CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Měl bych zabít tenhle malý hmyz na mé rostlině?
Měl bych zabít tenhle malý hmyz na mé rostlině? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[02.09.2008]

O: Lidé mi posílají ve vzteku e-maily o hrozivém hmyzu, který lozí po jejich rostlinách.

dcali058.jpgpeucviri01.jpgmilli01.jpg
Zleva: evropská včela medonosná; zelený dravý pavouk; stonožka
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

Vykládají si pouhou existenci těchto členovců jako urážku, jako pohanu! Jejich monology jsou tak rozlícené, že si dokážu celkem dobře představit jejich rozstříkané plivance mrtvičné zuřivosti na obrazovkách jejich počítačů.

Ale ať nás to nechá v klidu. Vyrovnané. Najděte si náš šťastný a uvolněný prostor. A nechejte nás se zeptat...musíme zabít všechno? Je tento hmyz opravdu špatný? Vysledoval jsem, během přesčasových hodin, že existují tři problematické skupiny hmyzu, o kterých mi lidé říkají, že je chtějí zabít...


var0045.jpgmilli02.jpg
Bufo americanus (ropucha americká)...a tohle je škodlivé?
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Neškodný hmyz: Je hmyz, lezoucí po vašich rostlinách neškodný? Potom ho nezabíjejte! Užijte si jeho pěkný krunýř nebo zbarvení, nechejte rostliny, aby ho snědly, nebo ho nechejte uletět – cokoliv – ale neriskujte poškození vašich rostlin použitím chemie jen proto, že nejste schopni žít s myšlenkou malého hmyzu lezoucího po vašich rostlinách. Svět je plný hmyzu. (Vsadím se, že nějaký je právě teď i ve vašich vlasech. Možná jsou tam i dva hmyzáci. Jen se podívejte! Vidím je až odtud a zrovna se páří! Nyní kladou vajíčka po celém vašem skalpu...)

Malý, drobný hmyz lezoucí po povrchu substrátu: Existuje naděje, že tyhle malé věci jsou živy z rozkládajícího se materiálu ve vašem substrátu pro rostliny. Tihle živočichové jsou tak malí, že byste neměli plýtvat časem na dělání si starostí. Pokusy jak je ovládnout mohou také zabít vaši rostlinu!

Hmyz VÁŽNĚ poškozující rostliny: Také když hmyzáci trošku okusují vaše rostliny, nemusí způsobit takové škody, aby to mělo být důvodem jejich likvidace. Pamatujte si, pokud aplikujete pesticidy, mohli byste neodvratně zabít všechen vhodný hmyzm který by vaše rostlina chtěla zkonzumovat. Dělejte si starosti o hmyz pouze tehdy, jedná-li se skutečně o škůdce, kteří škodí vašim rostlinám.
Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [14.09.2008] )
 
< Předch.   Další >