CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Jak mám ze své rostliny vytvořit kultivar? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Jak jsem popsal v jednom z předchozím témat FAQ, kultivar je rostlina, rozeznávaná díky svým zvláštním, výjimečným kvalitám. Pokud chcete registrovat jméno své rostliny jako kultivaru, zvažte následující otázky.

Co je vaší motivací?

Jsme velmi pyšní na své rostliny a chceme, aby ostatní lidé poznali jejich kvality, ale proč vlastně chcete zaregistrovat jméno rostliny?

  • Jste pěstitelem a chcete prodávat svůj nejnovější výpěstek? Fajn.
  • Je tato rostlina v kultivaci k nalezení vždy pod určitou přezdívkou, má unikátní znaky a vy byste je rádi uznali pojmenováním kultivaru? Fajn.
  • Máte rostlinu, kterou máte rádi a chcete jí dát jméno kultivaru proto, aby ji ostatní lidé mohli rozeznat jako krásnou rostlinu? To už tak dobré není – tato ješitná motivace ničemu nepomáhá a zlehčuje pojem kultivaru.

Téměř všechny masožravé rostliny jsou rozkošné. Měli byste registrovat pouze ty nejlepší.


Je zajištěn výběr?

Je rostlina již pevně zařazena v kultivaci? Jméno rostliny by nemělo být registrováno ve chvíli, kdy existuje pouze několik málo jedinců. Ty mohou být totiž snadno zabity pěstitelskými chybami! Minimálně několik tuctů exemplářů potenciálního kultivaru by mělo být již v kultivaci a mělo by o ně pečovat několik rozdílných pěstitelů. Kříženci tučnic na této stránce byly plánovány pro registraci názvů kultivaru, ale bohužel uhynuly během špatné pěstitelské sezóny. Je prostě dobrou věcí, neplýtvat (drahými) stránkami botanických žurnálů publikováním informací o těchto nešťastných rostlinách.


Zaslouží si to rostlina?

Je rostlina opravdu výjimečná a dokáží exempláře tuto výjimečnost udržet rok za rokem? (Bylo by bláznivé popisovat kultivary u průměrných rostlin, které byly prostě jen správně a dobře pěstovány.) Mnoho nadšených pěstitelů registruje své poněkud nudné rostliny. Myslím, že byste se měli rozhodnout registrovat rostlinu jako kultivar pouze tehdy, co jste rostlinu pěstovali, a mnoho dalších, minimálně po dobu pěti let!


Pokud chcete pokračovat s uznáním vašeho kultivaru, musíte sepsat článek, který popisuje podrobnosti vašeho kultivaru. Popisuje jeho původ, znaky a obecnou povahu. Jsou také vyžadovány excelentní fotografie, které dokumentují znaky kultivaru. Musíte publikovat váš popis kultivaru v botanickém žurnálu s velkým nákladem.

phybr03.jpgdcali017.jpg
Pinguicula hybrid; Darlingtonia 'Othello'
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Svůj článek můžete strukturovat jakkoliv chcete a může být tak dlouhý, jak potřebujete, abyste publikovali všechny potřebné informace a ucelený popis. K poskytnutí rad a poučení má ICPS na svých webových stránkách formuláře pro vás, které si můžete stáhnout a které vysvětlí všechny potřebné a nezbytné informace. Naleznete zde také příklady toho, jak tyto formuláře správně vyplnit.

Nakonec registrujte jméno svého kultivaru u oficiální mezinárodní autority (International Cultivar Registration Authority). U masožravých rostlin je to ICPS (International Carnivorous Plant Society). Tento proces může být usnadněn, pokud publikujete článek o svém kultivaru v časopise této společnosti (Carnivorous Plant Newsletter), společnost pro vás vaši rostlinu automaticky zaregistruje.

Ustanovení názvu skupiny kultivarů je obdobné jako je tomu u názvu kultivaru. ICPS vám i v tomto případě může pomoci.

Každý, kdo si přeje publikovat kultivar nebo skupinu kultivarů, by si měl přečíst nejaktuálnější verzi pravidel (zvaných the International Code of Nomenclature for Cultivated Plants).

Takže jak vidíte, registrace rostliny jako kultivaru je poněkud složité, ale nikoliv až tak náročné. Úsilí se cení, vzhledem k tomu, že označení kultivaru je určeno pro opravdu výjimečné rostliny.
Page citations: Brickell, C.D. et al. 2004; Trehane, P. et al. 1995.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >