Potřebuji vitrínu/terárium? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[20.06.2008]

O: Většina lidí pěstuje masožravé rostliny ve skleníku nebo vitríně. Vaše zahrada není pravděpodobně nejvhodnějším místem pro masožravé rostliny, stejně jako není pravděpodobně vhodná pro kaktusy, štětinaté borovice nebo mangrovníky.


Zatímco někteří šťastní lidé mohou pěstovat masožravé rostliny na svém okenním parapetu nebo na dvorku, je nepravděpodobné, že jste jedním z nich. (Pokud jste mezi touto šťastnou elitou a žijete tam, kde rostou masožravé rostliny – nebo žily předtím, než tam přišli lidé a všechno zničili – bude pěstování masožravých rostlin poměrně snadné.)


hort020.jpg
Dvě patrové vitríny
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Nejjednodušším křtem při pěstování masožravých rostlin je učinit tak pomocí pěstování ve vitríně a také si můžete dát dohromady nějakou ne příliš drahou. Postavil jsem jich mnoho a sepsal jsem kompletní instrukce, jak si takovou vyrobit za méně než 300USD. To je možná poněkud dražší na váš vkus, ale je to dobře zdokonalený model. Návod na stavbu naleznete v knihovně FAQ. Pokud si jen tak zahráváte s představou o pěstování masožravých rostlin, nebo jste učitel, který se snaží pěstovat rostliny pro svou třídu za omezený rozpočet, zkuste si vyrobit „terárium z láhve“ .
 
Přesto přese všechno, pokud jste si právě koupili masožravku z hloupého nápadu, možná byste měli zapomenout na celou myšlenku o teráriu a pouze vyzkoušet pěstovat tuto rostlinu ve vodou naplněné misce na světlém okenním parapetu – nebude vás to stát tolik a zatímco vaše rostlina zahyne, nebo by se také mohlo stát, že se jí tam bude líbit. Rozhodně vás tento experiment nebude stát mnoho.

hort014.jpg
Můj starý skleník
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Na druhém extrémním konci spektra úspěchu můžete pěstovat rostliny ve skleníku. Majitelé skleníků jsou divné plemeno (vím to, sám jsem jedním z nich) a ví toho dostatečně o pěstování a o tom co dělají, že není důvod, aby debatovali o tomto tématu ve FAQ.

Page citations: Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >