CCPS arrow Společnost arrow Kontakty
Jak přesně mám krmit mou mucholapku? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[06.03.2008]

O: Pokud vhodíte mucholapce do chřtánu mrtvého hmyzáka, a i když past sklapne, může rostlina ztratit o hmyzáka zájem a druhý den se otevře, aniž by oběť přijala.

Proč rostlina odmítla jídlo? Rostlina reagovala na váš dárek jako na falešný poplach. To se v přírodě stává vzácně, že mrtvý hmyz spadne přímo do pasti masožravé rostliny. A rostlina takovou snadnou kořist neočekává.

Mucholapky mají chytrý trik ve svých botanických rukávech. Tento trik zaručuje, že neplýtvají časem a energií pro započetí trávení v pastech, které byly spuštěny kapkami deště, kořistí, které se podařilo uprchnout, hmyzem, který je malý a nestojí za povšimnutí, nebo lidmi, hledajícími pouťové kousky. Tomuto triku musíte porozumět, abyste mohli úspěšně držet vaši rostlinu na dietě z mrtvého hmyzu.


dmusc049.jpgdmusc092.jpg
Chci tě sníst! Žvýky, žvýky!

Podívejte se na rovný povrch otevřené pasti mucholapky a uvidíte několik spouštěcích chloupků. Když se těchto chloupků opakovaně dotkne hmyzí potrava, past se zaklapne. Zpočátku je past zavřená velmi volně. Můžete vidět lapený hmyz, jak pobíhá v pasti tam a zpátky. (To je vždycky výborná příležitost, zasmát se jeho strachu a hrůze. Ha! Ha ha!) Pokud je hmyzák moc malý, může uprchnout. Stane-li se tak, spouštěcí chloupky (uvnitř pasti) nebudou nadále drážděné a past se během dne rozevře.

Takhle rostlina zabrání mrhání časem, kdy by se pokoušela trávit dřívka, kapičky deště, nebo kořist, která unikla.

Ale pokud hmyz zůstává uvězněn ve svém rostlinném žaláři, jeho pokračující pobíhání stimuluje past, aby se zcela uzavřela. Následuje trávení a past zůstává zavřená po několik dní. Když se konečně otevře, jediné, co zůstane, je nešťastná vnější kostra. To je deprimující pohled. Ale vy budete šťastní. (Co jste to vlastně za člověka?!)

(Často jsem přemýšlel o tom, jaké to asi je, být lapeným hmyzem. Myslím si, že to musí být podobné jako uvíznout ve výtahu. Pokud někdy uvíznete ve výtahu, doporučuju nedotýkat se spouštěcích chloupků. Pomyslete na to, co by se mohlo stát.)


dmusc016.jpg
Neviděli jste náhodou někdo mazlíčka komára?

Při krmení rostliny mrtvým hmyzem ho napřed umístěte do pasti. Ta se zavře. Snadné. Potom velmi jemně stiskněte oba laloky pasti mezi palcem a ukazovákem, jako když chcete zvednout křehký kousek z... něčeho křehkého. Zmáčkněte ještě několikrát, aby se určitě oba laloky pasti jemně dotkly jeden druhého. Tím se všechny chloupky v pasti ohnou. Dalším způsobem je opatrné vsunutí párátka nebo tupého kousku drátu (např. narovnané sponky na papíry) mezírkou ve volně zaklapnuté pasti. Nástrojem trochu zavrťte, abyste stimulovali spouštěcí chloupky v pasti.

Jestli vás na základě mého popisu napadají nějaké nemravné myšlenky, tak na ty čuňačinky zapomeňte.

Po pár minutách byste měli zaznamenat, jak past přechází do další fáze trávení. Vaše zrůdné dílo je dokonáno!

Krmení vaší rostliny živým hmyzem je kapku snazší. Jen pokusy o udržení hmyzáka uvnitř pasti mohou být trochu frustrující. Vaše námaha bude ale bohatě odměněna, až past udělá klap! (Vy upíre.) Až se past sevře, rostlina už si poradí sama, bez vaší pomoci.

Jsem si jist, že nad mou oblíbenou fintou, kterou vás naučím, určitě zaplesáte. Dejte hmyz do skleničky (tak, aby nemohl uniknout) a skleničku otočte na nějaký hodně studený povrch. Perfektní jsou na to ty obdélníkové pytlíky naplněné „modrým ledem“ (ty věcičky, které necháte zmrznout, abyste jimi pak chladili potraviny ve vašem chladicím boxu).

Zchlazený hmyzák se rychle přestane hýbat a vypadá jako mrtvý. Nepřežeňte to, nebo ho opravdu usmrtíte. „Spící“ hmyz lehce přemístíte na list mucholapky. Klap! Během pár minut se hmyz probere a uvědomí si tu strašnou skutečnost. Jeho pobíhání sem a tam bude stimulovat past do trávicí fáze. Ha-ha-ha!


dm_mucha.jpg
Dionaea muscipula - past s kořistí
Šárka Foretníková


Tento hrůzyplný čin provádějte stylově. Použijete-li podchlazeného cvrčka, mávejte s ním za tykadlo a pomalu jeho nešťastné malé tělíčko přibližujte do čekající tlamy. Pozorujte, jak se kýve sem a tam. Pusťte si k tomu vhodnou muziku – metal nebo gothic, Evanescence nebo White Zombie dobře poslouží. Nebo si oblečte laboratorní plášť. Je to taky dobrá příležitost, abyste zpaměti přednesli: E. A. Poe – Jáma a kyvadlo:

Dolů - neustále dolů se šinulo. Začal jsem s bláznivou rozkoší porovnávat rychlost, s jakou klesalo, s rychlostí, s jakou kmitalo. Doprava - doleva - daleko vzhůru - se skřekem zatracence! S kradmým skokem tygra rovnou k mému srdci! Chvíli jsem se smál, chvíli zoufale naříkal, jak ta nebo ona představa ve mně převládala.

(překlad úryvku převzat z palmknihy.cz, pozn. překl., který si na to netroufl)

Pokud opravdu hledáte laciný horor, uvažte, že ty nožičky a ručičky nepředstavují pro rostlinu žádnou velkou výživnou hodnotu, tak je prostě odstraňte. Škub, škub!

A teď je čas jít trápit sousedovic kočku!


Page citations: Poe, E.A. 1966; Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 1976; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >