CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow Které filmy (atd.) se zabývají masožravými rostlinami?
Které filmy (atd.) se zabývají masožravými rostlinami? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[19.01.2008]

?: Které filmy (atd.) se zabývají masožravými rostlinami?

O: Tady je seznam dobrých (a hlavně špatných) filmů a televizních show, jejichž tématem jsou masožravé rostliny.


Také jsem uvedl filmy se skoro-masožravými rostlinami (o těchto si přečtěte v diskvalifikovaných odděleních). Také uvedu objevení se masožravých rostlin na kamejích ve filmech, které jsou jinak bez monster. Nemám zájem o tvoření seznamu dokumentů o masožravých rostlinách. Vím, je to trochu despotické. To je život.

Toto FAQ vlákno je pravděpodobně aktualizováno častěji než jakékoliv jiné, díky stabilnímu přísunu přídavků od čtenářů FAQ. Pokud víte o něčem, co mi uniklo, dejte mi vědět e-mailem na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny . Abyste mne opravdu přesvědčili, přidejte snímky obrazovky ukazující masožravé rostliny!

Pro zobrazené filmy mám některé velmi vybíravé požadavky. Abyste se o nich dozvěděli, přečtěte si oddělení diskvalifikovaných filmů. Předtím, než mi pošlete e-mail s korekcemi, ujistěte se, že nemám váš film/show/animovaný film tady někde na seznamu.


dcali01.jpgvar0026.jpgspurp09.jpg
Vetřelec! (Darlingtonia californica); Nikdy víc! Hadi na obrazovce!; Mysteriózní! (Sarracenia purpurea)
uochr10.jpgdcali19.jpg
A visí! (Utricularia ochroleuca); Číhá na tebe! (Darlingtonia californica)

Masožravé rostliny ve filmu

As Sete Vampiras (film): Jessica P. mi řekla o této brazilské produkci, distribuované také pod anglickým názvem „The Seven Vampires.“ Botanik se vrací z Afriky s masožravou rostlinou, která kouše lidi a mění je ve vampýry. Ano, komplikovaná myšlenka. Výborná recenze filmu je na Imdb.com, která udává, že toto je součástí žánru hororových komedií nazývaných „terrir“. Zajímavé… (Film jsem neviděl.)

Attack of the Killer Tomatoes (film): Toto je blbý, praštěný film o rajčatech, která začnou zabíjet lidi. Na dlouhou dobu jsem diskvalifikoval tento film, protože přestože jsou rajčata jasně vražedná, nemyslel jsem si, že jsou masožravá. Ale FAQ čtenář James C. mi připomněl jistou scénu s táborovým ohněm a vařením pod širým nebem, kde je jasné, že rajčata jsou opravdu Homofágní! Nějaké novinky o následném chování rajčat? (Neviděl jsem.)

Batman and Robin (film): Příspěvek do série z roku 1997. Uma Thurman hraje podvyživenou „Poison Ivy“. Divné, aktivní a možná masožravé rostliny se hemží pod sklenicemi a v jejím doupěti. Protože je prý zničena tak, že je vhozena do vlastního záhonu mucholapek v bojové scéně, pokud si to správně vybavuji. Uznávám ho jako masožravý film.

Contamination .7 (film): Proč „.7“? Zní to díky desetinnému bodu vědečtěji? Obchodníci hledali nějakou magickou formuli, protože také pojmenovali tento film „The Crawlers“, „Troll III“, a Troll 3“. Hádám, že s převlečením tohoto nesmyslu nebyli úspěšní. Ale je to nesmysl s radioaktivními masožravými stromy! Díky F. T. za tuto položku.

Creepshow 2 (film): Tento animovaný film z r. 1987 má tři části. Masožravá rostlina je velká mucholapka podivná v animované scéně mezi kapitolami. Mimochodem, sekvence nazvaná „The Raft“ není nezbytně masožravá rostlina. Může to být gigantická améba nebo něco jiného. Takže mi o tom přestaňte mailovat!

Day of the Triffids (verze z roku 1963): Odporné, divné masožravé rostliny usilují o ovládnutí Země. (Navěky díky Peterovi D‘Amato za to, že mi dal knihu, která inspirovala tento film!) Po dlouhou dobu tento film ve FAQ chřadl hluboko za kategorií diskvalifikovaných, protože ve filmu tyto rostliny pocházejí z vesmíru. Ale bystrozraký čtenář FAQ Steve G. poukázal, že v úvodní scéně filmu opravdu JSOU nějaké obrázky obyčených mucholapek podivných. Takže na základě toho se tento film kvalifikuje na zahrnutí v tomto seznamu--- ale ne kvůli těm velkým monstrům, které obývají zbytek filmu! Když jsem byl dítě, tento film mi zkazil chuť na chilli a fazole (scéna s majákem).

Day of the Triffids (BBC verze z roku 1981): Odporné, divné masožravé rostliny usilují o ovládnutí Země. Tuto verzi jsem neviděl, ale vím, že se celkem věrně drží původní knižní verze (tu si rozhodně musíte přečíst). V této verzi byly rostliny vytvořeny genetickými experimenty. BBC verze byla vytvořena v šesti oddělených epizodách, které lze získat od BBC na jednom DVD (z toho důvodu panuje zmatek, že existuje jak vícedílná, tak jednodílná verze).

The Double Garden (1970): Tento film, který jsem neviděl, byl napsán Edem Woodem juniorem, a prý je jeho vliv ve filmu silně přítomen. Takže… pozor! Zbabělý šílený vědec v tomto šlehu vytvořil strašný hybrid mezi mucholapkou podivnou a mořskou masožravou rostlinou (ne, ve skutečnosti mořské masožravé rostliny neexistují…). Výsledkem je potvora, která vypadá jako osoba v gumovém obleku, pravděpodobně proto, že to to přesně je! Také se to jmenuje „The Venus Flytrap“, ale nepleťte si to se stejnojmenným filmem uvedeným v sekci „neověřené“ na této straně. Díky Jamesovi P. za zprávu o tomto filmu!

Emperor’s New Groove (film): Steve G. mi poslal snímky potvrzující, že tento Disneyův film z r. 2000 má scénu v džungli s úponky nesoucími pasti mucholapky. Cílem mucholapek je, aby džungle byla strašidelnější. Úúúú!

Godzilla vs. Biollante (film): Víte, že je hodně, a tím myslím HODNĚ filmů s Godzillou? Srovnání těch pár, o kterých jste slyšeli v USA, s opravdovým počtem je jako srovnávat baby Godzillu s králem Ghidorou! Ve šlehu z r. 1989, Godzilla vs. Biollante, jsou smíchány geny růže, dcera pošetilého vědce, a Godzilla, vše dohromady. Výsledek? Biollante! Obrovské rostlinné monstrum, definitivně příbuzné mucholapce podivné. Plive korozivní šťávy, a všude mutuje. S 200 000 tunami je toto Godzillin vůbec největší oponent! Musím tento film vidět! (Ale říkám si, proč jsou k vytvoření této obrovské mucholapky potřeba ženské geny? Možná to má souvislost s příběhem, proč byla Dionaea nazývána tipitiwitchet…)

Jumanji (film): Jednou jsem tento film viděl, už dávno. Zaplatil jsem, abych to mohl vidět s přítelkyní. Tu dívku jsem hluboce miloval---mám na mysli jednu z těch hlubokých, dechberoucích milostných zkušeností---ale ta přítelkyně byla obrovský omyl. Bylo to ponižující. Nerad o tom mluvím. (Ó Bože, při vzpomínce na incident s Pepsi se ještě teď krčím. Ach ach, ta bolest.) Zkrátka, moc si z toho filmu nepamatuji---myslím, že jsem hyperventiloval---a rozhodně si nepamatuji, že by tam byly nějaké masožravé rostliny. Ale bylo mi řečeno, že se tam objevuje žlutá květina a snaží se sníst malého chlapce. Co víc byste si mohli přát? Nemohu se donutit k půjčení DVD a vlastnímu ověření---vzpomínky jsou příliš bolestné.

Konga (film): Tento film z r. 1961 s gigantickou gorilou jsem neviděl, ale je tam zlý vědec, a nějaké z rostliny derivované sérum. Bylo mi řečeno, že jsou tam nějaké obrovské masožravé rostliny. Viděl jsem fotografie z filmu---obrovská mucholapka hltající ženu, která zápasí takovým způsobem, že se naklání dopředu a vy můžete vidět pod její tričko tolik, kolik cenzor údajně dovolí. Obrovské Darlingtonie pošilhávají v pozadí. V jiném záběru jsou nějaké obrovské džbánky, které vypadají docela jako Cephalotus. Velmi pěkné. Díky Stevovi G. za snímky. Režírováno Johnem Lemontem.

The Land Unknown (film): Neviděl jsem, ale tento snímek z r. 1957 má prý obvyklý předpoklad „ztraceného světa“: Arktická expedice nachází dinosaura, masožravé rostliny a---ovšemže---bláznivého vědce hledajícího ženskou společnost. Režie Virgil Vogel. (Za tento díky panu X. z Fortean Society.)

Little Shop of Horrors (verze z r. 1960): Tato původní verze filmu byla předělána v r. 1986 (viz seznam propadáků), a je také běžnou jevištní produkcí. Ve verzi z 1960, je Audrey II popsána jako produkt hybridizace mezi tučnicí a mucholapkou. (Odkazy na tučnice ve filmech nenajdete často, takže díky Rogere Cormane!)

The Lost Continent (film): Hammerův film s nějakým druhem smrtící mořské řasy. Poprvé jsem o tomto filmu slyšel od bystrozrakého Russella V. Později mi Franklin N. řekl, že je tam scéna, kde lidé ve veslici mají problémy s tou řasou. Ruka jedné osoby je žvýkána a souboj končí tak, že jeden pasažér je vytlačen z veslice (s očekávaným výsledkem po té, co se tělo dotkne masožravou zamořené vody). Může tam být i jiná masožravka ve velké dřevěné lodi. (Neviděl jsem to, ale svědectví jinak spolehlivých Russella a Franklina naznačuje, že tento film je kvalifikován.)

The Lost World (film): V tomto filmu z 1960 hraje Claude Rains, je několik interakcí s rostlinami, které se jeví jako masožravé. Viděl jsem tento film (laskavě zaslaný FAQ čtenářem), a nejdřív jsem usoudil, že rostliny nemusí nutně být masožravé (přesto celkem zajímavé svým chováním). Přel jsem se se svým bratrem, že mohly těžko být citlivé na dotek, ale on si myslí, že jsem příliš restriktivní. Takže po úvaze akceptuji tato stvoření jako masožravá.

Man Eater of Hydra: V tomto snímku z r. 1967 (také nazývaném Island of the Doomed, nebo La Isla de la Muerte) byl šílený botanik pracující na mutujících rostlinách. Měl krev pijící strom (my všichni botanici je máme, akorát se nenecháme chytit). Díky Burtovi a Johnovi O. za upozornění na tento film!

Minority Report: Toto sci-fi z r. 2002 má dlouhou scénu ve skleníku s masožravými rostlinami a CGI botanickými divy. Masožravé rostliny použité v tomto filmu byly různé Nepenthes a Sarracenia (u obou rodů jak čisté druhy tak kříženci), zapůjčené z California State ve Fullertonu.

Mississippi Burning: Tento pěkný film je o rasové netoleranci na Americkém jihovýchodě. Postava, kterou hraje Gene Hackman, dvakrát zmiňuje špirlice. Kupodivu rostliny nazývané džbánkové, vlastně nejsou džbánkovými rostlinami, ale květními stvoly čehosi z rodu lilií (přesněji z rodu amaryllis, pokud věříte v rozdělení těchto dvou rodů). Naštěstí v první ze dvou scén kamera ukazuje záběr květin a tam jsou určitě vidět džbánky (pravděpodobně) Sarracenia alata. Špirlice rostou na nepravděpodobném stanovišti, a já hádám, že filmaři napíchali nějaké nařezané špirlice mezi květiny. Řezané nebo ne, kvalifikují se na zahrnutí na této webové stránce!

Navy versus the Night Monster (film): Nafilmováno v deseti dnech, úvodem je, že nějaký tropický ostrov je přírodním pásmem nějaké endemické (oops, chtěl jsem říct, že ostrov byl zamořen…) masožravými rostlinami velikosti stromu. Ve filmu je i Mamie van Doren (bohyně brakových filmů, s velkým poprsím). Bylo mi řečeno spolehlivým zdrojem (Nathan S), že rostliny jsou všežravé.

The Mutations (film): Čtenář F. T. nasměroval mou pozornost k tomuto filmu, také nazývanému „The Freakmaker“. Zlý vědec si pohrává s genetickými kódy lidí a rostli, tak jako my všichni. Hmmm…“The Mutations/The Freakmaker“…“Mentos/The Freakmaker“…má to něco společného?

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens: Nadšenec klasických filmů Brian T mě upozornil na fakt, že , že v tomto vampýrském filmu z r. 1922 Dr. Van Helsing ukazuje svým studentům mucholapku podivnou a popisuje ji jako vampýra rostlinné říše. Nedávno jsem se na tento film díval a opravdu na mě zapůsobila scéna s mucholapkou, rostoucí hezky v rašeliníku.

Please Don’t Eat My Mother! (film): Krádež z Little Shop of Horrors z r. 1972. Zápletka popisuje pěstitele (Henry Fudd) gigantických, mucholapce podobných monster (pojmenovaných Adam a Eva). Zamiluje se do jedné z rostlin, a končí krmením rostlin lidmi…Nathan S mi řekl, že tyto rostliny jsou terestrické, takže tento film se počítá. Přestože prý není nic moc.

Suddenly Last Summer: Toto jsem neviděl, ale nepochybně jsem měl. Je to založeno na stejnojmenné hře Tennesseeho Williamse, a hrají Katharine Hepburn a Elizabeth Taylor. Hepburn hraje hrůzostrašnou „Violet Venable“, která chce udělat Taylor lobotomii (fakt!). Je zmíněn kanibalismus a podobné záležitosti, které, pokud bych je zde uvedl, by pravděpodobně zabránilo každému, kdo má software s tříděním webu typu „souhlas rodičů“, sledování mého webu. Každopádně skvělá čtenářka FAQ Kate V. mi poslala úryvek, kde Hepburn krmí breberkami svým rostlinám podobným Nepenthes lowii (Peter D’Amato---vysoký kněží všeho, co je ohledně masožravých rostlin divné---říká, že se jedná o lupínky kartonu). Excelentní zrak, Kate!

Venus Against the Son of Hercules (film): Nemůžete se mýlit, pokud má film název jako tento. Možná nejlepší šance, jak toto vystopovat by byla, kdyby to MST-3K spojenci kdy vzkřísili. Jak MR. X. tyto věci nachází?

Voodoo Island (film): (také známý jako Silent Death). Další z pozorování MR. X., v tomto filmu hraje Boris Karloff a Adam West. Wow!!! Musím to vidět! Naneštěstí se o něm říká, že je hrozný, i když jsou v něm masožravé rostliny. (Mr. X. říká, že vypadají jako veliké zelí). Režie Reginald Le Borg.

Weekend at Bernie’s (film): V tomto filmu z osmdesátých let je scéna v restauraci, která má řezanou nálevku Sarracenia leucophylla ve váze na začátku filmu. Díky Lindsey, které bylo velice trapné přiznat, že film sledovala. Zatím mi Steve G., kterému se film líbil, což je neomluvitelné, poslal několik záběrů z filmu, takže jsem mohl identifikovat druh.

Werewolf of London (film): V tomto filmu z r. 1935 (ano, opravdu je takový film), je botanik kousnut a stává se lykantropem. V jedné scéně ukazuje vědcova snobská, ale celkem elegantní teta (která samozřejmě nosí v náruči malého psa, jako to snobské tety vždy dělají), své opovržení mucholapkou podivnou z botanikovy sbírky. Její opovržení bych sdílel, protože tento takzvaný botanik píše jméno rodu „Dionoea“! Také je tam rostlina tvaru mořské hvězdice (jmenuje se „Carnelia“), kterou krmí žábou!

Díky Brianovi T. za upozornění na tento film, a Stevovi G. za zaslání snímků z filmu!

When Dinosaurs Ruled the Earth (film): Další z objevů Mr. X., tento Hammerův film z r. 1970 uvádí dinosaury a masožravou rostlinu, která chytí…hádejte…krásnou blondýnku! Plakáty k tomuto vypadají jako levná verze „One Milion Years B.C.“ Režie Val Guest.

The Woman Eater (film): Toto zvěrstvo z padesátých let, které je popisováno jako horší než „From Hell It Came“ (viz níže), jsem neviděl. ALE, je tam masožravý strom (prý viděn jen v několika záběrech, a způsob, jakým jí lidi je prý nejasný), takže co víc byste chtěli? Kvalitu? Teď nejste moc realističtí!


var0025.jpgphybr06.jpg
Eeek! Hadi na obrazovce!; Hrůzostrašné! (Pinguicula 'Aphrodite')

Masožravé rostliny v televizi

Addams family: Morticia byla často viděna, jak krmí sousty masa svoji rostlinu (Cleopatru). Zázračná Kate V., která mi řekla o „Suddenly Last Summer“ (viz výše), mi řekla, že Cleopatra byla a) africká škrtící rostlina, b) vypěstována ze semínka Morticií, c) údajně má ráda zebří burgery a yačí masové koule. Kate mi řekla, že Cleopatra byla hlavním prvkem zápletky epizody 47, kde snědla fotografii Gomeze. Epizoda 47 se jmenovala „Portrait of Gomez“. Byla vysílána 12.10.1965. Je něco co Kate neví???

The Lost World: Jednou, když jsem cestoval napříč USA, strávil jsem noc v malém motelu, který měl normální i kabelovou televizi. Protože doma ani jednu nemám, strávil jsem celou noc sledováním programů umrtvujících mysl. Jeden z pořadů byla epizoda ze seriálu o nějakém badateli (cca 80. léta). V této epizodě se skupina badatelů dostala do konfliktu s džungli obývajícím kmenem evropských dětí a náctiletých. (Pokud si pamatujete otravný kmen dětí z „Road Warrior: Beyond Thunderdome“, máte představu, co byli tito uličníci zač.) Civilizace juniorů věnovala většinu své energie krmení velké masožravé rostliny. Její kořeny vylučovaly toxický plyn (takže se nedala zabít zničením jejích kořenů). Myslím, že hrdina nakonec přišel na to, jak ji zabít, a všichni byli šťastni, kromě nějaké ne-úplně-zlé-ale-jen-pomatené kmenové hlavní kněžky.

(Díky Kitovi H. za identifikaci pořadu---ušlo mi jméno. On dokonce poukázal na to, že to byla série 2, epizoda 35, nazvaná „The Guardian“. Kite, trochu mě děsíš.)

Star Trek Milieu (TV): Je s podivem, že v žádném ze Star Trek filmů a televizních seriálů nejsou téměř žádné masožravé rostliny. Toto je překvapivé, protože broméliovité jsou u posádky federace opravdu velice populární. Navzdory mému pečlivému hledání masožravých rostlin v jejich obydlí nebo jejich zařízení pro hydroponii, jediné záblesky jsou ze série Voyager. V epizodě „Initations“ (série 2, epizoda 2), je ve druhé scéně (zahrnující Neelixe a kapitána Janewaye) k vidění Sarracenia leucophylla. Tento druh se objevuje ještě jednou, a to 10minut a 15 vteřin v epizodě „Prototype“ (série 2, epizoda 13). Díky ostrozrakému Shawnovi H. za postřeh!

V jiné Voyager epizodě („Blues“), je mimozemšťan (zřejmý podklad pro diskvalifikaci, jak je popsáno níže), definován, že je jako džbánková rostlina (opět, bonusová diskvalifikace).

Ultraman (TV): V epizodě pět (The Treasure of Miroganda) musí Ultraman jít do bitvy s Greenmons, monstrem botanického původu (původně to přišlo jako červená květina z neuzavřeného, ale radioaktivního místa v jihovýchodní Asii). Toto spory střílející monstrum žere lidi a nakonec roste do město rozšlapávající velikosti, ale je naštěstí zneškodněno Ultramanem a jeho paprskem. (Díky Keithovi A. za tento vstup.)


plaue04.jpgsmino09.jpg
Krvák! (Pinguicula laueana); Děsivé! (Sarracenia minor)
var0011.jpg
Kdopak je to! Psychotický stopař!

Ze světa cartoonů a reklam

Nezajímají mě spory typu „cartoon“ vs. „animace“ vs. „CGI“ vs. „speciální efekty". Podívejte, v této sekci zahrnuji věci z TV show, které jsou podělaný cartoony. Věci jako Speed Racer nebo Clutch Cargo. Přečtěte si příklady a uvidíte, co mám na mysli. Pokud máte položku do této sekce, musíte být schopni přiložit dokument. Takže mi nemailujte s řečmi, že se v nějaké epizodě Flintstoneových nebo Scooby Doo objevila masožravá rostliny, pokud to nemůžete podpořit nějakými snímky obrazovky!

Felix the Cat: Prý jsou dvě epizody, kde se Felix dostane do problému s masožravými rostlinami, z nichž jedna je označena jako „Squeezum Plant.“ Sám jsem to neviděl, mám pouze svědectví FAQ čtenáře (který neudal jméno).

Jimmy Neutron: Ben M. mi říkal, že ten geniální chlapec má jako domácího mazlíčka masožravou rostlinu, kterou naučil jíst dívky, aby je udržel na uzdě. Hádám že je to proto, že nesnáší „hlupáčky“.

Rocky and Bullwinkle (Cartoon): Kámoš Michael C. mi řekl, že několik epizod tohoto opravdu divného seriálu obsahuje masožravý úponek nazývaný Pottsylvania creeper. Zápletka je příliš divná na to, abych se pokoušel o vyprávění (nakonec je to Rocky and Bullwinkle). Michael neměl snímky obrazovky, ale důvěřuji mu.

The Simpsons: Derek G. mi řekl o epizodě EABF17, kde rodina navštíví botanickou zahradu aby viděli Amorphophallus. Zatímco tam jsou, Homer má nějakou bojůvku s hladovou mucholapkou. Viděl jsem snímky z této epizody, a ta masožravka je skvělá! Také v epizodě CABF13, má podle Jonathana D. rodina těsné setkání s (pravděpodobnou) masožravou v Africe.

Taco Bell reklama: Derek G. mi připomněl reklamu která běžela na vlnách v USA v r. 2003. Tato ukazovala rostlinu podobnou mucholapce, která byla všežravá a také měla názor. Chňapla a snědla taco svého majitele a předpokládám, že taco pravděpodobně nebylo vegetariánské, rostlina by mohla být klasifikována jako masožravá. (Poznámka: Nejsem si jistý, že budu archivovat výskyt masožravých rostlin v reklamách v těchto FAQ. Nejsem si jistý, že tomá smysl.)


Blízká setkání s neověřenými druhy

Tyto filmy mohou, mohou v sobě mít masožravé rostliny (třeba na obrázku), ale z důvodů zmíněných v každé recenzi jsou považovány za podezřelé… (A pamatujte si, vražedná rostlina není nutně rostlinou masožravou.)

At the Earth’s Core (film): Russel V. mi řekl, že v tomto filmu Peter Cushing cestuje do nitra Země a nachází zabijáckou rostlinu! Musím to vidět, abych byl přesvědčen.

Blood (film): Tento snímek z r. 1972 zní zajímavě, téměř koukatelně, obsahuje dívku v rodině krev sajících vlkodlaků. Pravděpodobně jsou zde i monstrózní masožravé rostliny? (Díky za tip, F. T.)

Curse of the Were-Rabbit (film): Bylo mi řečeno, že v tomto filmu s Wallacem a Gromitem byla masožravá rostliny. Divné, žádnou si nepamatuji.

Holocausto porno (film): OK, prý je v tomto hrozném porno-hororu z r. 1981 (ano, porno-horor) Joe D’Amata scéna, ve které postavy, vysazené na pustý ostrov, a zabývající se spoustou sexu a násilí (prý jsou tam zombie a pomatení domorodci), diskutují možnost, že některé z mořských řas okolo ostrova jsou…ehm…masožravé. Vzhledem k recenzím, doporučuji vám ztrácet čas jinde.

The Island (film): Po zhruba 95 minutách filmu, když se Lincoln Six Echo setkává s Tomem Lincolnem v jeho apartmánu, je vidět skleněná váza obsahující něco, co mohou být řezané pasti Sarracenia leucophylla. Ale mohou to také být řezané květy kaly (Zantedeschia aethiopica)--nemohu říci. Může mi někdo poslat snímky z HDTV?

Mad Love a.k.a. the Hands of Orlac: Šeptá se, že v tomto filmu Petera Lorreho z r. 1935 jsou střihy ukazující Darlingtonia californica, které mají evokovat metaforické pojetí brutality. V tomto fun-festu Lorre hraje „Dr. Gogola“, bláznivě beznadějně zamilovaného chirurga se slabou morálkou. Tento film je nacpán transplantacemi rukou, vraždami vrhacími noži, krásnými herečkami a talentovanými hráči na piano, kteří všichni jdou na vrub pravděpodobně velmi krátkému času věnovanému Darlingtonii.

Mortuary (film): Jednou jsem strávil několik hodin zavřený v letadle na ranveji v St. Louis, čekajíce na odeznění sněhové bouře. Vybavuji si pospávání, zatímco dávali tento pěkně zle vypadající horor z r. 2005. Nenasadil jsem si sluchátka, ale probral jsem se, když se objevilo velké monstrum žijící ve sklepě budovy. Toto monstrum nepochybně vypadá jako nějaký druh masožravé rostliny, ale nevím. Viděl to někdo?

Mothra (film): V tomto filmu z r. 1961 je vědec napaden úponkem, později nazývaným „vampire plantů. Hmm. Chci vylepšit pozici tohoto filmu, opravdu chci (mluvíme přece o Mothra!). Ale prostě mi to není přáno. Myslím, že jeho replika byla něco jako: „zdá se, že je to vampire plant.“ Ten vědec je trochu moc neurčitý, a nemyslím si, že jeho identifikace je udělána dost pečlivě. Chci tím říct, co říká svou diagnózou, jedná se o obecné jméno rostliny, nebo zmiňuje, že se jedná o nemrtvou rostlinu, nebo to, že má krev sající rysy? Je to jasnější v japonštině? Jo, jsem vybíravý bastard.

My Dinner with Andre (film): Pravděpodobně Sarracenia leucophylla se objevuje jako vrchol programu? Je zde otázka, jestli toto není chybný odkaz, a pozorování není ve skutečnosti odkaz na ověřené masožravé rostliny, které se objevují ve „Weekend at Bernies“ (zmíněno výše).

Mysterious Island (film): OK, toto je opravdové napětí pro tuto stránku. Ale milovník filmů Russell V. mi řekl, že přestože ve filmu nejsou masožravé rostliny, byly v upoutávkách na něj! Zajisté, toto nekvalifikuje tento film na zahrnutí na seznamu, ale byl zapojen Ray Harryhausen, a…dobrá…mám velkou slabost pro jeho práci. Pokud se někdy setkáme, zeptejte se mě na mé zosobnění Harryhausenova kyklopa.

Oh Dad, Poor Dad, Mama’s Hung You in the Closet and I’m Feeling So Sad (film): Tento film z r. 1967 zní jako úžasně hrozný film, tak hrozný (podle imdb.com), že nejsem ochoten ho shlédnout. Ale pokud mi někdo chce poslat snímky Rosalind Russel s její domácí mucholapkou, rád je uvidím. Také možná pošlete snímky 25-letého syna-kojence, nebo mrtvého manžela skladovaného v cestovním pouzdře! (Díky za tip, F. T.)

Seeds of Evil (film): Film z r. 1974 je pravděpodobně opravdu špatný. Vše co o tomto filmu vím, je že podle všeho obsahuje zahradníka, ze kterého se nějak stane částečně člověk, částečně rostlinné monstrum, a který začne vraždit. Nevím, jaké je rozdělení rolí, ale nyní to má potenciál stát se filmem s masožravou rostlinou. Viděl to někdo?

Tarzan (??) (film): čtenář FAQ Michael H. říká, že si pamatuje nějaký starý film s Tarzanem (éra Johnny Weissmullera), ve které nějaký protivný antagonista na konci umírá v listech masožravého kapradí. No…s vějířovitými listy jako tyto, kdo potřebuje nepřátele!!!!(Ha ha ha ha ha ha ) mimochodem, Russell V. mi řekl o filmu „Tarzan’s Desert Mystery“, kde jsou masožravé rostliny---to je možná to, co viděl Michael H.

Venus Flytrap (film): Našel jsem tento název pro prý STRAŠNÝ film na imdb.com. Ze shrnutí zápletky nemohu najít žádné pojítko s masožravými rostlinami, ale možná je tam alespoň na chvíli mucholapka zobrazena? Kdo se chce obětovat a shlédnout to?

 


 

Tyto se úplně nekvalifikovaly

Následující pokutové příspěvky slavného žánru jsou diskvalifikovány z království masožravých rostlin kvůli alespoň jednomu ze tří Pravidel.

  1. Spojení s vesmírem: Monstrózní rostliny z vesmíru jsou diskvalifikovány. Proč? Protože koncepty rostlin a zvířat jsou definovány uvnitř kontextu na Zemi vázaných životních forem. Nepředstavuji si, že život na planetě Eminiar VII bude rozdělen na rostliny, živočichy, houby, protista apod., tak jako na Zemi. I když organismy z Vendikaru vypadají, voní a jednají jako masožravé rostliny, jak můžete říct, že opravdu mají celulózní buněčnou stěnu atd. jako rostliny?
    Mayanovo následné pravidlo 1b: Bylo poukázáno, že pravidlo č. 1 vyžaduje jakési vyjasnění a šetrnost při aplikaci. Například měli bychom uštěpačně usoudit, že některé oblasti fantasy mají stejná pravidla třídění a rozdělení rostlin a živočichů, jako máme my na Zemi? Toto je zajímavá poznámka. Takže já diskvalifikuji filmy, které jsou „high fantasy“ (např. Čaroděj ze země Oz, nebo filmy meče a magie) díky Katanovu následnému pravidlu. ale podržím filmy „low fantasy“ (např. fantastické elementy rušící v normálním světě, jako Jumanji). Vím, že kvůli tomu uslyším různé kňouraly (už vidím ty e-maily: „Jak můžete zahrnout Godzilla vs. Biollante?!“), ale to je věc názoru, a když přijde na tyto FAQ, já jsem králem.
  1. Vražedné rostliny: Pokud monstrózní rostlina pouze zabije živočišné formy života, ale nesní je, je to vražedná rostlina, ale ne masožravá. Musím je vidět žvýkat!
  2. Posedlé rostliny: Pokud se rostlina chová bláznivě, protože je ovládaná démony nebo duchy, neuvažuji o ní jako o normální masožravé rostlině. (Jako postava Regan ve filmu Lindy Blair „The Exorcist“ není zodpovědná za chování své otáčející se hlavy.)

Andromeda: Kit H. mi řekl, že v této show, kde hraje Kevin Sorbo je epizoda nazvaná „Fear and Loathing in the Milky Way“, kde jsou „tundrové rostliny“, které jsou nějakým druhem hybridů Sarracenia. Sarracenia se také objevuje v další epizodě, říká. Promiň Kit, ale spojení s vesmírem toto posílá do koše DISKVALIFIKOVANÝCH.

The Avengers (TV): Carlos P. mne nasměroval na epizodu (Man-Eater Of Surrey Green) této britské show, kde zločincem je masožravá, telepatická rostlina s nutkáním kontrolovat svět. Ale ou ou, ta rostlina je z vesmíru. Nedobré pro tuto stránku.

Creeping Unknown/Quartermass Xperiment (film): Hammerův film, neviděl jsem. Spojení s vesmírem vyžaduje okamžitou diskvalifikaci!

Doctor Who (TV): Našel jsem nějaké odkazy na epizodu nazvanou „The Seeds of Doom“, která obsahuje nějaké extraterestriální masožravé rostliny zvané Krynoidy. Opět, ne dost dobré pro tuto stránku.

Evil Dead, Evil Dead II (filmy): (Nechte mě začít s osobní maličkostí. Když jsem byl svobodný, nikdy bych nerandil s ženou, která nemá ráda filmy Sama Raimiho nebo Bruce Campbella. Toto by mělo odhalit mnohé o mém ustrnulém vývoji, že? Také pěkný usvědčující důkaz o mé milé ženě!) V „Evil Dead II“ jsou shemps uvěznění ve srubu v lesích ohrožováni partou posedlých stromů--ne masožravých, pouze vražedných. Také jsou posedlé, takže jejich chování nemusí nutně odpovídat normálu. V „Evil Dead“ se stromy (a zejména úponky) chovají obzvláště uboze, ale nepůjdu do detailů jenom abych potom řekl, že nesou masožravé.

From Hell it Came (film): Váš základní rasistický film z 50. let o primitivních domorodcích, zlých čarodějných doktorech a zámožných bílých výzkumnících ve lněném oblečení krátkými rukávy, kteří si nemyslí nic zlého o řízení svých jeepů domorodým pohřebištěm, s cílem urychlit zápletku. Zápletku? Ale nějaký obětovaný domorodý chlapík vstane z mrtvých jako mstitel, který vypadá jako kříženec mezi jabloní z Čaroděje ze země Oz a Gumbym. Diskvalifikováno, protože rostlinný mstitel je pouze vraždící, nikoliv masožravý.

Green Slime (film): Výprava tohoto filmu ve vesmíru ho okamžitě diskvalifikuje. (Nikdy jsem ho neviděl.)

Harry Potter (filmy): Dosud jsou různé rostliny v těchto filmech (obrovská vrba, mandragory, apod. apod.) jsou možná aktivnější než většina, a mohou být i nepřátelské. Ale žádná není masožravá.

Invasion of the Body Snatchers (různé verze): Semínko z vesmírných zemí, a lidé jsou brzy „nahrazováni“ velmi podobnými botanickými tvory. Diskvalifikováno pro zřejmou vesmírnou diskvalifikaci.

Lexx (TV): Nikdy jsem neviděl tuto show, která z letmého prohledání webu vypadá jako laciná sci-fi (jsou v ní „otroci lásky“!). Ale prý nějaké epizody obsahují věci jako mimozemská rostlinná forma života, která dává lidem telepatické vize jejich nevětších tužeb. Spousty výmluv pro nízkonákladové posílení erotiky, hm? (Mimochodem, na webových stránkách Lexx jsou opravdoví „zajíčci“, ale žádná z nich se nevyrovná Jadzii Dax!) Jiné epizody obsahují vesmírné rostliny, které hltají celé planety.

Bylo jsem také upozorněn na opakující se postavu, která je nazývána „rostlinnou ženou“, v show jménem Lyekka. (Díky Bossi za tento kousek!) Starousedlík z „lehkého kosmu“, musí být diskvalifikována na základě pravidla o vesmíru (Lyekka je mimochodem spojena s planety požírajícími rostlinami). Rychlé prohledání webu a toto jméno odhalí (1)postavu hraje zajíček jménem Louise Wischermann, a (2)organismus Lyekka nemá žádné sexuální orgány. Ani vnímavou bodovou plošku? Brzda!

Little Shop of Horrors (verze filmu z r. 1986): Zatímco verze z r. 1960 se kvalifikuje (viz seznam výše), film z r. 1986 není filmem s masožravou rostlinou protože Audrey II je popisována jako mimozemského původu (přihrádka s vesmírem).

Lost in Space (TV): Bylo mi řečeno, že jedna epizoda z této opravdu ubohé TV série byla s masožravými rostlinami. Diskvalifikováno pro spojení s vesmírem. Lost in Space by mělo být diskvalifikováno permanentně ze všech diskuzí, dle mého poníženého názoru. Pokud nesouhlasíte, je mi to jedno---neobtěžujte se s e-maily.

Penis Flytrap (film): Toto je porno snímek, kde, pokud je mi známo, není žádná masožravá rostlina. Ale musíte ocenit ten opravdu excelentní titul. Pokud mi chcete poslat snímky z tohoto filmu, prosím nejdříve mně kontaktujte, abychom mohli probrat CO PŘESNĚ bude na snímcích, které byste posílali---není potřeba ztratit práci kvůli hloupým FAQ o masožravkách!

Poltergeist (film): Tento film se datuje do doby, kdy každý film obsahoval hodně slizu. Strašidelný strašidelný sliz. Tento film byl jedním z těch nejstrašidelnějších ze všech. V jedné sekvenci strašidelný strom napůl sní malého chlapce, ale otec vytáhne dítě právě včas. Z tohoto popisu si můžete myslet, že tento film se skvěle kvalifikuje jako film s masožravou rostlinou, ale problém je, že strom je vlastně oživený zlými silami a není skutečně masožravou rostlinou. Nevěřte stromům vysazeným na hřbitovech.

Return of the Jedi (film): V tomto filmu parta našich hrdinů riskovala vhození do nějakého divného monstra s pastí v poušti. Za prvé, nevypadá to jako rostlina, a za druhé, je to monstrum z vesmíru. Spousta diskvalifikací! (Tito lidé od Hvězdných válek jsou někdy tak neodbytní! Myslím, že se snaží odčinit nejistotu, založenou na potlačovaném, ale stálém uvědomění toho, že Star Trek je lepší.)

Swamp Thing: Zápletka je, že hrdina typu mstící se napůl člověk, napůl rostlina je stvořen zlým vědcem. Toto bylo dáno do nejméně jednoho filmu a TV seriálu. Diskvalifikováno, přestože rostlinné spojení je nevyvratitelné. Není tam „masožravá vazba“.

The Thing (film): V původní verzi z r. 1951 bylo toto monstrum více rostlina než zvíře. (Miluji scénu s malými rostlinkami v záhonku, plačícími jako miminka.) Běda, diskvalifikováno pro spojení s vesmírem.

Tremors (TV): V epizodě „Flora or Fauna?“ se organismus geneticky modifikovaný za částečného použití chromozomů mucholapky podivné obrátí ke zlu (překvapeni? Jako opravdu?). No četl jsem průvodce epizodou a přes přesvědčivé argumenty Kita H. se chystám tuto show hodit do koše diskvalifikovaných, protože není důkaz, že ta vraždící věc je opravdu masožravá, nebo zda se jedná opravdu o rostliny.

The Two Towers (film): Ve scéně, kde jsou Smíšek a Pipin ztraceni ve Fangornu (starobylý les), jsou obtěžováni nějakými stromy, které se je snaží sníst, a jsou zachráněni Enty (kteří nejsou stromy). Příště až tenhle film uvidím, budu chtít ověřit, že ty rostliny byly opravdu masožravé a ne pouze zahořklé. Ale toto bude pouze akademické, protože tento film posuzuji podle Mayanova následného pravidly 1b.

The Unknown Terror (film): Jen nejasně si vybavuji, že jsem tento film v mládí viděl. Diskvalifikováno, protože monstrum je houba, ne rostlina.

Voyage to the Prehistoric Planet (film): Russel V. mi řekl o tomto filmu obsahujícím astronauta napadeného vraždící rostlinou. Vesmírná diskvalifikace!

The Wizard of Oz (film): Jo, jo, jo. Tak tady jsou stromy, které mají špatný postoj a vrhají jablka. (Vždy koncept, který mi vadí---jako naštvat se na někoho a házet po něm ostříhané nehty. Nebo možná uši.) Ale toto je diskvalifikováno kvůli Mayanovu následnému. A stejně, házení jablek je pěkně daleko od masožravosti! (A ano, vím o té maličkosti se sebevraždou munchkina---je to jen městská legenda. Jděte pryč.)

X-Files (TV): Nejsem velkým fanouškem této show, a neviděl jsem tu důležitou epizodu, ale prý tam byla sekvence, kde byly tyhle bláznivé halucinace a ukázalo se, že lidé byli ovlivňováni nějakou psycho-aktivní houbou, která je ukolébala do pocitu bezpečí, přestože byli tráveni houbou. No, mám pro vás novinku přátelé, houby nejsou rostliny, takže toto možné zahlédnutí masožravé rostliny je diskvalifikováno!

Page citations: D'Amato, P., 2002 (personal communication); Rice, B.A. 2006a; reader contributions; personal observations.

Revised: October 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková


Nesmíme zapomenout na nejskvělejší film o masožravé roslině, jaký kdy byl natočen, už proto, že je původem naší provenience. Skvělá parodie "Adéla ještě nevečeřela"! Zkuste i vy pouštět svým masožravkám nějakou pořádnou muziku...

(pozn. Radek Kastner)

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >