Hledání

Vstup pro členy






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!
CCPS
Heliamfory v teráriu PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.09.2008]
O heliamforách se tvrdí, že jejich pěstování je obzvláště těžké, a jen málo sběratelů se je odváží do své sbírky zařadit. Sice tu je několik zvláštností, které nelze při pěstování těchto fascinujících rostlin opomenout, ale některé druhy dosahují při správné péči statného vzrůstu.

V podstatě lze říci, že úspěšné pěstování heliamfor je spjato s většími či menšími technickým nároky.
Předpokladem je dostatečná míra světla, pokud možno nízké teploty, ale také vysoká vzdušná vlhkost. Protože přímé sluneční světlo, případně i umělé světlo většinou způsobuje silné zahřátí, tak právě tato skutečnost představuje obtíž při pěstování těchto rostlin.

My pěstujeme naše heliamfory v teráriích, která jsou umístěna v chladném sklepě. V současnosti používáme dvě nádrže. Větší s rozměry 120/60/80 (délka/šířka/výška) pro velké či vysoko rostoucí druhy, a menší terárium o velikosti 130/50/50 pro menší druhy.
Rostliny v květináčích stojí na mřížkách (např. kryt zářivkových svítidel), takže přebytečná voda může odtékat a rostlinám nehrozí zatopení.

Jako osvětlení se i zde osvědčily zářivky T5 s tím rozdílem, že nepoužíváme žádné dodávané svítilny, ale zvolili jsme výrobu svítidla na míru. Tyto mají oproti hotovým svítilnám tu výhodu, že předřadníky, které se někdy hodně zahřívají, mohou být umístěny v určitém odstupu od terária. A tak se samotné světelné trubice, které samy o sobě produkují jen nepatrné množství tepla, nacházejí přímo na teráriu.
Velká nádrž je osvětlována šesti trubicemi o výkonu 54 wattů, menší nádrž se čtyřmi trubicemi o stejném výkonu. Běžné skleněné tabule vitríny jsou nahrazeny tabulemi z plexiskla, aby se tím zajistila co největší světelná propustnost. Sklo odfiltrovává velkou část světla a obzvláště podíl UV záření je tak ztracen. Doba osvětlování činí 14 hodin v létě, a v zimě je snížena na 12–13 hodiny, aby jisté druhy v závislosti na délce dne mohly vytvářet květy.

Pokojová teplota je řízena přenosným klimatizačním přístrojem a zároveň i pomocí vzduchu přiváděného z venku. Terárium je umístěno v blízkosti malého sklepního okna. Odtud je potrubním systémem přiváděn venkovní vzduch do terária, a to tehdy, jakmile má nižší teplotu než je ta v místnosti. Tím dosáhneme v létě teplotu přes den 22–27 °C a v noci 12–18 °C. V zimě se jedná o znatelně nižší hodnoty. Tím pádem mohou hodnoty příležitostně spadnout i pod 10 °C, což ale rostlinám neškodí, protože i v přirozeném prostředí jsou často vystavovány teplotám o jednociferných hodnotách.
Za horkých letních dnů využíváme chladiče nápojů, aby se teplota udržela pokud možno pod 30 °C, ale tato situace nastává jen velmi zřídka. Postup je takový, že se voda ochladí na 5 °C a je vedena radiátorem, který je umístěn v teráriu. Na zadní straně radiátoru jsou připevněny dva 24-voltové větráčky, které ženou vzduch přes chladící žebra, a tak v teráriu koluje ochlazený vzduch. Pokud po delší dobu noční teploty neklesají pod 20 °C, bývá klimatizace v provozu částečně i v noci, aby se tak teplota trochu snížila. Při odpovídající izolaci terária se dá oproti venkovní teplotě dosáhnout poklesu teploty o 10 °C. Příkon tohoto chladícího zařízení je 300 Wattů a je tedy znatelně méně náročné na náklady než přenosná klimatizace, která se v rozpočtu odráží příkonem 2600 Wattů.

Vlhkost vzduchu je stále udržována mezi 80-ti a 95-ti procenty. Těchto hodnot je dosahováno odpařovačem značky Fakir, který je v provozu každou hodinu na 15 minut.

O zavlažování se stará zavlažovací zařízení, které třikrát za den rozptyluje do prostoru jemnou mlhu. Tato vlhkost zpravidla stačí, jen větší květináče vyžadují příležitostně dodatečně zalít.

Zadní stěna terária je bujně osazena doprovodnými rostlinami. Převážně se zde jedná o navázané orchideje nebo epifytické bublinatky.
Tyto rostliny podporují v nádrži dobré, vyvážené klima a celkově zlepšují vzhled kultury.


© Markus Welge | Poslední aktualizace: 17.09.2007

T: Josef Molnár

Aktualizováno ( [03.04.2009] )