CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow ?: Měl bych kupovat masožravé rostliny přes internetové obchody?
?: Měl bych kupovat masožravé rostliny přes internetové obchody? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[15.06.2008]

O: Obvykle nejspolehlivější cestou jak získat masožravé rostliny je prostřednictvím zahradnictví zaměřených na masožravé rostliny, ze semenných bank, nebo obchodem s ostatními pěstiteli. No a potom máme eBay…


Nákup na eBay může být hodně zábavný a můžete získat výhodné ceny na spoustu super věcí. Samozřejmě můžete také naletět, a nemáte tolik možností odvolání, jako když jednáte s normálním obchodem. Je to velký svět.

Masožravé rostliny jsou na eBay obvykle na prodej, a někdy jsem bombardován e-mailovými dotazy na tyto rostliny, ceny a zdroje. Jsou rostliny legální? Jsou pašované?


sflav15.jpgdmusc052.jpg
Sarracenia flava; Dionaea muscipula
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Velice obecně, jsou tři typy prodejců.

 

1. Lidé, pro které je to hobby, a kteří prodávají přebytečné rostliny ze svých sbírek. Tito lidé jsou většinou celkem důvěryhodní, a jsou ochotní prodat celkem dobré věci, které jinde neseženete.

2. Lidé, kteří to dělají pouze pro peníze. Prodají cokoliv, co mohou, s velkou přirážkou. ICPS mívala problémy s lidmi, kteří nakoupili semena v semenné bance (pár babek za 100 a více semen), a potom otočili, a prodali na eBay za $10 za 10 semen. Tito lidé obvykle prodávají špirlice, mucholapky, rosnatky a další velice běžné druhy za bláznivé ceny. Obvykle z jejich inzerátů můžete poznat, že o rostlinách neví nic.

3. Lidé s rostlinami pochybného původu. Mohli je někde vytrhnout ze země (legálně nebo jinak). Mohou být ochotni prodat rostliny přes hranice bez potřebných dokumentů (v tomto případě úředníci navštíví VÁS, protože jako na dovozci zodpovědnost mít vše v pořádku leží na vás!). Vyhněte se takovým prodejcům, radím vám.

Prosím, neposílejte mi e-mailové dotazy o konkrétních aukcích, pokud si nejste téměř jisti, že vidíte nelegální obchod (v tom případě to velice rád nechám provalit). Také se mně neptejte na spolehlivost jednotlivých prodejců. Obvykle prodávají rostliny pod krycími jmény. (Ne, neznám jejich pravé identity. Hádal bych na Bruce Waynea nebo Petera Parkera.)


pmora10.jpgdstol05.jpg
Pinguicula moranensis; Drosera stolonifera
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jsou rostliny prodávané v různých eBay aukcích sbírané v terénu? Věnujte velkou pozornost popiskám. Nechtěl bych si koupit špirlici od pěstitele na Floridě, ale klidně bych koupil tučnici od pěstitele v Tusconu. Opravdu věříte tvrzení, že ta špirlice byla vyrvána ze země těsně před příjezdem buldozerů? Možná že ano, ale to nikdy nevíte.

Takže citlivý čtenáři, nechávám tě bez odpovědí a s více otázkami. Učiňte vlastní rozhodnutí. Ale mé doporučení by bylo ujistit se, že kupujete rostliny ze zahradnictví zaměřených na masožravé rostliny, společností, nebo hobby pěstitelů. Nevím nic o vašem Bohu, ale ten můj považuje pašování za skvrnu na duši.


POKUD CHCETE ZÍSKAT ROSTLINY U NÁS LEGÁLNĚ A Z PROVĚŘENÝCH ZDROJŮ, PODÍVEJTE SE NAPŘ. NA TUTO STRÁNKU , PŘÍPADNĚ SE OBRAŤTE PŘÍMO NA PĚSTITELE, TŘEBA PŘES FÓRUM NA TÉTO ADRESE .
Page citations: personal observation.

Revised: January 2007
Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >