CCPS arrow Společnost arrow Orgány společnosti
Co to je masožravá rostlina? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

?: Co je to „masožravá rostlina“?

O: Rostlina je masožravá (hmyzožravá), jestliže dokáže přilákat, chytit a zabít různé živočišné formy. Musí také trávit a absorbovat živiny ze své kořisti a mít z nich prospěch.


zd_masozrava_rostlina1.jpgzd_masozrava_rostlina2.jpg

 

 

 

 

 

 

Abych byl zcela konkrétní. Masožravá rostlina musí být schopna následujících záležitostí:
  1. Kořist musí najít svou cestu k pasti a obvykle je k tomu povzbuzována atraktanty (prvky, které hmyz, či živočichy lákají, pozn. překl.), které rostlina sama produkuje
  2. Kořist musí být rostlinou polapena
  3. Kořist musí zahynout při polapení/zachycení rostlinou
  4. Kořist musí být strávena
  5. Živiny z kořisti musí být asimilovány (vstřebány) rostlinou

V nedávných letech přišli lidé na to, že příroda není tak černobílá, jako by chtěli. zd_masozrava_rostlina4.jpg Některé rostliny nejsou zcela masožravé, ale stejně tak nejsou ani úplně nemasožravé! Například existují lepkavé rostliny, které poskytují celkem komfortní prostředí pro brouky, kteří volně lezou po rostlině a živí se hmyzem zachyceným lepkavými listy. Brouci vyměšují na listy a rostlina z výkalů absorbuje živiny.

Kvůli tomuto nemůžete argumentovat, že rostlina tráví kořist, vzhledem k tomu, že to za ni dělají brouci. Je tedy tato rostlina opravdu masožravá? Ještě větší vychytávka, některé rostliny se spoléhají na bakteriální rozklad polapené kořisti. Jsou tyto rostliny masožravé? Vědci prohlašují tyto rostliny za semi-, para- nebo sub-karnivorní. (Vyhněme se slovu proto-karnivorní, přestože nemůžeme s jistotou říci, že se evoluční /vývojové/ síly ubírají určitým konkrétním směrem a evoluční síly se mohou změnit na úplné „špičce ledovce“.

zd_masozrava_rostlina3.jpg

Pro vaši informaci, já osobně považuji rostlinu za masožravou i pokud provádí trávení ve spolupráci spojenců, jakými jsou členovci nebo bakterie. Jen tak mimochodem, i jídlo, které jste právě snědli, bude z velké části tráveno za pomoci bakterií ve vašich vlastních útrobách! Přesto si myslím, že nikdo se s vámi nebude přít, když prohlásíte, že jste právě uprostřed procesu trávení svého jídla. Mírně upravený způsob definování masožravosti u rostlin je tedy následující:

 

  1. Kořist musí najít svou cestu k pasti a obvykle je k tomu povzbuzována atraktanty (prvky, které hmyz, či živočichy lákají, pozn. překl.), které rostlina sama produkuje
  2. Kořist musí být rostlinou polapena
  3. Kořist musí zahynout při polapení/zachycení rostlinou
  4. Kořist musí být strávena, pokud se tak neděje za pomocí enzymů vylučovaných rostlinou, musí zde existovat jasná adaptace (přizpůsobení), které indikuje, že je rostlina skutečně masožravá
  5. Živiny z kořisti musí být asimilovány (vstřebány) rostlinou

Například rostlina Darlingtonia californica nevytváří vlastní enzymy. Přesto má však množství uzpůsobení jak hmyz přilákat, polapit a zabít, takže dokazuje svou masožravost. Podobně rostliny rodu Roridula mají kutikulární adaptaci, která jim pomáhá v jejich masožravosti. Dozvíte se o nich více v tomto FAQ.


udich01.jpgsrubr17.jpgdmusc010.jpg
Utricularia dichotoma; Sarracenia rubra subsp. wherryi; Dionaea muscipula
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Page citations: Hartmeyer, S. 1997, 1998; Juniper, B.E. et al. 1989; Rice, B.A. 2006a, 1999.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

FOTO © Radek Kastner (blíže neoznačené fotografie)
T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [01.03.2008] )
 
< Předch.