O kvalitě světla. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.06.2008]

O: Všechno světlo není stejné nebo takové, o které mají rostliny zájem. Proto, aby se mohla uskutečňovat fotosyntéza (tzn. příprava jídla), rostliny potřebují světlo správné vlnové délky.


Můžete do rostlin napálit veškeré fotony, které chcete, ale pokud jsou špatného druhu, rostlina je nemůže použít.

Je to podobné, jako byste chtěli krmit lva trávou, nebo vaši sestru hroudami bahna. (Vyjma posledně jmenovaného případu by to mohlo být celkem zábavné).

Typ světla, který rostlina potřebuje, se nazývá "fotosynteticky aktivní záření“ nebo také bývá označováno zkratkou PAR, případně PhAR. Sluneční světlo je bohaté na PAR (česky někdy označováno jako FAR - což je pouze částečný překlad aglického významu = "fotosynteticky aktivní radiace - tedy záření"); pokud pěstujete vaše rostliny pod dostatečně jasným slunečním světlem, je kvalita světla skvostná.


dregi03.jpgdlusi25.jpg
Drosera regia a Drosophyllum lusitanicum

Pokud však používáte umělé osvětlení, musíte se opravdu zajímat o kvalitu osvětlení vycházejícího z vašeho světelného zdroje.

Nejcennější vlnové délky jsou zejména ty krátké a střední (modré až oranžové) části viditelného spektra. Odborníci na osvětlení tvrdí, že oranžové a červené části spektra zvyšují pučení, kvetení a dozrávání, zatímco modré konce spektra podporují silný vegetativní růst, ale to může být informace specifická pouze pro některé určité...plodiny (podívejte se na poslední odstavec níže, abyste rozluštili to, co jsem tím myslel).

Okamžitě pusťte z hlavy myšlenku na použití žhnoucího/žhavicího osvětlení. To znamená osvětlení, kde jsou použity normální, obyčejné žárovky toho druhu, které se objevují nad postavičkami v kreslených filmech ve chvíli, kdy je napadne nějaká myšlenka. Žhavicí osvětlení je nepoužitelné pro pěstování masožravých rostlin, protože jeho součástí je velké množství vyzařovaného světla a velmi malé PAR. (Jinými slovy, spektrum žhavicích žárovek je vyváženo příliš směrem k infračervenému.) Tyto žárovky pouze vaše rostliny upečou. No a to není dobré.

Pravděpodobně byste měli použít fluorescentní zářivky. Mít silný zdroj intenzivního světla je totiž daleko důležitější, než mít pokryto široké pásmo světelných vlnových délek, což znamená, že speciální "plně spektrální" a "pro pěstování určené" žárovky a zářivky, které stojí spoustu peněz, nevyváží svým skutečným užitkem cenu, kterou za ně dáte! Místo toho používejte standardní zářivky. V USA bývají označeny jmény jako "cool white" nebo "warm white" (studená nebo teplá bílá, i v našich obchodech toto označení na zářivkách naleznete, pozn. překl.). Ovšem prodávají se také pod pojmenováním jako "kitchen and bath" (kuchyň a koupelna, pozn. překl.) nebo "shop-lites" (osvětlení pro obchody, pozn. překl.). Je úplně jedno, které z nich si pořídíte. Já osobně mám rád „směs“ ca 4 cool-white (studená bílá) a 2 warm-white (teplá bílá), protože rozlévající se světlo z mé vitríny dělá také příjemné prostředí pro lidi v místnosti.


dhybr03.jpgdalic03.jpg
Drosera nitidula × pygmaea a Drosera aliciae

Když kupuji zářivky, kupuji ty, označené T12 a zároveň se ujišťuji, že mají výkon 40W místo nižšího výkonu 34W, který je dostupný (pokud se nemýlím) pro zářivky T8 bulbs (u zářivek T8 se samozřejmě dají sehnat ty s nižším i vyšším výkonem, odlišují se však od sebe svou délkou! Pozn. překl.). Je samozřejmě důležité, zakoupit správně vybavené osvětlení – patice správných rozměrů pro dané zářivky – nesnažte se nainstalovat zářivky T8 do zařízení určeného pro zářivky T12.
(„T“ udává rozteč konektorů zářivky, čím vyšší číslo, tím tlustší zářivková trubice a tedy i rozteč jejích konektorů; T12 bývaly kdysi staré zářivky, nevím, zda jsou ještě u nás k dostání; T8 jsou téměř všechny zářivky, které se u nás v současnosti prodávají, ať už jsou speciální nebo zcela normální; v poslední době se u nových zařízení dají běžně – např. ve specializovaných obchodech pro zvířata, teraristikách atd. - sehnat zářivky T5 – velice úzké trubice, které však při stejné délce jako T8 mají většinou vyšší výkon, respektive v dané délce si můžete pořídit trubice s různými výkony, tyto trubice jsou relativně drahé, stejně jako kompletní zrcadlová osvětlení, která je využívají, jejich společná výkonnost a intenzita je však vysoká, pozn. překl.)
Doporučuji, abyste koupili zářivky vyráběné společnosti jako jsou například General Electric, Phillips, Sylvania a jiné jim podobné. Fluorescenční zářivky varáběné prodejními řetězci jsou obvykle levné a nevytvářejí takové množství světla. Mohou začít svítit báječně, ale většinou během několika málo měsíců intenzita jejich světla značně klesá.

Když kupujete zařízení (osvětlení) pro fluorescenční zářivky, podívejte se po těch, které mají elektronické tlumivky, vzhledem k tomu, že jsou lepší než ty s magnetickými. Elektronické tlumivky jsou více energeticky úsporné, což je dobré jak pro váš bankovní účet, tak i pro vaše rostliny (které nechtějí být upečeny teplem, které je vyzařováno neúspornými magnetickými tlumivkami). Abyste se dozvěděli více o tlumivkách/startérech, podívejte se na stránku FAQ, která je věnována stavbě vitríny a nachází se v knihovně FAQ.

Neppoužívejte ultrafialové lampy, známé také jako černá světla. Zřejmě mají nějaké použití při obchodování s hady, ale pro rostliny nejsou vhodné.

Někteří pěstitelé rádi používají exotické, vysoce vyzařující zářivky (HID). Ty mohou být extrémně jasné, ale jsou také tomu přiměřeně drahé. Metal halidové výbojky (MH) vytvářejí pěkné modro bílé světlo obalené PAR, ale může být zakázáno v blízkosti astronomických observatoří. Důvodem pro to je, že ztoto světlo způsobuje světelné znečištění, které nemohou astronomové snadno odfiltrovat ze svých dat. Vysokotlaké sodíkové (HPS) světlo (výbojky) vytváří většinu svého vyzařování ve vlnových délkách kolem 589 nanometrů, vzhledem k tomu že se nachází ve vlnových délkách PAR, může způsobovat protáhlý vzrůst (toto jsem se dozvěděl on-line). Vzhledem k tomu by nemělo být HPS (sodíkové výbojky) používáno samostatně – použijte toto světlo jako doplněk slunečního světla nebo MH (metal halidového) osvětlení. Některé HPS výbojky mají zvýšenou produkci světla v modrých vlnových délkách, což je činí více vhodnými pro použití bez nutnosti kombinovat je s MH výbojkami nebo slunečním světlem. Nízkotlaké sodíkové výbojky mají své spektrum ještě více koncentrováno na délku 589 nanometrů.


hort040.jpg
Zařízení pro šest zářivek

Existuje ještě několik dalších speciálních zdrojů osvětlení, které jsou extrémně drahé a mám pocit, že jsou vyráběny v Německu. Vím, že někteří pěstitelé je s úspěchem používají, ale bohužel jsem tuto problematiku nezkoumal do přílišné hloubky. Oh, a zařízení zvaná něco jako „Phototron“ (všimněte si podobnosti s oblíbeným klimatronem a podobným poměrem „kvalita × cena“, pozn. překl.) jsou obrovským mrháním peněz a o tom jsem hluboce přesvědčen. Prostě si postavte to pitomé terárko a budete mít daleko více prostoru pro pěstování za daleko nižší náklady.

Může být zajímavé, že v USA, extremisti z Drug Enforcement Agency usilují o to, aby byly konfiskovány záznamy o zákaznících u společností, které prodávají HID zářivky/výbojky, protože jsou přesvědčeni o tom, že ti kdo taková světla používají, pravděpodobně pěstují ilegální plodiny. (A vskutku – většina z nejlepších informací o osvětlení je dostupná na stránkách, které jsou věnovány pěstování marihuany!). Ujistěte se, že jste opravdu čistí, protože ti nadšenci z D.E.A. jsou známi tím, že jsou schopni konfiskovat celé legální sbírky orchidejí! Tento bizarní právní zmetek byl proveden pod jménem "Operation Green Merchant" během 80. let 20. století.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation and web sites I don't care to cite.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.07.2008] )
 
< Předch.   Další >