Hledání

Vstup pro členy






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!
CCPS
?: Jsou nějaké vegetariánské masožravé rostliny? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.06.2008]

O: Teď musíte uznat, že tohle je divná otázka.


Věřte tomu nebo ne, dostal jsem tento dotaz mnohokrát, a vždycky jsem lidem řekl, že ne, nejsou vegetariánské masožravé rostliny. Ale potom jsem o tom začal víc přemýšlet, a myslím, že vlastně jsou! Do háje tyto rostliny jsou dokonce vegani, jak sami uvidíte.


nampu02.jpg
Nepenthes ampullaria
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

První rostlina, kterou mám na mysli je Nepenthes ampullaria. Tato rostlina je nepochybně masožravá; její láčky jsou celkem efektivní v chytání a trávení breberek. Ale dělá něco, co žádná jiná láčkovka nedělá. Pokrývá zem v deštném pralese shluky „zemních láček“, které jsou opravdu roztomilé. Vypadají jako shluky hub.

Bylo poznamenáno, že tyto rostliny mohou využívat své přízemní láčky k lapání rostlinného detritu, který prší z převislého baldachýnu deštného pralesa. Velká část materiálů v deštném pralese padá ze shora, a tyto láčkovky mohou využívat své láčky k chytání tohoto rozkládajícího se materiálu a hromadit ho pro sebe. Takže tato rostlina může přinejmenším doplňovat svou masitou stravu vegetariánskou přílohou.

Mimochodem, Nepenthes ampullaria zřídka vytváří „horní“ láčky. Takže možná od smíšené stravy upouští. Možná, že tu za pár milionů let budou jen vegetariánské láčkovky? Asi ne---dlouho před tím bude planeta díky nám neobyvatelná.

Druhým příkladem vegetariánské masožravé rostliny může být Utricularia purpurea. Tato bublinatka už možná není ani masožravá. Může to být tak, že měchýřky, které fungují jako masožravé žaludky pro (pravděpodobně) všechny ostatní bublinatky, byly přesměrovány na jinou funkci u Utricularia purpurea. Bylo zmíněno, že tyto měchýřky nyní fungují jako bezpečný malý domov pro řasy a další organismy. Bublinatka extrahuje živiny z těchto rostlin s žahavými buňkami v únosné míře (podobně jako lidé mohou sklízet výhonky chřestu, a přitom je udržet živé, po dlouhou dobu). Je toto vegetariánská rostlina? Může být! Na druhou stranu, neztratila úplně všechny atributy masožravých rostlin, protože Mary Treat zjistila, že kořist lapená pastmi je rozpuštěna enzymy (tak praví Lloyd).


upurp02.jpgpmacr29.jpg
Utricularia purpurea; Pinguicula macroceras
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Když zajdeme ještě dál, bylo pozorováno, že některé druhy bublinatek zabíjí a tráví řasy, což je činí vegetariány zabijáky. Ale ještě jsem tento článek nečetl (Seine et al. 2002), takže tuto informaci cituji trochu váhavě.

Můj nejoblíbenější příklad je, pro širokou škálu rostlin v druhu, Pinguicula. Díky své stavbě--plochá růžice otevřených listů, tyto rostliny chytí na své listy hodně pylu. Tento pyl je rostlinou stráven. Protože pyl se skládá z živých rostlinných buněk, v samostatné struktuře, můžu se ke svému vlastnímu uspokojení přít, že růžice tučnic chytají živící rostliny, zabíjí je, a konzumují.

Takže nyní se musím zeptat na povahu vegetarianismu u masožravých rostlin. Byly by takové rostliny viděny ostatními se stejným výsměchem, jako vegetariáni často vidí všežravé lidi? Byly by rostliny považovány za morálnější, nebo etičtější, kdyby si vybraly jako potravu živočichy namísto rostlin? To by mě zajímalo.


Page citations: Clarke, C. 2001; Legendre, L. 2000; Lloyd, F. E. 1942; Richards, J. H. 2001; Seine, R. et al. 2002.

Revised: August 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >