CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Triphyophyllum PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.06.2008]

O: Triphyophyllum peltatum (Hutch. & Dalz.), „vzdušné křoví“, je rostlinou z tropické západní Afriky. Je zařazeno to rostlinné čeledi zvané Dioncophyllaceae, což se dá přeložit jako "čeleď s dvojitě zahnutými listy."


Proč je to případné u Triphyophyllum, bude zjevné. Jedinými dalšími rostlinami zařazenými do této čeledi jsou Habropetalum dawei a Dioncophyllum thollonii. Rodové jméno Triphyophyllum upozorňuje na to, že rostliny vytváří tři druhy listů. Věřím, že specifický přívlastek "peltatum" odkazuje na způsob, jakým jsou semena přichycena, když dospívají. Prozatím jsem neslyšel o žádném obecném názvu této rostliny, tak jsem jedno vymyslel pro podráždění těch, kdo takové věci vyžadují.


triphyophyllum_peltatum_jf_01.jpg
Triphyophyllum peltatum - první typ listů v růžici

Jak je naznačeno rodovým jménem, rostlina vytváří tři druhy listů. První typ je dlouhý, kopinatého tvaru a nezajímavý. Rostlina zůstává jako růžice těchto listů až do takové doby něž dosáhne určitého stáda dospělosti.

Jakmile je rostlina dostatečně dospělá, vykvete. Často, ale zřejmě ne vždy, je předchází kvetení tvorba druhého typu listů – masožravých listů. Tento list je spíše něco jako dlouhá, vertikální úponka. Stavbou tento úponek sestává z centrálního listového žebra a listové čepele. Tyto masožravé listy jsou pokryty žlázami, které vytvářejí trávicí enzymy absorbující živiny z polapeného a tráveného hmyzu.

Po odkvetení započne rostlina život jako popínavá liána. Listy se zkrátí a jsou ukončeny párem dovnitř stočených háků (vzpomínáte si na jméno čeledi?). Tyto háky pomáhají rostlině šplhat po větvích v džungli.


triphyophyllum_peltatum_jf_02.jpg
Triphyophyllum peltatum - kvetoucí rostlina a listy s dvojitými úponkami

Malé bílé nebo bledé květy vyrůstají v latě. Opravdu úžasné je, že se semeníky otvírají, zatímco semena se stále ještě vytvářejí, a vystavují tak vytvářející se semena vzduchu dlouho před tím, než semena dozrají. Proč k tomu dochází, proč jsou semena držena ve vzduchu na dlouhých, štítovitých stoncích zatímco stále dozrávají, je nevysvětlitelné. Možná je to adaptace umožňující semenům vytvářet větší, papírovité disky (celkově 5-12 cm napříč), které jim dovolují rozšiřovat se za pomocí i nejmenšího vánku.


Page citations: Bringmann, G. et al. 1999, 2001, 2002; Schlauer, J. 2002.

Revised: July 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.06.2008] )
 
< Předch.   Další >