CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Rody masožravých rostlin arrow Darlingtonia: darlingtonie kalifornská (the cobra lily – angl.)
Darlingtonia: darlingtonie kalifornská (the cobra lily – angl.) PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[24.01.2008]

O: Rod Darlingtonia sestává pouze z jediného druhu a to Darlingtonia californica Torr.

Je to rostlina s láčkami a tudíž gravitační pastí, příbuzná rodům Sarracenia a Heliamphora. Je nápadná díky párovému přívěsku, který je buď označován výrazem tesáky nebo knír (v angličtině, pozn. překl.), to záleží čistě na obrazotvornosti mozku toho, kdo zrovna rostlinu popisuje.


dcali41.jpgdcali18.jpgdcali37.jpg
Zleva: pohled z nitra láčky, dolů směřující chlupy uvnitř a fenestrace
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Tak jako tomu u gravitačních pastí bývá, ani tato rostlina nemá pohyblivé části. Přestí je stále úžasně účinná. Láká kořist díky barevnosti svých listů, které zároveň uvolňují nasládlou, medovou vůni. Kořist se usadí na vrcholu láčky nebo na přívěscích, aby se nakrmila nektarem. Ten je hojně vylučován v blyštivých kapičkách na přívěscích a jak tak hmyz šmátrá, postupně leze nahoru vstříc ústí láčky. Vzhledem k tomu, že vrchol láčky je poset nepočítaným množstvím průsvitných okének (fenestrací, pozn. překl.), světlo ozařuje vnitřek láčky a činí jej pro hmyz velice přitažlivým. Jakmile se hmyz dostane do láčky, dostane se opravdu do vážných problémů, protože úniková cesta není k nalezení opravdu snadno. Zatímco nalézt dolů směřující trubici láčky je opravdu snadné! (Jak by řekl Sir David Attenborough.) Povrch láčky je hladký a zdobený dolů směřujícími chlupy. Kořist klesá dolů vstříc své záhubě. Dno láčky je zaplněno tekutinou. U této rostliny však nebyly objeveny žádné trávicí enzymy; trávení je tedy pravděpodobně závislé na bakteriích a symbiotických organismech.

Všimněte si, že jsou zde podstatné prvky, kterými se vyznačuje past na humry (rybářská vrš, pozn. překl.) a díky nimž Darlingtonia chytá svou kořist. Je to více, než jen pouhá gravitační past.

Symbiotické organismy u darlingtonií si zaslouží zvláštní komentář, protože jsou opravdu děsivé. Nejčastěji to jsou larvální formy komára (Metriocnemus edwardsi). Jsou to malá (kolem 1 cm dlouhé), bílá, červovitá stvoření. Rozřízněte láčku darlingtonie a uvidíte jich spoustu, jak hltají kořist, která je ponořena v tekutině na dně láčky. Je opravdu strašné tohle spatřit. Kupodivu pohled na tyto příšery mne dovedl k rozhodnutí, že je také Roridula masožravka---na podrobnosti se podívejte v příslušné sekci FAQ, která je rodu Roridula věnován.


metredwa01.jpgdcali66.jpgmetredwa05.jpg
Vlevo a vpravo v textu zmiňovaná "mňamka", uprostřed domov pavouka na květu

Další organismus, který opravdu na těchto rostlinách závisí, je drobné stvoření zvané Sarraceniopus darlingtoniae. Má bohužel poněkud nešťastné obecné jméno "slizký prcek". Tato stvoření žijí celé léto a zimu v láčkách. Když začnou na jaře staré láčky darlingtonií schnout či uhnívat, celé skupiny Sarraceniopus darlingtoniae šplhají ven a shromažďují se poblíž nově se formujících obústí láček. Jakmile se láčka otevře, Sarraceniopus sešplhá do ní a zase se ubytuje. No nejsou mazaní?

Může vás to udivit, ale přesto, že to je tak dramaticky zajímavá, dobře známá rostlina, nikdo neví, kdo ji opyluje! Můžete si myslet, že to přece musí být jednoduché to zjistit, pouze sedět u rostliny a sledovat, kdo květy navštěvuje. Ale lidé dělali právě toto, ve dne v noci a přesto nebyli opylovači nikdy přesvědčivě pozorováni při návštěvě květů. Mnoho výzkumníků se domnívá, že by ji mohli opylovat pavouci. Já jsem pozoroval rostliny, které byly opylovány divokými včelami (Andrena nigrihirta), ale pátral jsem po tom daleko více předtím, než jsem zveřejnil mé výsledky v oficiálním žurnálu.


100_0528.jpg
Darlingtonia californica, láčka a řez láčkou
Ema Johanidesová


Nejpoužívanejší obecné jméno pro Darlingtonia californica je „cobra lily“ (kobří lilie, díky svému vzhledu a rozeklaným přívěskům, pozn. překl.)) a California pitcher plant (kalifornská láčková rostlina, přesto že největší populace a rozšíření je v Oregonu!, pozn. překl.). Také jsem četl, že se jim říká „deelicks“, ale nikdy jsem to neslyšel používat. Latincké (vědecké/odborné) jméno bylo vybráno objevitelem těchto rostlin, Williamem Dunlopem Brackenridgem, na památku svého kamaráda a pensylvánského botanika Williama Darlingtona. I když jsem přesvědčen, že původní obyvatelé Ameriky mají pro tuto rostlinu svůj vlastní název, ale doposud jsem jej neobjevil. Vzhledem k tomu, že hovoříme o historii, musím zmínit jeden starý příběh--že Brackenridge objevil rostliny zatímco byl pronásledován indiány—což je poněkud střelená ukázka civilizačních legend.


dcali58.jpgdcali32.jpgdcali67.jpg
Zleva: Andrena nigrihirta při opylování květu, dospělé rostliny na hadci a domov pavouka na květu Darlingtonia californica v plné kráce
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


V roce 1891 bylo pro tuto rostlinu vytvořeno jméno Chrysamphora, ale později bylo opuštěno jako nadbytečné.


Page citations: Freeman, L. 1996; Hepburn, et al. 1920; Rice, B.A. 2006a; Nyoka, S., and Ferguson, C. 1999; Rondeau, J.H. 1991; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [27.08.2008] )
 
< Předch.   Další >