CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow Jak se masožravé rostliny rozmnožují?
Jak se masožravé rostliny rozmnožují? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[09.04.2008]

O: Myslel bych si, že minulá otázka zodpověděla i toto, ale zřejmě ne (měřeno příchozími e-maily).

Takže nechte mě být velmi jednoznačným.

Masožravé rostliny, stejně jako další kvetoucí rostliny, se reprodukují buď semeny (pohlavně), nebo vegetativně (nepohlavně). Vidíte ty žluté květy na obrázku? To jsou rostliny vytvářející květy, aby mohly vytvořit semena. Rozmnožují se pohlavně. Rostliny tvoří semena a ta tvoří rostliny.


uinfl02.jpg
Utricularia inflata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Dospělé rostliny se často dělí nepohlavně. Některé tak činí vytvářením speciálních výběžků, jakýmsi stonkem vedoucím pod zemí, nebo těsně nad zemí. Nová rostlina se vyvíjí na konci výběžku, a brzy se stává úplně samostatnou. Jiné rostliny se dělí tak, že trs, který má mnoho kořenů a stonků, se dělí, protože tkáň uprostřed trsu zahyne. Co bývala jedna velká rostlina, je nyní několik malých rostlin. Toto je u rostlin normální--nic tajemného.

Příležitostně některé masožravé rostliny produkují malé rostlinky na květních stvolech. Toto zvláštní chování se nazývá „falešná živorodost“ podle botaniků, kteří jsou dost pitomí na to, aby byli schopni rozlišit pubertální od dospívající.


dinte06.jpg
Drosera intermedia - falešná živorodost
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Toto je pouze několik způsobů, jak se rostliny mohou množit. Pořiďte si dobrou učebnici botaniky a poučte se o dalších.

Page citations: Bell, A. D. 1991; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >