CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow ?: Řekněte mi o živočiších žijících v masožravých rostlinách!
?: Řekněte mi o živočiších žijících v masožravých rostlinách! PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.06.2008]

O: Nejsem entomolog, takže v tomto případě budu jen málo nápomocný.


Může vás to překvapit, ale je mnoho druhů hmyzu a dalších organismů, které celkem spokojeně koexistují s masožravými rostlinami! Žlutý „krabí pavouk“ napravo docela pěkně míchá se žlutými kališními lístky Darlingtonie. Je ve svém masožravém domově šťastný. Často jsem viděl zelené pavouky na špitlících. Často se skrývá pod víčkem, a když je vyplašen, utíká dovnitř pasti.


dcali012.jpg
Darlingtonia californica a krabí pavouk
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Zatímco tito predátoři používají masožravé rostliny jako potravní příbytky, někteří členovci zašli ve své závislosti na masožravých rostlinách ještě dále. Jsou druhy komárů (Wyeomyia smithii), kteří jako larvy žijí uvnitř láček špirlic! Je druh mušky (Metriocnemus knabi), který taktéž žije v rostlinách jako Sarracenia purpurea. (Chci říci více o hmyzu žijícím uvnitř špirlic někde jinde v těchto FAQ.) Darlingtonia má, k jinému druhu mušky (Metriocnemus edwardsii), ještě malého tvora bohužel zvaného „slizký roztoč“! Jeho mnohem atraktivnější jméno je Sarraceniopus darlingtoniae.
metredwa02.jpg
Metriocnemus edwardsii
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Je mnoho případů hmyzu žijícího také v láčkovkách. Kromě toho se některý hmyz (včetně mravenců a pavouků) potápí do láček láčkovek a tahá odtud chycenou kořist. Okrádají ubohou, smutnou, bezbrannou masožravou rostlinu! 

Mezitím jiné druhy hmyzu se obohacují hodováním na masožravých rostlinách. Můry, jako Papaipema a Exyra se živí masožravými rostlinami.

Mohl bych na toto téma. Například, věděli jste, že Nepenthes bicalcarata vytváří domov ve svém úponku, takže tam mohou žít mravenci, a ti se odvděčují tak, že rostlinu chrání před ničivými nosatci? Nebo že pavouci (přesněji ten na fotografii vpravo), mohou být opylovači darlingtonií? Asi ne, proto píšu tyto FAQ já, a ne vy.


spider01.jpg
...že by opylovač Darlingtonia californica?

Page citations: Clarke, C. 2001, 1997; Merbach, M. A., et al. 2007; Rice, B. A. 2006a; Schnell, D. E. 2002a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >