CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Jsou komáři v mých podmiskách problémem?
Jsou komáři v mých podmiskách problémem? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[02.09.2008]

O: Vzhledem k tomu, že jsou naše milované masožravé rostliny často nejsnadněji pěstovány ve velkých podmiskách s vodou, můžeme se dostat do problémů.

uaure03.jpg
Utricularia aurea
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

Samice komárů mohou snadno najít cestu do našich podmisek a nakladou tam vajíčka. Pokud k tomu dojde, všimnete si malých komářích larev míhajících se ve vodě. Jsou to zajímavé organizmy, tihle malí vodní živočichové. Zkoušeli jste někdy plavat takovým způsobem, jakým to dělají tyto larvy? Já ano. Nepřišel jsem na správnou metodu, ale stojí za to to vyzkoušet, pokud ne z jiného důvodu, tak alespoň pro pobavení vašich přátel.

Ovšem mimo toho všeho je absolutně nutné zabránit komárům, aby se rozmnožovali ve vašich vodou naplněných podmiskách. Larvy moskytů nemají žádný negativní dopad na vaše rostliny, ale samice sají krev z živočichů (včetně lidí). Většina komářích štípnutí je pouze otravná, existují ovšem někteří komáři, kteří přenášejí život ohrožující onemocnění.

Ani v případě, že jste takoví škarohlídové, že je vám celý lidský druh ukradený (a někdy jsem schopen tento váš sentiment pochopit), mějte trošku slitování s našim světem přírody. Například západonilský virus zabíjí ptáky v severní Americe v neuvěřitelném množství a je přenášen právě komáry.

Takže co byste měli dělat? Nabízím několik možností – vyberte si takovou, která dává smysl. Některé fungují v případě, že máte velké zásobníky na uchovávání vody, nebo při pěstování vodních druhů masožravek, jakými jsou například Utricularia nebo Aldrovanda. Jiné možnosti dávají větší smysl, pokud jsou komáří larvy v podmiskách třeba při vašem pěstování rodu Sarracenia.


hort044.jpg
...chovné území...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Nechte vyschnout tu zatracenou podmisku: Kdykoliv vidíte larvy v podmiskách, vylijte vodu! Vypláchněte rychle podmisku, abyste odstranili všechna vajíčka, která mohou být přichycena v okrajích podmisky. Nechte ji vyschnout. Znovu naplňte podmisku vodou a pokračujte ve vašem běžném životě.

Přefiltrujte vodu v podmiskách: Toto je můj nejoblíbenější způsob, vzhledem k tomu, že si cením čištěné/demineralizované vody. Vytáhnu všechny rostliny z podmisek, potom pomaličku proliji vodu z podmisek velkým květináčem se špirlicí, stojícím v jiné podmisce. Voda proteče substrátem a proteče otvorem ve spodní části květináče. Zatímco všechny larvy a vajíčka uváznou na povrchu substrátu a rychle zahynou.

Použití oddělovací síťoviny: Jemná síťovina, jaká je k dostání v různých obchodech, může být upravena tak, aby překryla vaše podmisky. Ujistěte se, že je síťovina opravdu dostatečně jemná. Tento způsob zabrání samicím komárů dosáhnout vodní hladiny. I když se podaří samici nějak zařídit, že naklade vajíčka do podmisky, malí komáři nebudou schopni uniknout.

Bt toxin: Přidání trošky podobného preparátu do vody zabije larvy komárů a podle mých zkušeností neublíží bublinatkám ani aldrovandce. Omlouvám se, ale nemám pro vás žádný přesný návrh dávkování a koncentrace.

Přidejte predátory: Bohužel pěstování vodních masožravek, jakými jsou bublinatky a aldrovandka se nezdá být efektivní. Můžete se rozhodnout přidat ryby rodu Gambusia, aby vajíčka sežraly, ovšem v této oblasti nemám zkušenosti.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: April 2008
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [14.09.2008] )
 
< Předch.   Další >