CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Jak mám zbavit pasti mé mucholapky schránek mrtvého hmyzu?
Jak mám zbavit pasti mé mucholapky schránek mrtvého hmyzu? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[06.03.2008]

O: Především, než si rozzlobím kámoše entomology, připomenu, že hmyzí druhy nemají „kostru“ ve smyslu vnitřní kostry, jako máte vy a já. Mají kostru vnější (exoskelet).


Tím se dostáváme k jádru pudla. Představte si, že jste nakrmili vaši mucholapku pěkným chutným pavoukem. Po pár dnech zpozorujete, že rostlina dojedla, roztáhla své listy a je znovu připravena. Volá směrem k vám: „Jídlo! Víc jídla!" Ale co s tím ohavným mrtvým hmyzem, který je stále přilepený na pasti rostliny—se zbytky předchozí potravy? Když se je pokusíte odstranit, listy se zaklapnou. Co teda máte dělat?

V nejlepším možném případě byste měli mrtvolku odstranit v den, kdy se past rozevřela. Stále ještě navlhlý hmyz by měl jít lehce odstranit a past by se neměla zavřít (nejvhodnější doba je, když ještě není past docela otevřená a v připraveném stavu). Pokud jste prošvihli tuhle krátkou příležitost, hmyzí mrtvolka vyschne a ulpí na vnitřním povrchu listu. V tom případě můžete kořist navlhčit rosičkou. Taky lze použít stříkací pistolku. (Doporučuju používat divný přízvuk a předstírat, že jste super lovec a pátráte po zvěři. K dokonalosti to dovedete khaki oblekem a helmou do tropů.)


dmusc017.jpg
Křupavoučké!

Mrtvý hmyz je teď navlhčený, poddajný a není už přilepený na listu. Za pomocí pinzety můžete tu zvlhlou mršinu vytáhnout z pasti. Navzdory vašemu vynaloženému úsilí je stejně možné, že past sklapne. Běda.

V přírodě napomáhají rosa, déšť a vítr k odstranění mrtvolek z pastí. Jen výjimečně vídám v přírodě v pastech mucholapek zbytky mrtvého hmyzu.

I přesto si ale opravdu myslím, že není nutné tyhle mrtvé „šlupky“ (jak těmhle věcem říká světoznámý pěstitel Adrian Slack) z pastí odstraňovat. Nepůsobí rostlině žádné větší potíže. A jestli jste někdy viděli obrovskou mucholapku, hrdě vystavující v každé pasti lapeného škvora nebo pavouka, budete jistě souhlasit, že efekt je fascinující!


Page citations: Slack, A. 1979; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >