CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Proč jsou listy mé rostliny dlouhé a vyzáblé?
Proč jsou listy mé rostliny dlouhé a vyzáblé? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.02.2008]

O: Mucholapky mají sklon k tvorbě listů dvou typů: listy „jaro-léto“ a listy „léto-podzim“.

Než popíšu detaily, potřebujete vědět trochu z terminologie. Lapací část listu (ta co vypadá jako škeble) se nazývá listová čepel. Dlouhá lístková část, která spojuje čepel se zemí se nazývá listová báze. (Třetí část listu, řapík, je malá spojka mezi bází listu a čepelí. Někteří lidé mylně považují listovou bázi za řapík, ale vy teď budete chytřejší než oni.)


dmusc018.jpg
Jarní-letní listy
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Většina fotografií mucholapek ukazuje listy „léto-podzim“. Ty jsou charakteristické širokými krátkými listovými bázemi, které leží na povrchu substrátu. Pasti bývají jasně červeně zabarvené. Protikladem jsou listy „jaro-léto“, které mají dlouhé úzké listové báze a listy zvednuté ve vzduchu. Pasti jsou často méně jasně zbarvené. 

Na jaře se samozřejmě jako první formují listy „jaro-léto“ (ty dlouhé a vyzáblé, pamatujete?). A zde to začíná být ošidné. Pokud pěstujete rostlinu s nedostatečným osvětlením (dost běžná chyba), bude vytvářet vyzáblé, nemocné a ubohé listy, které jsou bledé a natahují se za světlem (asi tak jako modelka), bez ohledu na roční období.


dmusc062.jpg
Letní-podzimní listy
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Podle čeho rozeznat, že rostlina vytváří spokojené, tenké, „jaro-léto“listy nebo nešťastné, tenké, po světle hladovějící listy? Můžete to poznat podle síly listů. Rostliny slabé kvůli nedostatku světla mívají ochablé listy svěšené na povrchu substrátu---normální „jaro-léto“ listy jsou robustní a tuhé.


Page citations: Juniper, B.E. 1989; Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 1976, personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >