O intenzitě světla. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Jak jsem již řekl dříve, je kritické, naprosto kritické, abyste dali vašim rostlinám dostatek světla.



Pokud dáte vašim rostlinám dostatek světla, budou mít dostatek energie a budou velmi silné. A pokud jsou silné, budou schopny vydržet jiné pěstitelské chyby. Používáte příliš mnoho vody? Dobře osvětlené rostliny se o to tolik starat nebudou! Ale rostliny v temných podmínkách budou reagovat na odkysličení substrátu rychlejším zhroucením, nežli balón na kaktusu.

V následujícím vstupu FAQ hovořím o kvalitě světla, ale nejprve chci hovořit o intenzitě světla. Protože to je to, co potřebujete - intenzivní, Intenzivní, INTENZIVNÍ světlo.


dangl18.jpgdcali026.jpgdmusc073.jpg
Masožravé rostliny na přímém slunci (zleva): Drosera anglica, Darlingtonia californica a Dionaea muscipula

Masožravé rostliny v přírodě rostou často na přímém slunci. Existují výjimky, samozřejmě, ale každopádně ty rostliny, které by začátečníci rádi měli, jako Dionae muscipula (mucholapka podivná), rosnatky jako Drosera capensis a některé z rostlin s láčkami jakými jsou Sarracenia (špirlice), ty všechny mají rády přímé slunce.

Pokud máte jasně osvětlený skleník bez přílišného barevného zastínění, měli byste být v pohodě, pokud jste schopni rostlinám dodat 10-16 hodin slunečního světla. Pokud jste natolik šťastnými pěstiteli, že bydlíte v takových klimatických podmínkách, ve kterých můžete pěstovat masožravé rostliny venku, 10-16 hodin přímého, nefiltrovaného světla je receptem i pro vás.

Ale so takoví lidé, pěstující rostliny uvnitř? To představuje větší výzvu. Je nepravděpodobné, že budete mít místnost, která dostává dostatek jasného, slunečního sětla, takže budete potřebovat se vybavit umělým osvětlením. A musíte si ho pořídit opravdu hodně! Světlo filtrované přes okno není dostatečné, pokud možná nehovoříme o atriu, které je tak jasné, že mrkáte v kuse vždy několik minut pokaždé, když tam vstoupíte.

Lidé mi často posílají dotazy typu: "Bude má dvoužárovková světelná aparatura vytvářet dostatek světla, pokud ji budu používat jako doplněk filtrovaného slunečního světla?" Jak bych to mohl vědět? To záleží na tom, jak blízko žárovkám rostliny máte, jak jsou vaše okna čistá a na nepřeberném množství dalších věcí. Bylo by to skvělé, kdybychom všichni vlastnili jednoduchý přístroj na měření intenzity světla (podobně jako všichni máme teploměry na měření teploty). Byl bych schopen vám pouze říct lumenů nebo stopových kandel potřebujete. Ale takový přístroj nemáme. Takže máte smůlu.

Ah, ale nemáte smůlu úplnou, pro vás jsem vytvořil svůj FAQ a snažím se vám pomoci. Takže jsem ze zoufalství pro vás vytvořil přibližný, velice přibližný, kalkulátor, zda máte alespoň vzdáleně akceptovatelnou intenzitu světla pro vaše masožravé rostliny. Ale abych vám mohl pomoci, musíte použít fotoaparát, který má expozimetr/osvitoměr. Nehraje roli, zda jde o digitální nebo analogový. Ujistěte se, že víte, jak ho používat, vzhledem k tomu, že já vám to neřeknu. Nebudete pořizovat žádné aktuální fotografie, prostě jen použijete expozimetr.


pcaer07.jpgsalat15.jpgumacr19.jpg
Masožravé rostliny na přímém slunci (zleva): Pinguicula caerulea, Sarracenia alata a Utricularia macrorhiza

Použití Barryho skvělého světelného kalkulátoru.

Krok 1: Uspořádejte celou vaši pěstitelskou situaci přesně tak, jak byste ji chtěli mít i s instalovanými rostlinami. Zapněte osvětlení, nebo odhrňte závěsy, záclony, nebo udělejte cokoliv co plánujete udělat proto, abyste získali světlo.

Krok 2: Umístěte bílou papírovou čtvrtku na plocho do pěstebního prostoru. Ujistěte se, že je to přesně v té výšce, ve které chcete mít listy rostlin, nebo v jaké listy rostlin už máte, a nikoliv v úrovni dna květináčů. Použijte velký list jemného, čistého, matného papíru. Neměly by na něm být linky ani žádné písmo – prostě pouze prázdný list bílého papíru.

Krok 3:
Nastavte citlivost vašeho fotoaparátu na ISO 100, nebo pokud máte digitální kameru, nastavte na citlivost 100. Pokud chcete nastavit citlivost vašeho fotoaparátu na nějakou jinou citlivost, jako například 200 nebo 400, můžete to udělat. Můj kalkulátor na to dá pozor za vás.

Krok 4: Nastavte clonu vašeho fotoaparátu na F8.

Krok 5: Dívejte se přes hledáček fotoaparátu a přibližte se natolik ke kusu bílého papíru, že ten zaplní celé pole vašeho výhledu. Nezáleží na tom, zda se přiblížíte pomocí fokusu, jak daleko jste od papíru nebo jaký typ čoček používáte. Prostě se jen ujistěte, že papír zaplňuje celé pole výhledu a že neblokujete zdroje světla ve chvíli, kdy toto činíte. Pokud snímáte přes stěny vitríny, ujistěte se, že je sklo čisté a bez kondenzované vody či páry.

Krok 6: Ověřte si, že máte stále nastavenou clonu F8 (ta se občas může automaticky změnit, pokud používáte čočky se zoomem). Podívejte se na čas expozice, na který je váš fotoaparát nastaven, například 1/30 sekundy, nebo 1/2 sekundy, nebo cokoliv jiného. Zaznamenejte si nastavenou citlivost, kterou jste použili a expoziční čas, který vám váš fotoaparát doporučil.

Krok 7:
Podívejte se na tabulku níže. Vyberte si buňku s citlivostí, která odpovídá tomu, co jste použili. Potom najděte řádek, který odpovídá expozičnímu času, který vám doporučil fotoaparát. Na průsečíku vašeho řádku a sloupce najdete procentuální vyjádření. Toto procentuální číslo je "Barryho Faktor", pojmenovaný po člověku, který napsal tento FAQ.


Určující Barryho Faktor


100

200

400

1/4

3%

2%

1%

1/8

6%

3%

2%

1/15

13%

6%

3%

1/30

25%

13%

6%

1/60

50%

25%

13%

1/125

100%

50%

25%

1/250

200%

100%

50%

1/500

400%

200%

100%


Předpokládejme, že jste použili nastavení citlivosti fotoaparátu na ISO 200 a clonu F8, fotoaparát naměřil expoziční dobu 1/125 sekundy. Podíváte-li se na tabulku výše, uvidíte, že váš „Barryho Faktor“ je 50%. To znamená, že nabízíte rostlinám světelnou situaci, která jim dává pouze 50% (nebo 1/2) toho světla, které svým rostlinám poskytuji já. Pokud je váš „Barryho Faktor“ nižší než 25%, lituji vašich rostlin.


var0015.jpg
Aligátor na přímém slunci...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Neříkám zde přesně, co je adekvátní „Barry Fator“. Moje žena pěstuje své tučnice (Pinguicula) a láčkovky (Nepenthes) s „Barryho Faktorem“ kolem 70% a těm se prostě daří. Ale já pěstuji špirlice (Sarracenia), vodní bublinatky (Utricularia) a a mucholapku (Dionaea), a ty potřebují množství světla.


Několik pozorování na závěr. Nastavil jsem svou tabulku světelného kalkulátoru za použití zářivek starých asi dva roky. Ty už měly být dávno vyměněny! Nové světelné zářivky jsou daleko jasnější než ty staré, což byste měli brát v potaz, pokud usilujete o každý foton. Zadruhé, dokonce i mé jasné terárium je jednoznačně temné v porovnání s přímým slunce. Přímé slunce má „Barryho Faktor“ kolem 3700%! Takže i moje takzvané zářivé terárium je tmavé, tmavé, tmavé.

Pokud spoléháte na stropní osvětlení v místnosti, aby osvítilo vaše rostliny a máte „Barryho Faktor kolem 6%, polibte vaše rostliny na rozloučenou. To není dostatek světla ani při pořizování záběru s dlouhou expozicí.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >