CCPS arrow Společnost arrow Orgány společnosti
Je možné překrmit mucholapku? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[18.03.2008]

O: Myslím, že jo.


Zaprvé, pamatujte si, že musíte krmit jen hmyzem a ne hovězím, koňským, kozím a jiným masem. Ale i když se omezíte jen na hmyz, můžete vaši kytku překrmit.

Hmyz by neměl být příliš velký. Potrava větší než asi 1/3 délky pasti je příliš veliká, a způsobí zčernání pasti a její odumření. Krmte vaše rostliny malým hmyzem.

Nedávejte víc jak jednoho hmyzáka týdně. Pokud byste chtěli ukojit vaše zrůdné choutky častěji, buď si pořiďte víc rostlin, nebo se krmte hmyzem sami.


dmusc029.jpg

Jednou jsem provedl neobvyklý pokus – nedopřál jsem mucholapce žádnou potravu asi tak rok. Rostla dobře, i když pomalu. Pak jsem jí uprostřed léta dal do každé pasti hmyzáka. Během dvou týdnů skoro všechny pasti zčernaly a uhnily. Rostlina měla neobvyklý, hodně tmavozelený odstín, a přestala růst. Až po dvou měsících se růst obnovil a následně vytvořené 2 nebo 3 pasti byly deformované. Takže ano, podle mě můžete vaši kytku překrmit.

Myslím si, že rostliny pěstované na prudkém světle snáze stráví kořist, aniž by utrpěli poškození listů. Ale důkazy pro to nemám. Moje hypotéza by však mohla vysvětlit, proč mají rostliny pěstované v terárku často po krmení poškozené listy.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >