CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Co to jsou kultivary? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Slovo kultivar pochází ze zkrácení "cultivated variety" (vypěstovaná varieta/druh, pozn. překl.) a označuje pěstitelsky rozeznatelnou, zvláštní rostlinu. Kultivar je rostlina, která byla vybrána pro své jedinečné kvality, které ji odlišují od jiných rostlin.

Názvy kultivarů jsou více než jen nepodstatná věc. Jsou cestou, jak identifikovat pojmenované rostliny soudržným a vyhledatelným způsobem. Pokud máte rostlinu označenou jménem kultivaru a chcete vědět, jaké přesně jsou její charakteristiky, můžete se podívat do registru, který udržuje "International Cultivar Registration Authority" (ICRA). U masožravých rostlin je takovouto mezinárodní autoritou (ICRA) International Carnivorous Plant Society (ICPS – mezinárodní společnost pěstitelů masožravých rostlin, pozn. překl.).

Ovšem pravidla registrace kultivarů nebyla samozřejmě vytvořena díky International Carnivorous Plant Society. The International Carnivorous Plant Society prostě dodržuje stejná mezinárodní pravidla, která dodržují i ostatní registrátoři jednotlivých kultivarů.


 

shybr10.jpgshybr13.jpgshybr12.jpg
Sarracenia 'Vintage Slack'; Sarracenia 'Lynda Butt'; Sarracenia 'Lamentations'
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Rostlinu můžete jako kultivar rozeznat díky tomu, že má rostlina jméno kultivaru v jednoduchých uvozovkách, například Sarracenia 'Dixie Lace' nebo Darlingtonia 'Othello.' Vzhledem k tomu, že se jednoduché uvozovky používají k označení a rozlišení kultivarů, je velmi důležité, abyste tyto jednoduché uvozovky ve svých seznamech nepoužívali pro jiné účely. Například byste se neměli zmiňovat o krásné S. leucophylla, která pochází z Alabamy, jako o S. leucophylla 'Alabama', protože to hned vypadá jako jméno kultivaru. V tomto případě je lepší použít třeba normálních/zdvojených uvozovek, např. S. leucophylla "Alabama", ovšem stále to může být zaměňováno se jménem kultivaru. Doporučuji, abyste místo toho používali třeba pomlčku, např. Sarracenia leucophylla - Alabama (nebo prostě oddělte název rostliny čárkou či středníkem, např. S. leucophylla, Alabama nebo S. leucophylla; Alabama, nebo dejte nepatřičné označení prostě do závorek, např. S. leucophylla (Alabama), pozn. překl.).

Existuje určité nepochopení o tom, jak mnoho informací je nutno uvádět, když se používají názvy kultivarů masožravých rostlin. Ve skutečnosti se vyžaduje pouze uvedení názvu rodu s uvedením přídomku kultivaru do jednoduchých uvozovek. Například:
Sarracenia 'Adrian Slack'
Utricularia 'Yog-Sothoth'
Pinguicula 'Libelulita'

Můžete také uvést přídomek druhu rostliny nebo informace o kříženci, pokud si to přejete, ale to není ani vyžadováno, ani zakázáno. Takže pokud máte chuť, můžete napsat výše uvedený seznam kultivarů také takto:
Sarracenia flava × leucophylla 'Adrian Slack'
Utricularia calycifida 'Yog-Sothoth'
Pinguicula moranensis 'Libelulita'


ucaly04.jpgphybr21.jpgphybr05.jpg
Utricularia calycifida 'Mrs. Marsh'; Pinguicula 'Titan'; Pinguicula 'Weser'
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Uvědomte si, že není nutné registrovat hodnotnou rostlinu jako kultivar jen proto, že jde rozkošnou a nádhernou masožravku. Nikdy jsem se nesetkal například se špirlicí (Sarracenia), které mám opravdu rád, aby měla tak výjimečné kvalifikační předpoklady, které má ve své mysli opravdu tvrdě nastaveny,  aby se stala kultivarem! Myslím si, že názvy kultivarů by měly být schraňovány jen pro opravdu výjimečné rostliny.


Pokud chcete nějakou rostlinu registrovat jako kultivar, musíte jít na domovskou stránku International Carnivorous Plant Society a stáhnout si registrační formulář a instrukce.


Page citations: Brickell, C.D. et al. 2004; Trehane, P. et al. 1995; Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >