O rašelině. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Většina masožravých rostlin vyžaduje kyselý substrát s takovými charakteristikami, které odpovídají prostředí mokřin území jejich výskytu.


Substrát v těchto mokřinách je odvozen z částečně zvětralého rostlinného materiálu a má velmi vysoký organický podíl. Navzdory tomuto vysokému organickému podílu je půda vysoce kyselá a téměř bez jakýchkoliv živin. Nazývá se "rašelina".

Důležitou rostlinou v kyselých mokřinách je mech zvaný Sphagnum – rašeliník, (Sphagnum je jméno celého rodu). Když se Sphagnum pomalu rozkládá, vzniká „rašeliníkový mechový humus“. Ten je prostě označován jako rašelina, která je velmi užitečná pro pěstitele masožravých rostlin.


habca22.jpg
Rašeliniště v Kalifornii
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Rašelina je dostupná v různém množství a podle mých zkušeností je lepší ji kupovat ve velkém množství. V USA se momentálně prodává v balících (dokážete si představit, jak pozadu tato ohromná země je?). Balík / žok („bale“) je zastaralá objemová míra, která odpovídá 3.5 kubickým stopám (= ca 1,307 cbm, pozn. překl.). Stopa....ach jo. (U nás nemáme problém koupit pytlovanou rašelinu od 5 do 200 objemových litrů, cenová úměra je podobná = čím větší pytel, tím menší cena za litr rašeliny, pozn. překl.)

Žok rašeliny stojí kolem 20USD. Takový žok rašeliny je opravdu velké množství, ale časem ji stejně veškerou vypotřebuji. Pokud si koupíte menší pytle rašeliny, dávejte si pozor: ty jsou často přemokřené (takže platíte za vodu), ale to ještě není nejhorší, malé pytle jsou někdy ošetřeny látkami proti vlhkosti, složenými z komponent, jakými je například mýdlo, které mohou být škodlivé pro některé masožravé rostliny – chcete to risknout?


hort028.jpg
Rašelina: dole vpravo
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Sušená rašelina je často lisovaná a na kost vyschlá. Rašelinu je potom následně těžké navlhčit, takže ji nepoužívejte do svých substrátů dříve, než ji předtím navlhčíte. Pokud zvlhčujete malé množství rašeliny, rozdrťte ji na prach svýma rukama, vložte ji do hluboké nádoby, potom přidejte odpovídající množství vody. Rašelina bude plavat. Ruce plné rašeliny ponořte do vody, potom vymačkejte všechen okolní vzduch. Udržením rašeliny pod vodou ji necháte znovu se rozpínat. Znovu vstřebá vodu a stane se mokrou. Voila!

Navlhčená rašelina je o několik odstínů tmavší než sušená rašelina.

Většina pěstitelů cítí, že rašelina sama o sobě je příliš neproniknutelná pro většinu masožravých rostlin, takže neumožňuje provzdušňování substrátu. Souhlasím. To můžeme obejít přidáním písku do rašeliny. Doporučuji poměr 50/50 pro obecné pěstitelské směsi, které fungují i ohromného množství masožravých rostlin, včetně té jedné, kterou byste pravděpodobně jako začátečníci chtěli mít (tedy vyjma rostlin Nepenthes).

Rašelina se dobývá v močálech – divoké oblasti, ve kterých rostou masožravé rostliny. Takže pokaždé, když použijete kus rašeliny, musíte spotřebovat část přírodního prostředí masožravých rostlin. Neplýtvejte svou rašelinou, OK? Kay Klier zaslal několik skvělých poznámek o rašelině a rašeliníku (v sekci Ochrana) a popisuje tuto situaci podrobněji. Po pár letech rašelina v květináčích s masožravkami zestárne a vyčerpá se. Místo toho, abyste ji vyhodili, použijte tuto látku ve vašich zahradách. Je to skvělý způsob, jak obohatit půdu na zahradách o organický materiál.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: October 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >