.

pueramonta02.jpg
Kudzu v Alabamě (Pueraria lobata)
Některé plevele, jako rostliny patřící mezi luštěniny (Fabaceae) mohou změnit charakter půdy tím, že ji obohatí velkým množstvím živin, což zabíjí masožravé rostliny, které v takovémto typu půdy nemohou přežít.

Jo abych nezapomněl, stejně jako není dobré vysazování nemasožravých rostlin do přírodního prostředí masožravek, je stejně špatné vysazování masožravých rostlin na místa, která jim nenáležejí.
(introduce carnivorous plants into places they don't belong either)

Kupodivu jsou invazivní druhy druhou největší příčinou pro vyhynutí (překonanou pouze přímým ničením přírodního prostředí)! The Nature Conservancy má zvláštní národní tým, který se věnuje boji s invazivními druhy.

(special national team devoted to combatting invasive species)

Někdy lidé říkají, že je pro lidi dobré vysazovat invazivní druhy do různých oblastí, protože se přece rostliny samy vydávají na „cesty“ do svého okolí a my jsme také částí přírody, takže námi přesunované rostliny jsou pouhým přirozeným aspektem evoluce a změn naší planety.


pueramonta01.jpg
Kudzu v Severní Karolíně (Pueraria lobata)

Předpokládám, že byste mohli souhlasit, že tento argument může mít smysl. Ale pokud byste souhlasili, potom byste se měli otočit a podívat se, jakým způsobem jsme byli schopni naši planetu znehodnotit: ničení přírodního prostředí, znečištění atd. Opravdu si myslíte, že buldozerem zničené přírodní prostředí masožravých rostlin je přirozené? Já si to nemyslím. Ze stejného důvodu si nemyslím, že je přirozené, že průsaky v Alabamě obsazené masožravými rostlinami jsou ničeny ptačím zobem, druhem rostliny, který jsme dovezli z Číny, protože ji máme rádi ve svých zahradách.

A pokud opravdu věříte, že invazivní druhy, ničení prostředí a znečištění jsou částí přirozeného schématu běhu věcí, proboha četli jste "The Lorax", že? (The Lorax – knížka pro děti – více např. na Wikipedii - http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lorax, pozn. překl.)


Page citations: Bossard, C., et al. 2000; Randall, J.M., and Marinelli, J. 1996; Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >