CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow O ostřicovém humusu a listovém odpadu.
O ostřicovém humusu a listovém odpadu. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Ostřicový humus je zrnitý organický materiál, vyrobený z částečně rozložené ostřice (rostliny z rodu Carex). Chápu to tak, že je dostupný v Evropě.


Ovšem nedoporučuji ho používat pro kyselé prostředí milující masožravé rostliny, vzhledem k tomu, že má příliš mnoho živin. Přesto někteří pěstitelé podávají zprávy o tom, že mají úspěch při používání "Novozélandského ostřicového humusu" pro masožravé rostliny. Dokážu si představit, že byste ho mohli použít jako listový odpad, který je popisován níže.


habid01.jpghabma02.jpghabca32.jpg
Ostřicová území (zleva): Idaho, Massachusetts a Kalifornie
Některé masožravé rostliny, přesněji řečeno Aldrovanda a vodní bublinatky Utricularia, oceňují být pěstovány s přidaným listovým odpadem do pěstebního média. To je pravda u druhů, které často rostou v bažinách a slatiništích. Nejlepší listový odpad, jak se zdá, bývá vytvořen z ostřice (Carex) nebo orobince (Typha). Používám ten druhý jmenovaný, i když je velmi very odlehčený a někdy je to opravdu výzva, udržet ho ponořený. Sbírejte listový odpad na podzim, když se přirozeně zbarvuje dohněda, ale před tím, než napadá do vody. Vypláchněte ho, nasekejte na malé kousky, přelijte vroucí vodou a poté nechejte ve vodě namočený několik dní. Potom slijte vodu a použijte hrsti listového odpadu do vaší směsi substrátu. Používám odřezky orobince v malých síťových pytlích ponořených s mými rostlinami.
hort019.jpghabaz02.jpghort026.jpg
Sklizeň orobince (vlevo); orobinec, ostřice a zevar (uprostřed); orobincový odpad (vpravo)
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Orobinec nemusí být tak docela ideální, jako ostřicový listový odpad, ale území s ostřicemi v mém okolí jsou solidně nedotčené přírodní oblasti a já prostě cítím, že pro mne není přijatelné sklízet tady ostřicový odpad. Zatímco orobinec je se svými doutníky velmi běžný podél silnic, tudíž se necítím příliš provinile, když si nahrabu několik pytlů.

 


Listový odpad je velmi užitečný při pěstování druhů, jakými jsou například Utricularia dimorphantha, U. geminiscapa, U. intermedia, U. minor, U. ochroleuca, U. stygia a Aldrovanda.

Přemýšlejte o tom, kolik práce jsem si dal s pěstováním těchto malých, zablácených květináčů s jezerním plevelem. Jste šokováni mým extrémním podivínstvím? Rozumíte už tomu, proč pro mne bylo randění tak složité?


ugemi04.jpguinte10.jpg
 Utricularia geminiscapa; Utricularia intermedia
umino18.jpgavesi16.jpg
Utricularia minor; Aldrovanda vesiculosa


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: September 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >