Roridula: druhy PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[14.05.2008]

O: Existují pouze dva druhy a není známo, že by se křížily.


Obě rostliny jsou dřevinaté křoviny, které vytvářejí dlouhé, úzké listy, pokryté pryskyřičnatými kapičkami. Rostliny jsou zelené nebo žlutočervené. Rozdíly mezi oběma rostlinami jsou uvedeny níže.
Roridula dentata L.

Větší z obou druhů. Může dorůstat až do výšky dvou metrů a její listy jsou až 5 cm dlouhé a tři mm široké. Listy mají boční zuby. Květy jsou na dlouhých stopkách s okvětními lístky dlouhými kolem 12 mm. Rostlina se vyskytuje v horách Cape Fold v okresech Tulbagh, Ceres a Clanwilliam, ve výškách od 900 do 1200 m. n. m. Údajně se vyskytuje na lokalitách zvaných fynbos (popis viz sekce Roridula: rozšíření a problematika ochrany, pozn. překl.), které jsou více vyprahlé než ty, které v růstu podporují Roridula gorgonias.

rdent01.jpg
Roridula dentata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Roridula gorgonias Planch.

Křovisko vysoké až 40 cm, s neozubenými listy, které jsou dlouhé až 12 cm. Květy mají okvětní lístky dlouhé až 15 mm a jsou na krátkých stopkách. Rostliny se vyskytují v mokřinách, prameništích nebo rašelinných mokřinách. Toto prostředí je daleko vlhčí a více u pobřeží, než lokality, na kterých roste Roridula dentata. Výslovně se vyskytují v okresech Somerset West, Stellenbosch, Caledon a Swellendam, v nadmořské výšce od 100 do 900 m.

rgorg03.jpgrgorg05.jpg
Roridula gorgonias
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Page citations: Carlquist, S. 1976; Obermeyer, A.A. 1970.

Revised: June 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [14.05.2008] )
 
< Předch.   Další >