O nárocích na dormanci. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.06.2008]

O: Některé části světa nezažívají přílišné sezónní změny v počasí. Například tropy zůstávají teplé celoročně.


Masožravé rostliny pocházející z takovýchto oblastí, jako například láčkovky - Nepenthes, mohou růst celoročně. Počasí je vždy příjemné!

Ovšem většina masožravek roste v oblastech, které jsou v některých částech sezóny nehostinné. Aby tyto časy přežily, buď rostliny vytvoří semena a uhynou nebo vstoupí do dormantní, odpočinkové periody. Pokud se pokoušíte pěstovat rostliny, které očekávají odpočinkovou periodu, musíte respektovat jejich požadavky na dormanci nebo se budou rostliny snažit zároveň růst i odpočívat a ve vzniklém zmatku se budou rostliny trápit a možná také zahynou.


pcors01.jpgdhybr08.jpgibicelutea07.jpg
(zleva) Pinguicula corsica - přezimovací pupeny (hibernakula); Drosera × obovata - vytvářející se hibernakulum; Ibicella lutea - období klidu přečkává formou semen

Podobnou analogií je, že lidé musí spát několik hodin každý den, bez ohledu na to, zda se k tomu uchylují v noci. Lidé žijící v místech bez noci, jako jsou polární regiony na Zemi během léta nebo v kasinech v Las Vegas během jakéhokoliv ročního období, musí časem také spát.

Různé rostliny vstupují do dormance v různých obdobích. Mnoho masožravých rostlin odpočívá během chladné zimy tak, že vytváří pevně nahloučená hibernacula nebo turiony – některé rosnatky - Drosera, tučnice - Pinguicula a bublinatky - Utricularia jsou tím známé. Některé rosnatky jako například Drosera binata mohou zastavit růst a odumřít bez toho, že by vytvořily jakoukoliv specializovanou strukturu mimo kořenový systém. Jiné rostliny, například Sarracenia, Darlingtonia nebo Dionaea), pouze zpomalí nebo zastaví růst.


pgyps07.jpgpmacr34.jpgdline04.jpg
(zleva) Pinguicula gypsicola - zimní dormance/zimní sukulentní růžice; Pinguicula macroseras - dormance/hibernakulum; Drosera linearis - hibernakulum
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Chlad není jediným nepřítelem. Přílišné horko je dalším důvodem, proč mohou rostliny hibernovat. Rosnatky - Drosera ze Západní Austrálie jsou proslulé svou adaptací na horká léta. Hlíznaté druhy se vrací do svých podzemních hlíz na mnoho měsíců v roce. Současně drobné trpasličí druhy zastavují růst a snaží se přežít horko a vysušující větry ukrýváním ve stínu svých vlastních, odumřelých listů a palistů vytvořených v předešlém růstovém období.

 

Mucholapka a špirlice - Sarracenia mají studenou dormantní periodu dlouhou kolem tří měsíců. Tyto rostliny vyžadují chladné až mrazivé teploty, ale přesto stále očekávají nějaké množství slunečního světla. Když se snažíte rozhodnout, jaký typ podmínek při dormanci byste měli svým rostlinám poskytnout, myslete na přírodní, přirozené prostředí těchto rostlin. (podívejte se také na stránky CCPS, které jsou věnované „Počasí na lokalitách masožravých rostlin“, ty vám budou on-line pomáhat se zjišťováním potřebných podmínek – teploty, vzdušné vlhkosti, délky slunečního svitu atd., pozn. překl.). Mucholapka je z pobřežních oblastí Severní a Jižní Karolíny. Tady je opravdu pěkně chladno i když je jen málo příležitostí na to, aby zařily skutečný mráz!


habnz01.jpguinte16.jpgumacr29.jpg
(zleva) Přírodní horské prostředí Drosera arcturi; Utricularia intermedia - turion; Utricularia macrorhiza - turion
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud jste zmateni tím, jak máte dopřát svým rostlinám dormanci, přečtěte si stránku FAQ, která se věnuje dormanci mucholapky podivné, rozsahu teplot a zvláště potom metodám, jak poskytnout zimní dormanci. Tyto podmínky se dají aplikovat pro mnoho běžných druhů masožravých rostlin.

Nehraje roli, pokud jste schopni poskytovat rostlinám celoročně skvělé podmínky potřebné pro jejich růst. Pokud vaše rostliny vyžadují vstup do dormantní, odpočinkové periody, musíte jim připravit odpovídající studenou nebo horkou, odpočinkovou periodu. Někteří pěstitelé to nemají rádi, protože si chtějí své rostliny vychutnávat každý den v roce. Snaží se najít metody, jak udržet tyto rostliny vzhůru i přesto že nadešel čas jejich spánku! Toto není nikdy příliš úspěšné. Místo toho pěstujte nějaké rostliny, které jsou aktivní během zimy a nějaké, které jsou naopak aktivní během léta – to je samozřejmě ohromný způsob, jak nasytit mánii sbírání rostlin a zvětšování jejich sbírek.


uinfl16.jpgsoreo13.jpg
(zleva) Utricularia inflata - hlíza; Sarracenia oreophila vstupující do dormance


Page citations: Lowrie, A. 1987, 1989, 1998; Meyers-Rice, B.A. 2002; Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 2002a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [30.06.2008] )
 
< Předch.   Další >