CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow Jak přesně chytají rostliny kořist?
Jak přesně chytají rostliny kořist? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[19.01.2008]

?: Jak přesně chytají rostliny kořist?

O: Zdá se, že se zajímáte o krvavé detaily, co?


Každý druh masožravých rostlin má své vlastní triky, jak nalákat a chytit kořist. Některé mají jasně zbarvené nektarové prstence nebo pigmentované skvrny na pastech k obelstění oběti. Některé hladové masožravky sladce voní. Některé mají lepkavé, kluzké nebo vlhké části, nebo jsou utvořeny tak zákeřně, že lapená kořist není schopná utéci. Dolů mířící chlupy nebo kluzké komory spolu s gravitačním polem komplikují možnost úniku mnohé pošetilé kořisti.


uinte01.jpgdhybr02.jpg
Utricularia intermedia; Drosera × hybrid
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Hnusné triky, jako klapající čelisti, vsávající měchýře a žalostně účinné narkotické složky, se vyskytují hojně. Potvory vtažené do rostlin jsou odsouzeny k smrti.

Pokud chcete detaily o každém rodu (a kdo nechce?), možná si přejete nahlédnout na popisy, které mám pro každý rod masožravek, podívejte se do sekce "Rody masožravých rostli "). Obvykle používám latinská jména rostlin, takže při hledání pamatujte, že mucholapky podivné se jmenují Dionaea, rosnatky se jmenují Drosera, tropické láčkové rostliny jsou Nepenthes a láčkové rostliny Spojených států jsou Sarracenia.


shybr17.jpgpmacr07.jpg
Sarracenia × moorei; Pinguicula macroceras
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
A teď jaké mám pro vás překvapení!

Další složka FAQ odkazů je VELMI strašidelná. Ukazují animace, které jsem vytvořil asi v roce 1990 a které jsou opravdu ubohé. Ale mám k nim vztah, takže prostě nemůžu snést jejich odstranění z FAQ.

Připoutejte se a vzhůru k dalším FAQ odkazům…


Page citations: Juniper, B. E. et al. 1989; Lloyd, F. E. 1924; Rice, B. A. 2006a; Schnell, D. E. 1976; Taylor, P. 1989.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >