CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Jak vypadají jednotlivé lokality označené pomocí “Location Codes” ICPS?
Jak vypadají jednotlivé lokality označené pomocí “Location Codes” ICPS? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Níže naleznete popis lokalit, označených lokačními kódy ICPS, ze kterých ICPS distribuovala rostliny ve svém ochranném programu v roce 2003.

Pro vysvětlení, co to jsou lokační kódy, si přečtěte předchozí vstup ve FAQ. ICPS nebude za žádných podmínek odkrývat detailní identitu těchto lokací. Partneři programu ochrany a zachování, kteří spolupracují s ICPS, mají jistotu, že mohou participovat a pomáhat ICPS s distribucí rostlin s lokačními kódy a že jejich lokality zůstanou chráněny a neodhaleny. (ICPS si plně uvědomuje, že pokud bude odhalena identita lokalit označených lokačním kódem, nebude již nikdy moci doufat v to, že bude moci dále spolupracovat se svými partnery z ochranářských organizací!)

 

AL001
Toto je lokalita ve střední Alabamě, kde sídlí populace Sarracenia alabamensis. Kvalita této lokality je dosti dobrá, s mnoha rostlinami, které pravidelně a aktivně kvetou každý rok. Rostliny rostou na okraji podzemní jílovité klenby, která vytlačuje vodu k povrchu. Tato lokalita má přiměřený místopis – rostliny výrazně rostou na svahu kopce. Rostliny měly sklon k tomu být malé, když jsem je na lokalitě viděl, ale to mohlo být proto, že daný rok bylo velmi sucho. Rostliny rostly mezi mnoha borovicemi a výsledkem byla jejich poněkud bledá barva na některých místech.

AL002
Toto je malá, plochá lokalita ve střední Alabamě, s osídlením Sarracenia alabamensis. Lokalita je dobře zásobena vodou (je zde poblíž dokonce i hady mile zamořený potok), ale je ze všech stran obklopena hustou vegetací (a to jak původní tak nepůvodní). Pouze několik let zanedbávání a vegetace může celou lokalitu zarůst. Naštěstí majitelé pravidelně lokalitu vypalují, takže (momentálně) není problém. Rostliny z této lokality se odlišují od jiných, které jsem viděl a mají sklon vytvářet hustý shluk láček – každý trs má v průměru kolem 60 cm. Fotografie na této stránce ukazuje samostatný trs na počátku vegetační sezóny – je stále vidět i mnoho odumřelých láček z minulé sezóny.

salab04.jpg
AL002

Toto je velká, mírně se svažující lokalita ve střední Alabamě, s populací Sarracenia alabamensis. Kvalita této lokality je nejlepší, jakou jsem kdy viděl – rostliny rostly na přímém slunci s hojností silného světla a s velkým množstvím vody, která byla k povrchu vytlačována podzemními jílovitými vrstvami (a to i během velmi suchého roku, kdy jsem lokalitu viděl). Rostliny jsou opravdu nádherné!


Page citations: Rice, B.A. 2001a; Rice, B.A. 2003a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [29.03.2009] )
 
< Předch.   Další >