O anorganických směsích. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Mnoho pěstitelů pátrají po pěstebních médiích, která jsou kompletně anorganická. To znamená, že nepoužívají žádnou rašelinu, rašeliník nebo jiné rostlinné produkty ve svých směsích.


Existuje množství důvodů pro zkoumání tohoto směru. Zaprvé nejsou rašelina a rašeliník získávány odpovědně. Je to správné, když sami odstavíme tyto produkty. Zadruhé se anorganické směsi nerozpadají a nedegradují. To znamená, že přesazování není nutné, pokud tedy nechcete přesunout rostliny do většího květináče. Nepoškozený kořenový systém je často ten nejspokojenější! No a konečně, experimentování je přece zajímavé!


nhama01.jpg
Nepenthes hamata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Existuje množství produktů, které se používají při anorganickém pěstování, například jílové granule Seramis a Lecaton. Doposud jsem je nepoužíval a ani nevím, kde bych je momentálně koupil. Jsou však velmi úspěšné při pěstování láčkovek (Nepenthes). Dobrý popis této metody byl publikován Rischerem (2000).

Uživatel anorganického substrátu se musí ujistit, že má spolehlivý způsob dodávání živin a potravy svým rostlinám, buď pomocí hnojiv, nebo pomocí hmyzu. To doplňuje úroveň komplexnosti celému experimentu.


Page citations: Rischer, H. 2000; Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >