CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Jaké živiny masožravé rostliny vyhledávají?
Jaké živiny masožravé rostliny vyhledávají? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[05.07.2008]

O: To je překvapivě složitá otázka. Zeptejte se mne ve chvíli, kdy spěchám a já vám pouze sdělím, že se shánějí po dusíku.


cfoll16.jpgderyt02.jpg
Cephalotus follicularis a Drosera erythrorhiza
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Ale je to komplikovanější. Vzpomeňte si n o, že existuje více než 650 druhů masožravých rostlin, takže proč bychom měli předpokládat, že všechny se pídí zrovna po stejných živinách? Různá prostředí přece mají nedostatek různých živin.

Těla hmyzu sestávají z přibližně 10.5% dusíku, 3.2% draslíku, 2.3% vápníku, 0.6% fosforu, 0.09% hořčíku a 0.02% železa. A co tedy rostliny chtějí? Cephalotus, Drosera, Nepenthes, Pinguicula, Sarracenia a Utricularia shánějí dusík, ale množství dusíku v jejich tkáních, které pochází z kořisti, se pohybuje mezi 20-75%, v závislosti na tom, o jaký druh rostliny se jedná.

O rosu Sarracenia je také známo, že absorbuje fosfor, zatímco Utricularia a Triphyophyllum oceňují v v kořisti také hořčík a draslík.

Předpokládám, že kompletní seznam všech živin a stopových prvků, které masožravé rostliny z kořisti získávají, by byl velice dlouhý a komplikovaný soubor údajů. Ovšem bylo by velmi zajímavé ho vidět.


Page citations: Barthlott, W. et al. 2007; Juniper, B.E. et al. 1989.

Revised: December 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [05.07.2008] )
 
Další >