CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Co můžu pěstovat na okenním parapetu?
Co můžu pěstovat na okenním parapetu? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[20.06.2008]

O: Mnoho věcí, ale pochybuji, že některé z nich jsou masožravé rostliny. Zde přichází krutá pravda: masožravé rostliny není jednoduché pěstovat. Pokud si koupíte rostlinu a dáte ji na okenní parapet, je docela pravděpodobné, že zahyne.


Ale ty to přesto chcete vyzkoušet, že. Dobře – vyzkoušejte to! To nejhorší, co se může stát je, že ta drobná, nádherná životní forma bude chřadnout a zahyne pouze proto, že jste byli všetečně zvědaví. (A vy byste rádi věděli, jak se to může stát, když žijeme na šílené planetě s transgenetickými organismy a "chytrými bombami"!)


dhybr01.jpgpmora07.jpgblini07.jpg
Drosera capensis × aliciae; Pinguicula moranensis; Byblis liniflora
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Budete mít největší pravděpodobnost úspěchu pěstování masožravých rostlin na svém okenním parapetu, pokud budete dodržovat následující vodítka:
  • Přestěhujte se na místo, kde je spousta světla a vlhké klima. Pěstování na okenním parapetu nebude fungovat na Aljašce (dlouhá, temná zima) nebo v Arizoně (přílišné sucho). Pokud žijte na pobřeží Kalifornie, na jihovýchodě USA (ha, ha, ha, pozn. překl.), nebo srovnatelných místech v Evropě, Austrálii atd., mohli byste mít šanci.
  • Vypněte klimatizaci. Klimatizované domy mívají většinou příliš nízkou vzdušnou vlhkost pro pěstování masožravých rostlin. Místnostmi s největší vlhkostí v domě bývají obvykle koupelny. (Ovšem podívejte se na světelné nároky rostlin níže.)
  • Dopřejte rostlinám spoustu slunečního světla. Vyberte to nejvíce osluněné okno, které můžete najít. Koupelny jsou většinou ty nejhůře osvětlené místnosti v domě (okna jsou většinou vyplněna matným nebo neprůhledným sklem, takže se dovnitř nedostane příliš mnoho světla), což je hodně špatné, vzhledem k tomu, že to jsou většinou místnosti s největší vlhkostí. Podle mých zkušeností "pokoje na slunečné straně" nebo atria by měly mít dostatek světla, ale jsou obvykle příliš suché.
  • Vyzkoušejte Drosera capensis. (Neřekl jsem to právě? Ano, ale chtěl jsem se ujistit, že jste to skutečně četli.) Tato masožravá rostlina je nejvíce tolerantní k lidským chybám a pokusům při pěstování.

Postupujte podle obecných návodů FAQ. Používejte správný substrát, zálivku a nehnojte. Nerýpejte do rostlin. Nenechejte kočky, aby je žraly nebo na ně čůraly.


Page citations: Rice, B.A. 2006a

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [20.06.2008] )
 
< Předch.   Další >