CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Co mám dělat, když nenajdu žádný hmyz?
Co mám dělat, když nenajdu žádný hmyz? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[23.06.2008]

O: Hmyz je všude kolem. Běžte a otočte nějaký kámen, pokud ho chcete najít. Dejte ven nějaké špinavé nádobí a uvidíte, jak se tam mnohonozí shromáždí.


Jediné období, kdy může být složitější hmyz nalézt, je zima. Oh, ale během zimy také mnoho z masožravých rostlin odpočívá a nebude chtít být krmena! Pokud se snažíte krmit rostliny během zimy, zapomněli jste respektovat jejich nároky na zimní dormanci? (winter dormancy requirements?)

Dobře, měl bych poněkud zmírnit mé předchozí poznámky tím, že ne všechny masožravé rostliny procházejí zimní dormancí/klidovým obdobím. Tropické rosnatky nemají odpočinkovou periodu. Běžně pěstovaná Drosera capensis ji nepotřebuje také. Tyto rostliny můžete krmit celoročně.


drotu02.jpgdrotu16.jpg
Drosera rotundifolia - čerstva šťavnatá moucha (vlevo) a dílo zkázy o den později (vpravo)
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud máte opravdu problém s nalezením vhodného hmyzu nebo brouků, můžete si je koupit v prodejnách se zvířecími mazlíčky. Cvrčci jsou vhodní pro velké rostliny, jakými jsou třeba Nepenthes a Sarracenia. Mouční červi jsou vhodní pro menší rostliny. Někteří lidé zabíjejí tento hmyz tak, že ho zmrazí. To je v pohodě, ale mucholapka podivná bude vyžadovat trošku doprošování k tomu, aby se nakrmila mrtvou kořistí. Zkušený pěstitel John B. mě obrátil k používání sušených larev. Ty se také dají pořídit v obchodech pro zvířata. Dejte dávku larev na malé rosnatky nebo tučnice a uvidíte, že se jim to bude líbit. Nevím přesně, co jsou tyhle larvy zač. Už jejich název je odporný. Pokud víte, co to je za larvy, nemailujte mi. Prostě jen buďte v klidu šťastní, že víte víc než já.

hort031.jpghort015.jpg
Hmyz z konzerv (vlevo) a podivné larvy...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Můžete také koupit konzervy s vařeným hmyzem jež (nejsem si jist, zda se něco podobného dá v ČR sehnat, když tak se poptejte v asijských restauracích, pozn. překl.), vzhledem k tomu, že je určen pro plazy, je vcelku skvělý pro masožravé rostliny. Nejlepším způsobem, jak můžete získat více informací, je poslat mail přímo na Houston Herps (tak si to mailování užijte, pozn. překl.). Tohle místo je řízeno nadšencem do pěstování masožravých rostlin, který vám připraví takové množství hmyzu, že potom můžete klidně pořádat „párty vařených brouků“ (což je, jen tak mimochodem, velmi populární věc mezi zhýralou kalifornskou smetánkou).
var0013.jpg
Rýžová mňamka s moučnými červy
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Jen tak mimochodem, bonusem používání hmyzu je to, že pokud se opravdu nudíte, můžete vymyslet chytřejší věci, co s nimi dělat. Moje bývalá spolupracovnice je entomoložka a každou zimní dovolenkovou sezónu ona a její přátelé vymýšlejí prima způsoby, jak zapracovat hmyz do jídla. Mňam, mňam! Nahoře můžete vidět chutnou křehkou rýži udělanou s moučnými červi. Myslíte, že jsem ji jedl? Samozřejmě, že ano. Hmmm hmmm! A jako výsledek jsem si díky tomu vytvořil speciální vazbu s mými masožravými rostlinami, jakou jsem nikdy před tím neměl.

Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [23.06.2008] )
 
< Předch.   Další >