Hledání

Vstup pro členy






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!
CCPS
Pěstování různých druhů tučnic ve sklepě pod umělým osvětlením PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.09.2008]

Mnohé druhy rodu Pinguicula, obzvláště mexické druhy, je možno snadno pěstovat pod umělým osvětlením. Rostliny zde nejsou vystaveny výrazným výkyvům teplot, jak by tomu bylo při pěstování ve skleníku. Tepelné a světelné poměry jsou jen relativně neměnné, a tak lze dosáhnout velmi dobrých pěstebních výsledků.

Předpokladem je místnost, která se ani v létě příliš nezahřívá a poskytuje mírně zvýšenou vzdušnou vlhkost. Zde se nám nabízí nějaká komora nebo sklep, kde se v zimě netopí.
My pěstujeme většinu našich tučnic ve sklepě, ve kterém bývá i přes léto docela chladno. Mimo jiné je tu vzdušná vlhkost vyšší než v obytných místnostech.
Květináče s rostlinami jsou umístěné v regálech, které mají rozměry 120x40 cm. Regál o výšce dvou metrů a pěti poličkách představuje již dost velkou odstavnou plochu a sám moc místa nezabírá.
V každé poličce je jedna svítilna s 2x28 Wattovými zářivkami T5 (barva světla 840/865) o délce 120 cm, které zajišťují optimální osvícení celé plochy regálu. Délka osvětlení je upravována v závislosti na růstové a odpočinkové fázi a činí v létě 14 hodin a 9 hodin během zimních měsíců. Délka dne se na jaře postupně prodlužuje - přibl. 15 minut za týden - na maximálně 14 hodin a na sklonku léta se začne redukovat na konečných 9 hodin.
Misky jsou vyloženy speciální tkaninou, takže není problém udržovat květináče náležitě vlhké, a květináče samotné nestojí ve vodě. Toto je důležité obzvláště u mexických druhů, protože tyto velmi citlivě reagují na zatopení a zahnívání kořenů pak není žádnou výjimkou.
Pokojová teplota je řízena prostřednictvím přenosné klimatizace a venkovního vzduchu. V létě se teploty pohybují mezi hodnotami 20 a 28 °C, v zimě mezi 6 a 15 °C. Pohyb vzduchu, což je u tučnic obzvláště důležité, obstarává ventilátor. Mimoto způsobené proudění vzduchu zabrání příliš silnému zahřátí.

Mexické druhy
Druhy s tenkými listy jako P. sharpii a P. lilacina by se měly pěstovat v akváriu nebo teráriu, protože vyžadují ještě větší vzdušnou vlhkost, než ostatní druhy a velmi citlivě reagují na suchý vzduch. V zimě musí být chráněny před přílišným ochlazením, a když se substrát udržuje stále vlhký, lze je pěstovat i více let.

U všech ostatních druhů ke konci léta, když se teploty pohybují pod 20 °C, zmírníme zálivku a na podzim necháme pomalu vyschnout. Čím je zima chladnější, tím více může substrát vyschnout. Jakmile se na jaře vyvíjejí první letní listy, můžeme začít zase opatrně zavlažovat. Toto je také vhodná doba pro přesazení rostlin do čerstvého substrátu. Mírně zvlhčená zemina způsobí většinou přímý přechod na letní růžici.

My hnojíme mexické tučnice pravidelně slabým roztokem hnojiva na listy. Osmocote nebo jiná hnojiva přidáváme jen opatrně, protože hnojené rostliny jsou náchylnější vůči nemocem a škůdcům.

Druhy z jihovýchodu USA
Aby se udržovala mírně zvýšená vzdušná vlhkost, pěstujeme tyto druhy ve skleněné, nahoře otevřené nádrži. Nádrž je osvětlována dvěma 54 Wattovými zářivkami T5 (barva světla 840/865), protože všechny druhy doslova hladoví po světlu. Druhy P. planifolia, P. ionantha a P. primuliflora stojí přibližně do půlky výšky květináče ve vodě, P. lutea, P. caerulea a P. pumila jsou mírně vyvýšeny, protože upřednostňují stanoviště s menší půdní vlhkostí. Na zimu by tyto rostliny neměly být vystaveny takovému mokru, nicméně substrát nesmí nikdy vyschnout. Je nutno zajistit dostatečné větrání. Během letních měsíců je možno tyto druhy pěstovat v chráněném prostoru venku, ale je nutno je ochránit před příliš chladnými teplotami. Přidání Oscomote, ale i jiného hnojiva na list, rostliny dobře snáší.

Druhy z mírného pásma
P. crystallina a P. hirtiflora je možno oproti ostatním euroasijským druhům velmi snadno pěstovat v umělých podmínkách.
Tyto druhy pěstujeme ve skleněných nádržích, aby se zajistila vysoká vlhkost vzduchu. Tyto skleněné nádrže stojí v blízkosti sklepního okna, a tím je zajištěn dostatek čerstvého vzduchu. Pro osvětlování postačují zářivky 28/30 Watt (viz výše), protože rostliny v přirozeném prostředí upřednostňují stinná stanoviště. Květináče stojí stále ve vodě a nesmí nikdy vyschnout. Rostliny snáší velmi dobře Osmocote a hnojiva na list.

 


© Markus Welge | Poslední aktualizace: 17.09.2007

T: Josef Molnár

Aktualizováno ( [03.04.2009] )