Severoamerické rosnatky PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[11.03.2008]

?: Severoamerické rosnatky (Drosera)

O: Kanada a USA nejsou domovem velkého množství druhů rodu Drosera.

Mnoho čtenářů FAQ je však z tohoto regionu (ne tak u nás v České republice, pozn. překl.), včetně vašeho pokorného tvůrce tohoto FAQ, a tak dává smysl vytvořit samostatnou stránku FAQ věnovanou těmto rostlinám.


Druhy Kanady & USA (1)
D. anglica2
D. brevifolia3
D. capillaris3
D. filiformis var. filiformis
D. filiformis var. tracyi
D. intermedia4
D. linearis

D. rotundifolia2
(1) Všechny zařazeny do sekce Drosera.
(2) Výskyt také v temperátních oblastech Asie a Evropy.
(3) Výskyt od J USA až do jižní Ameriky.
(4) Výskyt také v Evropě a jižní Americe.

 

Jsou to všechno rostliny tvořící růžice, které mají pravidelné listové čepele, jsou od krátkých až po dlouhé a jakoby nitkovité. Pokud máte rostlinu, která je špatně identifikovatelná podle listů, budete rádi, když se dozvíte, že je můžete důvěryhodně identifikovat podle tvaru semen a znakům povrchu.

Pěstování je u většiny druhů jednoduché. Pěstujte je ve směsi rašeliny a písku, udržujte ve vlhku po většinu roku a k tomu plné slunce. Nejsou náročné na teploty, ale neměly by být vystavovány mrazu během růstové sezóny. Doporučuji vám podívat se na stránky, které obsahují databáze počasí (například weather.com, nebo se podívejte přímo na stránky CCPS do sekce „Počasí na lokalitách“, pozn. překl.) a zjistěte si, jaké letní teploty rostliny očekávají, vše podle jejich přírodního rozšíření. Během zimy, všechny druhy (vyjma D. brevifolia a D. capillaris) vytváří přezimovací pupen, aby přežily chladné zimy. Tyto pupeny se nazývají hibernakula. Druhy, které vytvářejí hibernakula, by měly procházet dormancí tak, jak je to popisováno na jiných stránkách FAQ; podívejte se do obecných návodů na pěstování a odpovídající stránky věnované rodu Dionaea. Během zimy nevystavujte své rostliny teplotám pod bodem mrazu, pokud opravdu nevíte co a proč činíte nebo pokud náhodou neexperimentujete na několika „náhradních“ rostlinách.

Níže mám nějaké poznámky ke každému druhu. Informace o výskytu jsou převzaty od Schlauera (1996) a Schnella (2002), doplněny mým vlastním pozorováním a bádáním v databázích státního dědictví. Uvítal bych informace od regionálních botaniků, kteří mohou tyto informace korigovat a upřesnit!


Drosera anglica

Výskyt (USA): Alaska, Washington, Oregon, California, Idaho, Montana, North Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Maine, Hawaii.
Výskyt (Kanada): British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Quebec, Newfoundland Island.

Drosera anglica je nádherná rostlina s oválnou listovou čepelí, která je o hodně delší než širší. Listové čepele jsou až několikanásobně delší než je jejich šířka, ale listy některých populací jsou ještě delší. Rostliny, které jsem viděl v některých částech Kalifornie a herbářové položky, které jsem pro změnu viděl v Thunder Bay (Kanada) jsou opravdu, opravdu dlouhé, dokonce tak dlouhé, že rostliny vypadají skoro jako D. capensis! Drosera anglica je také zajímavá svým výskytem v oblasti Alaka'i Swamp na Hawaji.

Ačkoliv je opylení schopná (plodná), považuje se Drosera anglica za rostlinu hybridního původu, za křížence mezi D. rotundifolia × linearis. Sterilní rostliny (neplodné), známé jako D. × anglica, jsou nalézány společně s D. anglica a také s oběma rodičovskými druhy.


dangl19.jpgdangl11.jpgdangl13.jpg
Kvetoucí rostlina D. anglica v Idaho; dlouholistá forma z Kalifornie; falešná viviparie v Oregonu
dangl08.jpg
Středně dlouhé listy rostlin z Kalifornie
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Drosera brevifolia

Výskyt (USA): Arkansas, southeastern Kansaseastern Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Georgia, Tennessee, South Carolina, North Carolina, Virginia. Possibly Oklahoma, and Kentucky?

Tato rozkošně malá rostlina je rozpoznatelná podle svých listů klínovitého tvaru. Další způsob, jak ji identifikovat v přírodě, je podle květního stvolu, který je densely glandular. Byly popsány dva samostatné druhy v rámci tohoto jednoho, D. annua jako růžově kvetoucí forma, vyskytující se na pobřeží Mexického zálivu a ve vnitrozemí a D. leucantha jako druh vyskytující se podél atlantského pobřeží. Následné studie vrhly bohužel na tyto dva druhy špatné světlo, ačkoliv můžete zaznamenat, že se tato jména tu a tam vyskytují. Prostě je přeškrtněte a používejte místo nich "D. brevifolia".


dbrev09.jpgdbrev08.jpgdbrev07.jpg
D. brevifolia ze Severní Karolíny; D. brevifolia z Texasu; D. brevifolia z Mississippi
dbrev02.jpgdbrev04.jpg
D. brevifolia na Floridě; D. brevifolia v kultivaci

Výskyt (USA): Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia. Possibly Tennessee?

Toto je typická rosnatky se kterou se určitě setkáte na JV USA. Většina z nich kvete růžově, ale občas jsou hlášeny i bíle kvetoucí populace. Jim Fowler mi řekl, že v Green Swamp, v Severní Karolíně, je typickou barvou květu bílá.
Kdo strávil nějaký čas sledováním D. capillaris na pobřeží Mexického zálivu nebo na poloostrovní Floridě ví, že jsou zde velké populace rostlin, jejichž listy jsou mnohem větší, než by správně měly být, s tlustými a jako by kůrou potaženými řapíky. Tyto rostliny bývají označovány za "long-leafed" (dlouholistou) D. capillaris. Co se děje s těmito rostlinami? Záhadný druh? Hybridní populace s jinými rostlinami? Fakt nevím!


dcapi07.jpgdcapi14.jpgdcapi06.jpg
D. capillaris - východ Severní Karolíny; D. capillaris - západ Severní Karolíny; D. capillaris - centrální Alabama
dcapi09.jpgdcapi10.jpgdcapi11.jpg
D. capillaris - pobřežní Mississippi (vlevo); uprostřed a vpravo D. capillaris (???) pobřežní Mississippi

Drosera filiformis var. filiformis
Výskyt (USA): Florida (?), North Carolina, Delaware, New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts.
Výskyt (Kanada): Nova Scotia.

Drosera filiformis je bez problémů rozeznatelná rostlina. Její dlouhé a třpytivé listy, rozvinující se vějířovitě jako u kapradin jsou naprosto nádherné, speciálně v protisvětle při východu či západu slunce.
Druh je rozdělen na dvě variety. Severní varieta, D. filiformis var. filiformis, je menší a více temně rudě pigmentovaná. Kupodivu na území Floridy se nachází jedna (nebo více?) populací rostlin, které vypadají jako D. filiformis var. filiformis, ale toto je oddělená populace vyskytující se daleko za hranicemi jejího normálního rozšíření. Co s tím? Pozorovatelé této lokality si nemyslí, že by mělo jít o uměle vysazenou populaci, ačkoliv je dobře známo, že nedaleko od tohoto místa se vyskytuje místo s uměle vysazenou Dionaea muscipula (rostlina původem z obou Karolín)....


dfili19.jpgdfili04.jpgdfili12.jpg
D. filiformis var. filiformis - Severní Karolína (vlevo a uprostřed);
D. filiformis var. filiformis - New Jersey
dfili11.jpgdfili01.jpg
D. filiformis var. filiformis - New Jersey; baštící pavouka

Drosera filiformis var. tracyi
Výskyt (USA): Mississippi, Alabama, Florida, Georgia.

Toto jméno se používá k popisu jižní variety D. filiformis, která je větší a má daleko bledší listy. Vidět tyto rostliny třpytící se ve vlhké mlze při úsvitu v Alabamě, prosvětleném a žhnoucím, to je chuťovka, kterou musíte sami prožít, abyste uvěřili, že takové věci mohou ještě existovat. Jméno Drosera tracyi pro tuto varietu nebylo uznáno a proto by nemělo být používáno.

Byla také nalezena kompletně bezanthokyaninová (bez červeného barviva, pozn. překl.) forma. Zatímco vypadá při vegetaci velice podobně jako normální rostlina, pokud kvete, můžete vidět její bílé květy, podle kterých ji bez problémů rozeznáte. Další jedinec, kterého stojí za to pěstovat, je hybrid mezi Drosera filiformis var. tracyi a Drosera filiformis var. filiformis. Tato rostlina je svou velikostí podobná D. filiformis var. tracyi, ale je poněkud bohatěji vybarvena do červena. Byla vypěstována Joe Mazrimasem a můžete ji získat pod dvěma různými názvy a to buď D. × californica nebo Drosera 'California Sunset.'


dfili13.jpgdfili10.jpg
D. filiformis var. tracyi - Florida; D. filiformis var. tracyi - albín
dfili08.jpgdfili05.jpg
D. filiformis var. tracyi - nerozvinutá; D. filiformis var. tracyi - Florida

Drosera intermedia
Výskyt (USA): Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois, Indiana, Ohio, Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Georgia, Tennessee, South Carolina, North Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, New York, and all of New England.
Výskyt (Kanada): Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island, Newfoundland Island.Tento druh má dlouhé rovné řapíky a tentakule, které trčí do vzduchu v různých směrech a vytvářejí tak jakýsi typ hemisféry smrti. Tento základní druh je dobré mít na paměti, když se snažíte identifikovat rostliny v přírodě. (tvar palistů je také nápomocen při rozlišení tohoto druhu od D. capillaris.) Další užitečnou charakteristikou je to, jakým způsobem vyrůstá u rostliny květenství, které se netyčí přímo vzhůru ze středu růžice, místo toho se nejdříve objevuje horizontálně a teprve následně opisuje oblouk vzhůru.
Je to rostlina s velmi širokým zeměpisným rozšířením, takže bychom neměli být překvapeni, že existuje mnoho varietních forem. V některých oblastech je D. intermedia spíše přisedlou růžicí, která je velice podobná D. capillaris. V jiných oblastech jsou řapíky výjimečně dlouhé. Myslím, že jedna z nejzajímavějších forem je celkem jednoduše pozorovatelná v New Jersey (Pine Barrens). Tyto rostliny mají protáhlé stonky a rostliny mají podobné šplhavé/popínavé způsoby, velmi podobné např. těm u D. madagascariensis. Prostě zajímavé.


dinte04.jpgdinte12.jpgdinte08.jpg
D. intermedia - západ Severní Karolíny; D. intermedia - východ Severní Karolíny; D. intermedia - Massachusetts
dinte10.jpgdinte03.jpgdinte07.jpg
D. intermedia - Vermont; D. intermedia - New Jersey; D. intermedia - falešná "živorodost" (viviparie)

Drosera linearis
Výskyt (USA): Montana, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Maine.
Výskyt (Kanada): Alberta, Ontario, Quebec, New Brunswick, Newfoundland Island.

Tahle rostlina je celkem zajímavým kouskem. Viděl jsem ji v přírodě pouze jedinkrát v Montaně a to zrovna v době, kdy byly rostliny v dormanci. Je celkem těžká pro pěstování. (má tendenci uhynout právě během dormance) Pěstuji tyto rostliny už nějakých pár let a musím říct, že je opravdu pomalá v růstu. V oblasti Velkých jezer roste často na zastíněných stanovištích.


dline05.jpgdline03.jpgdline01.jpg
Spící D. linearis v Montaně (vlevo a uprostřed); D. linearis - semenáče v kultivaci
dline02.jpgdline07.jpg
D. linearis - rostlina a květenství v kultivaci

Drosera rotundifolia
Výskyt (USA): Alaska, Washington, Oregon, California, Idaho, Montana, North Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois, Indiana, Ohio, West Virginia, Virginia, North Carolina, South Carolina, Maine, možná Georgia?
Výskyt (Kanada): British Columbian, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island, Newfoundland a Labrador.

Tak toto je druh s nesmírně obrovským areálem výskytu a je to ta rostlina, na které Darwin prováděl všechny své experimenty (poznamenávám k tomu jen, že některé z nich byly opravdu nepopsatelně zvláštní). Čepele listů jsou kruhové, nebo více širší než delší. Má skvělý zvyk uzavírání svých listů přes svou potravu.


drotu10.jpgdrotu27.jpgdrotu25.jpg
D. rotundifolia - částečně zaplavena; D. rotundifolia - Montana; D. rotundifolia - pobřežní Kalifornie
drotu14.jpgdrotu15.jpgdrotu20.jpg
D. rotundifolia - vnitrozemí Kalifornie; květy D. rotundifolia; D. rotundifolia - rozvětvený květní stvol

Výše jsem poznačil, že existuje kříženec mezi dvěma varietami D. filiformis. Ale existuje také několik přirozeně se v přírodě vyskytujících mezidruhových hybridů (a samozřejmě D. anglica je pokládána také za rostlinu hybridního původu). Velmi rychlý přehled zaznamenaných hybridů, z nichž jsou všechny sterilní (neplodné, nevytvářející semena, případně vytvářející neklíčící semena, pozn. překl.), jsou:

D. × obovata = D. rotundifolia × anglica
Tato rostlina se hojně vyskytuje tam, kde se společně vyskytují i obě mateřské rostliny: Oregon, California, provincie Velkých jezer, New England a jihovýchodní Kanada.

Tato rostlina je svými charakteristikami někde na půl cesty mezi svými rodiči. Někdy je velmi těžké rozlišit ji od Drosera anglica, zvláště pokud nemá semeník. Typické rozměry listů se liší lokalitu od lokality, většinou proto, že se mezi rodiči objevuje při křížení i samotná Drosera anglica --D. × obovata která je potomkem dlouholisté formy Drosera anglica může mít listy delší než krátkolistá forma Drosera anglica! Uměle vypěstované kultivary mají výstřední, eroticko-výchovné jméno "Ivan's Paddle."
Zajímavé je, že pokud přistoupíme na to, že je Drosera anglica rostlinou hybridního původu, potom by měla být D. × obovata pouze (podle botanické nomenklatury) back-crossem (zpětným křížencem, pozn. překl.) a to následující formou:
D. × obovata = Drosera anglica = D. × anglica.


dhybr11.jpgdhybr10.jpgdhybr06.jpg
D. × obovata - Kalifornie (vlevo a uprostřed; D. × obovata (Ivan´s Paddle)

D. × hybrida = D. filiformis × intermedia
Tato rostlina byla zjištěna jako místní kříženec pouze v New Jersey, i když jsem viděl několik zasazených rostlin rostoucích i v Kalifornii. Je přechodným druhem mezi oběma výše uvedenými; dlouhé listy s tupými špičkami. Jednoduchá pro pěstování, je nazývána také "chudákova Drosera linearis", vzhledem ke své mlhavé podobnosti tomuto druhu.


dhybr18.jpgdhybr12.jpg
D. × hybrida

D. anglica × linearis
Pozorována Schnellem v Michiganu, předpokládám, že je obtížné ji identifikovat, ovšem pokud je to vitální rostlina, mohla by být identifikovatelná díky svému bujnému růstu.

D. capillaris × intermedia
Pozorována Sheridanem v roce 1987 v Severní Karolíně, nevím, zda někdo již opětovně tuto rostlinu pozoroval , aby potvrdil, že jde o rostlinu hybridního původu. Tato rostlina může být spřízněná s dlouholistými formami D. capillaris.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; Schlauer, J. 1996, 2002; Schnell, D. 1976, 1999b, 2002a; Sheridan, P.M. 1987.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.   Další >