CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Existují nějaké masožravé rostliny variabilní ve vybarvení (variegace*)? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: "Variegace"* je znak, který je u některých pěstitelů velice populární. Termín se používá u těch rostlin, které mají listy, jež vykazují vzory barev, které nejsou normálně k vidění. Nejběžnějším příkladem tohoto je rostlina, která má velká bílá místa na svých jinak zelených listech.

Pokud je mi známo, variegace byla u masožravých rostlin uváděna pouze u Sarracenia purpurea, Dionaea muscipula a Nepenthes.

Pěstoval jsem o dva rozdílně zbarvené klony láčkovek – jednou z nich je Nepenthes alata a druhou je hybrid, který vypadá jako příbuzný Nepenthes x wrigleyana. (I když člověk, který registroval jméno tohoto kultivaru si myslí, že vypadá spíše jako Nepenthes x coccinea – s tím ovšem nesouhlasím.) Tato rostlina se jmenuje Nepenthes 'Scarlet Splash'. Je opravdu nádherná, s několika úrovněmi vybarvení. U obou rostlin přesahuje variegace až do samotných láček. Bohužel je však výše uvedený klon Nepenthes alata velmi chabý v růstu.

nalat02.jpgnalat01.jpg
Nepenthes alata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Nedávno jsem pozoroval podivnou událost. Odnože mé Nepenthes 'Scarlet Splash' ztratily své vybarvení (variegaci)! Momentálně tyto rostliny vypadají jako běžný hybrid! Co se však stalo, to opravdu nevím. Připojil jsem se na internet, abych našel někoho, kdo má tuto rostlinu, abych se podělil o tyto poznatky a jaké bylo mé překvapení, když jsem objevil několik dalších klonů láčkovek s barevnými odchylkami, které byly mezitím v kultivaci vypěstovány. Opravdu bezva!
nhybr10.jpgnhybr09.jpg
Nepenthes 'Scarlet Splash'
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Variegace u Dionaea muscipula se táké stává stále častější. I když tyto případy se obvykle týkají rostlin, které byly nedávno vytaženy z tkáňových kultur. Slyšel jsem, ovšem není to zcela směrodatné, že variegace u těchto rostlin je pouze dočasná a že ji rostliny časem ztratí. Škoda, protože pruhované pasti jsou velmi pěkné.

* - Variegace: znamená, že listy rostliny, stonek nebo květy mají více než jednu barvu. Většinou se v tomto případě jedná o vícebarevnost listů. Nejobvyklejšími barvami, které se v tomto případě vyskytují, jsou bílá, krémová a žlutá. (pozn. překl.)
Page citations: Hinkson, S.J. 2001; reader contributions; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [29.03.2009] )
 
< Předch.   Další >