O perlitu, pemze a štěrku. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Jako přídavek ke standardnímu písku , rašelině a rašeliníku přidávají někteří lidé perlit, pemzu a štěrk do svých pěstebních substrátů.


Tyto příměsi se potom nazývají plnidla. Slouží ke stejným účelům jako písek, tedy umožňují a zlepšují drenáž/odvodnění, ale mají poněkud odlišné vlastnosti.

Perlit je lehký, drolivý, bílý, hrudkovitý materiál. Je skvělý pokud chcete vaší směsi zajistit dobrou drenáž – nezadržuje totiž vodu. Květináč plný perlitu je velmi lehký! Je bílý, tedy velmi dobře odráží sluneční paprsky – užitečné rozhodnutí, pokud máte květináče na přímém slunci a ty se přehřívají.


hort025.jpg
Plnidla: štěrk, pemza (uprostřed) a perlit (vzadu vpravo)
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Naproti tomu je pemza hutnější a je dobrou alternativou perlitu, pokud chcete nějakým způsobem květináče zatížit. To je důležité pokud pěstujete vysoké rostliny jako heliamfory (Heliamphora), které mohou převrhnout květináč naplněný lehkým perlitem nebo jeho směsí. Láva je podobná pemze a je často červená nebo černá.

Štěrk je ještě hustější a kompaktnější a vytváří velmi těžké médium, pokud nahradí významnou část pěstební směsi.

Měli byste všechny tyto produkty dobře propláchnout před jejich použitím, abyste z nich odstranili drobné částice a příměsi. Podívejte se na mé instrukce pro promývání písku. Nevdechujte prach z těchto produktů, vzhledem k tomu, že může způsobit onemocnění plic.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >