CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Jak mám rozmnožovat své rostliny pohlavním způsobem?
Jak mám rozmnožovat své rostliny pohlavním způsobem? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[02.09.2008]

O: Existuje mnoho způsobů rozmnožování rostlin, ty však mohou být rozděleny do dvou širokých skupin: pohlavní a nepohlavní rozmnožování.

dcali053.jpgdlusi30.jpgucorn07.jpg
Zleva: semena darlingtonie (Darlingtonia californica); poupě rosnolistu (Drosophyllum lusitanicum); semeníky Utricularia cornuta
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Pohlavním rozmnožováním se rozumí to, když použijete květy rostlin k tomu, aby se vytvořila semena. Nepohlavní (nebo také vegetativní) rozmnožování znamená, že vezmete nějakou část rostliny a přinutíte ji k vytvoření nové rostliny.

Při pohlavním rozmnožování musíte přenést pyl z květních prašníků (tzn. tyčinek) na citlivý povrch květu (tzn. na pestík). Pro přesnější definici těchto termínů se prostě podívejte do nějaké knihy s úvodem do botaniky. Uděláte také dobře, když si přečtete stránku FAQ o tom, jak opylovat květ mucholapky - je to otřesně názorné – nebo také další stránka FAQ o tom, jak opylovat další masožravé rostliny.


pcaer04.jpgpcaer06.jpg
Pinguicula caerulea
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Pokud je to možné, opylujte své masožravé rostliny křížem. (tzn. seberte pyl z jedné rostliny a přeneste jej na bliznu jiné rostliny.) Alternativa křížového opylování je opylování vlastním pylem. Tzn., že vezmete pyl z květu a přenesete jej na bliznu téhož květu. Stejně jako incest u lidí, může i tento způsob opylování často vyústit do genetických defektů, samoopylováním rostlin často vznikají jedinci se sníženou vitalitou. (jen tak mimochodem, dvě rostliny, které vznikly nepohlavním způsobem rozmnožování ze stejné rodičovské rostliny jsou geneticky identické/stejné, tudíž křížové opylování těchto dvou rostlin je to stejné, jako opylování rostliny svým vlastním pylem!) Mnoho rostlin navíc nevytvoří vůbec semena, pokud jsou opylovány vlastním pylem.

 

Poté co rostlinu opylujete, musíte počkat, zda rostlina vytvoří semena. Semena rodu Drosera se vytvoří většinou během pár týdnů. U rodu  Sarracenia však trvá několik měsíců, než semena dozrají.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [14.09.2008] )
 
< Předch.   Další >