Proč moje mucholapka černá? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[18.03.2008]

O: Běžně dostávám podobné e-maily: "Krmil jsem svou mucholapku—kterou jsem pojmenoval Jabberjaw—a krásně se zavřela.


Proč teď ale list černá a odumírá?"

Mám pár rad. Zaprvé, zajistěte, aby vaše rostlina měla dostatek světla! Rostliny, které mají světla nedostatek, mívají černající pasti mnohem častěji.

Zadruhé, dávejte vaší kytce jen vhodnou potravu. Vyvarujte se hloupostí, jakými jsou například krmení rostliny masem z hamburgrů nebo hmyzem ochuceným pesticidy.


dmusc046.jpg
Zkuste menší potravu!

Další pravidlo pro krmení – zajistit, aby žádná část hmyzí potravy nevyčuhovala ven z pasti. Každá nožička nebo křídlo protažené čelistmi zvyšují šanci, že trávená potrava začne hnít, a hniloba se rozšíří i na zbytek listu. Pokud dáte na list hmyzáka, který se na něj sotva vejde, je skoro jisté, že list odumře. List by měl být alespoň třikrát větší než hmyzák, kterého na něj dáváte. Malá sousta jsou pro rostlinu snáze stravitelná.

Při krmení zjišťujte, co vaší rostlině chutná. Některý hmyz bude lepší. Když zjistíte, že vám rostlina odumřela po krmení můrami, už jí můry nedávejte. Já zjistil, že velcí mravenci jsou občas příčinou zčernání listu. Netuším proč. Možná, že mravenci způsobí listu mnoho mechanických škod, jak bojují o život.

Příležitostně mi píší lidé z různých konců světa a ptají se, jak jsou stravitelní mravenci, mouchy a další členovci, které mají na dvorku. To je jednoduché, prostě nevím! Musíte sami experimentovat.


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >